Domů
Uhlí
Urgewald: Světový instalovaný výkon uhelných elektráren se při realizaci současných projektů navýší o téměř 30 %
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coal_power_plant_Datteln_2_Crop1.png
Zdroj: Arnold Paul / Creative Commons / CC BY-SA 3.0

Urgewald: Světový instalovaný výkon uhelných elektráren se při realizaci současných projektů navýší o téměř 30 %

Uhlí
7 komentářů
22. září 2019, 07:44
David Vobořil

Zatímco Evropa se až na výjimky v podobě Polska nebo České republiky aktivně angažuje v odklonu od uhlí, celosvětově se má instalovaný výkon elektráren zvýšit téměř o 30 %. Největší podíl na tomto rozvoji má navzdory svým snahám o omezení svého vlivu na změnu klimatu Čína. Uvádí to databáze organizace Urgewald.

Aktuálně je po celém světě plánováno, nebo ve výstavbě 579 GW instalovaného výkonu uhelných elektráren, to je 29 % existující flotily, čítající 2 026 GW. Jen sama Čína, největší světový spotřebitel uhlí, disponuje potenciálními novými projekty o výkonu 226 GW, tj. zhruba 23 % stávající flotily země. Následována je Indií s 92 GW (41% expanze) a Tureckem s 34 GW (trojnásobek aktuální flotily).

„Zatímco se v posledních třech letech počet uhelných elektráren na světě snížil o více než 50 %, nové uhelné elektrárny se stále plánují nebo jsou aktuálně ve výstavbě v 60 zemích po celém světě,“ uvedl německý Urgewald, který provozuje veřejnou databázi mapující uhelné odvětví.

Z 30 společností, které představují polovinu světové produkce uhlí používaného k výrobě energie, plánuje podle databáze 24 zvýšení produkce uhlí.

Databáze poskytuje klíčové statistiky o 746 společnostech a více než 1 400 dceřiných společnostech v uhelném odvětví, jejichž činnosti sahají od průzkumu a těžby uhlí, přes obchodování a jeho přepravu, až po výrobu elektřiny a tepla v uhelných elektrárnách a výrobu zařízení pro uhelné elektrárny. Většina informací v databázi pochází z vlastních zdrojů společností, jako jsou výroční zprávy, prezentace pro investory nebo webové stránky.

Organizace Urgewald databázi provozuje s cílem upozornit na negativní dopady pokračujících investic do uhelné energetiky. Organizace upozorňuje na fakt, že pouze emise stávajících uhelných elektráren by do ovzduší vypustily dvě třetiny zbývajícího uhlíkového rozpočtu, tedy množství emisí, při jehož vypuštění, dojde k oteplení planety o 1,5 °C.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(7)
energetik II
22. září 2019, 11:59

Ono je to těžké, ve vyspělých oblastech světa /USA, Japonsko, EU/ se už spotřeba elektřiny nezvyšuje, naopak mnohde i klesá. Udělá se tedy jen "inventura stáří uhelek" a než se některá musí vyřadit, tak se stanoví, čím bude její výkon nahrazen, /plynem, solarem, větrem/ a je to. Celkem jednoduchá činnost. Podíl OZE na výrobě i touto - "tupou lenivou činností" - stále roste. Ovšem v rozvojovém světě to tak jednoduché není , a to minimálně ze dvou důvodů. Rozvojový svět nedisponuje takovými finančními prostředky, jako třeba USA,Německo, Japonsko,.... a navíc uhelku o výkonu 1 GW je možné postavit i za 3 roky a mít tak 6 TWh téměř ihned k dispozici. Třeba Vietnam plánuje během příštích 10 let ztrojnásobit !! instalovaný výkon svých elektráren , zvládl by tak titánský úkol bez využití uhlí ?? Pochybuji. Pokud někde roste HDP o 7 % ročně jako ve Vietnamu, je těžké se obejít bez uhlí. Výrobu elektřiny je třeba zvedat o 10 % ročně , a to je už síla.

Jan Veselý
22. září 2019, 13:01

U uhlí dost záleží na detailech. Je místní zdroj uhlí? Jak moc se budou elektrárně tolerovat negativní externality? To dokáže s cenou a časem výstavby a ekonomikou provozu dost pohýbat. Země jako Vietnam dnes zcela běžně financují stavbu elektráren z cizích peněz, půjčujíí si na to u národních, nadnárodních rozvojových bank i u bank soukromých. V tom problém není.

BTW. Podle Coal Swarm je ve Vietnamu 24 GW instalovaného výkonu uhelných elektráren, 9 GW ve výstavbě, 19 GW ve fázi plánování, 5 GW "u ledu" a 20 GW projektů bylo od roku 2010 zrušeno.

Jak stará je ta informace o ztrojnásobení a do kdy to má být?

energetik II
22. září 2019, 20:49

Ztrojnásobení výkonu je u všech typů elektráren , ne jen uhelných. 2015 = 38 GW, 2020 = 60 GW, 2030 = 130 GW. Velmi slušné tempo růstu výkonu.

Milan
23. září 2019, 13:22

Ono ani nemusíme do Číny a Vietnamu. Snažil jsem se spočítat, kolik energie NAVÍC si vyžádá náhrada VŠECH benzínových a naftových aut v Evropě a došel jsem neskutečnému výkonu cca 80-100 jaderných elektráren Temelín...O tolik více by měla Evropa do 20-30let začít vyrábět, aby nakrmila současný vozový park vyměněný za elektrovozy. Jenže Německo si své jaderné elektrárny naopak zavře a všichni se zavázali odstavit ty uhelné...

Možná nemusím počítat úplně přesně, nicméně mi z toho každopádně vychází, že jestli se podaří nahradit jen polovinu vozů s konvenčním pohonem elektrovozy, tak se na ně majitelé budou moci tak akorát dívat, neboť nebude energie na jejich nabití ani když bude svítit slunce a foukat - když bude tma a bezvětří, tak nejspíš spadne celá elektrická soustava...

Každopádně nás díky debilitě politiků EU čekají "zajímavé časy"...

Martin Hájek
22. září 2019, 14:41

"Zatímco Evropa se až na výjimky v podobě Polska nebo České republiky aktivně angažuje v odklonu od uhlí..." Dovoluji si upozornit, že ČR se dobrovolně vzdala obrovských zásob hnědého i černého uhlí, které se těžit nebude (Žádný jiný stát v EU to zatím v tomto rozsahu neudělal) a do roku 2025 u nás dojde k relativně daleko většímu poklesu výroby elektřiny z uhlí než ve slavném Německu, takže tohle neustálé strkání ČR do jednoho pytle s Polskem je dost nefér.

Josef
22. září 2019, 22:19

Další věcí je přírůstek obyvatel a elektrifikace za 18 let poklesl počet lidí žijících bez el. energie o více než polovinu na 840 mil lidí. Poslední roky se tempo elektrifikace zvyšuje. Uhlí je v mnoha státech jediný zdroj , který může dodávat el. energii za přijatelné ceny průmyslovým podnikům a domácnostem ve státech , které ještě nemají dokončenou elektrifikaci a nebo mají , ale jen papírově - tj. provozují nestabilní síť. Indie například. Navíc je třeba si také uvědomit ,že celosvětová těžba uhlí na 1 obyvatele je zhruba 1 tuna uhlí za rok u nás jsou to 4 tuny. V současnosti to vypadá tak, že kážeme vodu a pijeme víno. Máme plán, ale 20 let prakticky nic neděláme nebo nesmysly s FV panely a emise CO2 nám klesají přirozeným vývojem technologií a to zejména z toho důvodu, že je máme okolo 10 tun na obyvatele - nebo lehce pod. Kdežto světový průměr je pod 5. USA od dohody o omezení emisí odstoupily, přitom jsou mnohem bohatší než většina států světa. My se tedy budeme omezovat a oni se budou vozit velkými auty a dále bohatnout a využívat svojí konkurenční výhodu levných fosilních paliv proti nám.

Paeris Kiran
23. září 2019, 08:05

Dovolil bych si poznamenat že jenom tady v ČR spotřebováváme jen v elektřině (a kogenerační výrobě tepla z jejího odpadu) 22,8 GW....

z toho do roku 2040 budeme potřebovat vyměnit nějakých 8,6GW ve fosilních zdrojí a patrně celé dukovany...

to dá dohromady bratru 10GW "baseload" výkonu - to je produkce 24/7/365.

To je 10 Temelínských bloků... (a ještě s bonusem že pokud se nepostaví vedle měst kde uhelky slouží jako teplárny, přijdeme o kogenerační výrobu tepla a budem potřebovat víc...)

V solárních elektrárnách máme v ČR 2,5GW... a nefungují v noci, a od podzimu po jaro za inverze taky nic moc... za příšenou cenu.

A tahle běžná výměna ani nepočítá se závazky elektromobility a náhrady lokálních topenišť...

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se