InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Bohumil Melichar: Normalizační zpravodajství – komentované pásmo dobových reportáž

    Úterý 23.4 17:00 - Muzeum Středního Pootaví, Strakonice

  • Klub deskových her

    Úterý 23.4 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Slavnosti Adama Michny z Otradovic dnes v Hradci končí procesím a hudební procházkou

 Autor: Eva Výorná

    Autor: Eva Výorná

JINDŘICHŮV HRADEC – V neděli 22. září pokračují v Hradci již 25. Slavnosti Adama Michny z Otradovic závěrečný dnem. Adam Václav Michna z Otradovic byl český barokní skladatel, sbormistr a učitel hudby a zpěvu. Žil v 17. století. Složil řadu duchovních písní, z nichž nejznámější je koleda Chtíc, aby spal. Slavnosti pořádá Město Jindřichův Hradec, Jindřichohradecká kulturní společnost a Probošství Jindřichův Hradec.

Program:
Neděle 22. 9.

9.15 Procesí a Missa Sancti Wenceslai - Svato-Václavská mše Adama Michny
Procesí půjde z náměstí Míru do Proboštského kostela Nanebevzetí P. Marie, kde od 9.30 hodin bude sloužená mše svatá.
Zahraje a zazpívá: Consortio Melcelii – Ladislav Horký, Kamil Remeš, :II:Ritornello:II: Praha, Chrámový sbor Adama Michny Jindřichův Hradec, Literácy Jitčín, aj. Vstup je volný.

11.00 Michnovská hudební procházka
Vede, zpívá a hraje Michael Pospíšil & hosté.
Sraz je v 11 hodin ve farní kavárničce, vstup na akci je volný.

 

Předci Michnových bydleli ve městě již od 16. století. Adamův otec Michal Michna byl varhaníkem, zemřel ovšem předčasně a matka se poté znovu provdala.

Adam Michna se od 30. let živil jako varhaník proboštského kostela Nanebevzetí Panny Marie v Jindřichově Hradci a v té době také komponoval a byl místním regenschorim. Pracoval též jako učitel hudby a zpěvu.

Adam Václav Michna z Otradovic v roce 1673 založil Nadaci pro výchovu mladých hudebníků, které odkázal část svých financí. Zemřel v roce 1676 v Jindřichově Hradci.

Adam Václav Michna z Ottradovic je nepochybně nejvýznamnějším jindřichohradeckým rodákem. Michnovské slavnosti se konají po pětadvacáté, jsou důkazem nosnosti jeho dědictví.

Rok 2019 má několik kulatých výročí: v roce 1619 se například narodil básník a muzikant, překladatel, kněz P. Fridrich Bridel, který se s Michnou znal a vydával i jeho písně. Nakonec zemřel na mor v Kutné Hoře při ošetřováních nemocných...

O sto let později vznikl veliký český barokní kancionál Slaviček Rájský faráře Jana Jozeffa Božana (1644-1716), jenž obsahoval 833 českých písní s varhanním doprovodem. Byly to skutečné duchovní hity, často cizího původu, v Českých zemích zdomácnělé, zlidovělé. Vedle nich barokní kancionál obsahoval také mnoho Michnových písní.

Hudebním dramaturgem slavností je opět zpěvák, hudebník a znalec barokní hudby Michael Pospíšil.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace