Slovenská pěvkyně Gruberová získala německou cenu Oper! Award

Slovenská sopranistka Edita Gruberová získala německou cenu Oper! Award za celoživotní dílo. Pěvkyně, která letos v březnu ukončila kariéru v Bavorské státní opeře v Mnichově, je první laureátkou tohoto nově vyhlašovaného ocenění, oznámila dnes agentura DPA.
Edita Gruberová (foto FOK)

Edita Gruberová, která operní zpěv vystudovala v 60. letech na slovenské konzervatoři, v roce 1970 získala první roli ve Vídeňské státní opeře, kde díky svým vynikajícím výkonům brzy dostala stálé angažmá. V Praze poprvé vystoupila v roce 1979, zatím naposledy vystoupila v Národním divadle v opeře Norma Vincenza Belliniho. Svůj um předváděla na prknech operních domů v Miláně, New Yorku či Paříži.

Cenu Oper! Award pro nejlepšího operního zpěváka získal polský tenor Piotr Beczala, nejlepší operní pěvkyní porota vyhlásila Američanku Joyce DiDonatovou.

Ocenění se uděluje ve 20 kategoriích. Za jeho vznikem stojí odborný časopis Oper!. Odůvodnil to tím, že ačkoliv je v Německu nejvíce operních domů na světě, doposud v zemi neexistovala cena, která by byla vyznamenáním pro nejlepší osobnosti a instituce této hudební branže.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat