Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V ústeckém ghettu byli Maláčová, Babiš i Sobotka. „Nikdo nepomohl,“ zuří starostka

Autor: Nikola Forejtová - 
22. září 2019
05:02

Zatímco děti jezdí na výlety do ZOO, politici si pro obdobnou turistiku zvolili sociálně vyloučené lokality na Ústecku. Tak ostře vnímá aktivity vládních představitelů starostka Neštěmic Yveta Tomková (Vaše Ústí). Tento týden do Předlic v Ústí nad Labem zavítala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), loni přijel premiér Andrej Babiš (ANO) a v roce 2016 podobná místa navštívil tehdejší šéf vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Až tak černě to ale nevidí ústecký magistrát, který vyzdvihuje prospěšné kotlíkové dotace či dostavbu dálnice D8.

Expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), vláda současného předsedy vlády Andreje Babiše (ANO), ministři v čele s Janou Maláčovou (ČSSD), Richardem Brabcem (ANO) i exministři jako Michaela Marksová (ČSSD), Aleš Řebíček (ODS) či Robert Pelikán (za ANO) - ti všichni a řada dalších se do sociálně vyloučených lokalit v Ústeckém kraji podívali.

Porozhlédnutí po bídě, špíně a problematických lokalit ale bylo podle starostky městského obvodu Neštěmice Yvety Tomkové (Vaše Ústí) to jediné, co zde zákonodárci udělali. Pokud se nepočítají sliby. „Chodí sem jak do ZOO, a že tu těch ministrů bylo. Nikdo nám nepomohl. Že by to mělo nějaký přinos si nemyslím,“ uvedla starostka pro Blesk Zprávy. 

„Co slyším a vidím, tak občané na to reagují velmi podrážděně. Říkají to, co já, že sem se přijeli jen vyfotit a ve finále je problémy nezajímají. Hlavně problémy starousedlíků, kterým padá hodnota majetků,“ dodala Tomková. 

Magistrát: Smysl to má, dodělala se dálnice

S názorem starostky nesouhlasí kancelář ústeckého primátora. „Vládní, státní a straničtí představitelé sem jezdili vždycky. Někdy to mělo větší, jindy menší význam. Bylo by odvážné tvrdit, že to žádný význam nemá, neboť to alespoň vidí, a ta zkušenost je vždy důležitá při vlastním rozhodování,“ konstatovala mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová.

Mluvčí vyzdvihla především návštěvu současného ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), který přivezl i další kolo kotlíkových dotací, které dobíhají už kole šestému. Severočeši si nyní mohou rozdělit 167 milionů korun. 

„Někdejší ministr dopravy Řebíček rozpohyboval dokončení dálnice D8 přes Středohoří, ministryně pro místní rozvoj Dostálová zase připravila novou variantu dotací pro bourání vybydlených domů,“ vypočetla Macová. Z dotací se ale prozatím nečerpá.

Z oken létají odpadky přímo na dvůr. Z oken létají odpadky přímo na dvůr. | Michal Israel Volf

Starostka Tomková si ale myslí, že by se měli zákonodárci starat hlavně o sociální věci, především pak o obyvatele, kteří se řadí mezi starousedlíky, a kterým příliv sociálně slabších obyvatel ztrácejí majetek a jeho hodnotu. 

Maláčová: Boj se šmejdy se nedaří 

Ministryně Jana Maláčová se na sever Čech vydala na pozvání poslankyně Evy Fialové (ANO). V Ústí také přespala. Během své návštevy uznala, že se boj se šmejdy a obchodem s chudobou nedaří. 

„Co bylo příjemné zjištění, bylo to, že to vnímají tito lidé úplně stejně jako my. Pokud nepřijde nějaké razantní řešení a nezačnou být klíčové tři oblasti, tak se nic nevyřeší. Ty tři oblasti jsou: lidi musí chodit do práce, děti musí chodit do školy a všichni kolem musí udržovat pořádek. Bez tohohle žádná změna nenastane a můžeme si o tom povídat ještě dalších 20 let,“ zmínila Maláčová.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se podívala do vyloučených lokalit v Ústí. Uznala, že zde systém prozatím krutě selhává. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se podívala do vyloučených lokalit v Ústí. Uznala, že zde systém prozatím krutě selhává. | Facebook/Jana Maláčová

Otřesený byl z Předlic a jejich okolí i premiér Andrej Babiš, který se do lokality vydal s téměř celou tehdejší vládou v loňském roce. „Nechápu, jak toto můžou lidi dopustit. Je potřeba, když je vlastník neznámý, to vyvlastnit, a musí to magistrát udělat,“ řekl předseda vlády, nedávno se sám podíval do dalších opuštěných domů. Babiš navrhl i řešení: domy odkupovat. 

Během své návštěvy zkusil načrtnout plán i exministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO). Podle něj by se měly více ohlídat dávky na bydlení, což zatím nefunguje. Blesk Zprávám to potvrdila i starostka Tomková, která má sociálně vyloučené a problematické lokality ve svém obvodu.

Starostka: Vyplácení dávek provázejí velké oslavy

„Musí tu už být pravidla pro vyplácení dávek, já a ostatní obyvatelé v tom žijeme. Vidíme, co se děje, když dávky dostanou. To jsou hned velké oslavy, narušování veřejného pořádku, křik a řev a dokonce i časté ježdění taxíkem,“ konstatuje Tomková.

Starostka dodává, že před volbami přijede tradičně řada politiků, kteří slibují změnu. Ale zatím žádná nenastala.

Rok 2016: Tehdejší premiér Bohuslav Sobotka na návštěvě radnice ústeckého obvodu Neštěmice, který se také potýká s přílivem sociálně slabých. Zcela vpravo starostka Yveta Tomková. Rok 2016: Tehdejší premiér Bohuslav Sobotka na návštěvě radnice ústeckého obvodu Neštěmice, který se také potýká s přílivem sociálně slabých. Zcela vpravo starostka Yveta Tomková. | Facebook ČSSD Ústeckého kraje

Babiš: Předlice? Úplná katastrofa

„Před dvěma lety jsem byl už ve Varnsdorfu a v Janově, teď jsme byli na dvou místech. A čtvrť, kterou jsme navštívili, Nové Předlice, je úplná katastrofa. To jsem ještě v životě neviděl,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) v květnu loňského roku. 

„Řešení pro sociálně vyloučené lokality chceme předložit do Sněmovny co nejdříve. To znamená, aby nájem, který stát platí lidem, kteří tam bydlí a následně to dávají obchodníkům s chudobou, byl skutečně na úrovni trhu, ne podstatně víc, dodal Babiš. 

Od té doby se v Ústeckém kraji změnilo alespoň to, že se od března roku 2019 stalo tzv. bezdoplatkovou zónou, kde nově příchozím lidem nejsou vypláceny dávky na bydlení. Vzhledem k tomu, že ale spoustu lidí nově příchozími není, nebo si při stěhování nezmění trvalé bydliště, problém nezmizel úplně. 

Ústí nad Labem disponuje asi sedmi lokalitami, které se dají zařadit mezi problematické nebo sociálně vyloučené. Právní ukotvení těchto pojmů mimochodem připravuje ministryně Klára Dostálová (za ANO), jak prozradila Blesk Zprávám. Celkem pak žije v tomto městě bývalých Sudet až 8700 sociálně slabších obyvatel, čímž se dostává na vrcholek žebříčku.  

 

Video se připravuje ...
Další videa