Rezidence Nádraží Žižkov: Jak probíhala soutěž?




Penta Real Estate – společně se SUDOP a Českými drahami – vyzvaly domácí i zahraniční architekty a studia k účasti v otevřené dvoukolové mezinárodní architektonicko-urbanistické soutěži o návrh rozsáhlého rezidenčního projektu v městské části Praha-Žižkov.

Soutěžní plocha

Soutěžní areál se nachází ve východní části Žižkova, na severovýchodním okraji bývalé Nákladního nádraží Žižkov. Tato oblast prochází rozsáhlou přestavbou se zaměřením na obytné využití. Řešené území leží na jižním svahu, oddělené od zbytku oblasti řadou vzrostlých stromů. Vypisovatel shledává lokalitu velmi atraktivní, se silným potenciálem pro vznik pohodlného a příjemného místa k životu.

Očekávaný rozsah je přibližně pět set bytových jednotek (46 200 m² celkové podlahové plochy) v kombinaci s objekty občanské vybavenosti komerčního nebo nekomerčního účelu.

Průběh soutěže

Soutěž probíhala ve dvou kolech. V prvním kole museli soutěžící odevzdat portfolio obsahující maximálně deset stran, kde uvedli předcházející zkušenosti, reference a všeobecné pojetí návrhu. Pět porotou vybraných návrhů postoupilo do druhého kola, jejich autoři byli požádáni, aby vytvořili podrobnější návrh. Každý vybraný uchazeč pozvaný do druhého kola získal honorář ve výši 10 000 eur.

Soutěžící týmy

Do soutěže se přihlásilo a čestné prohlášení a portfolio předložilo 44 týmů (dvacet z Česka a Slovenska, zbytek z dalších zemí, mj. z Itálie, Holandska, Rakouska, Slovinska, Belgie, Ruska, Indie, Srbska, Chorvatska, Moldávie, Španělska apod.). Do druhého kola postoupilo pět týmů, jež byly vyzvány k předložení podrobného návrhu. Porota z pěti finalistů určila tři nejlepší studia.

1. místo

Benthem Crouwel Architects (NED) + RA15 (CZE)

2. místo

bevk perović arhitekti (SLO)

3. místo

A69 – architekti (CZE)

Finalisté:

Franz und Sue + ARCHITEKTI mikulaj & / AT + SK

Vítězný návrh:

Zadavatel: Penta Real Estate

Nezávislí členové soutěžní poroty:

Jens Borstelmann, March, Dipl. Ing. / Vietzke&Borstelmann Architekten, Německo

Prof. Ing. arch. Zdeněk Fránek, Fránek architects

Ing. arch. Oleg Haman / Casua, Česká republika

Igor Marko, MA ARCH ARB / Marko & Placemakeres, Velká Británie

Dan Merta / Galerie Jaroslava Fragnera, Česká republika

Ing. arch. Ľubomír Závodný / AK Závodný, Slovensko

Závislí členové soutěžní poroty:

David Musil / Penta Real Estate, s. r. o.

Petr Palička / Penta Real Estate, s. r. o.

Ing. Jan Hromádka, CSc. / SUDOP GROUP, a. s.

Ing. Jan Sellner / SUDOP GROUP, a. s.

Ing. Petr Král / České dráhy, a. s.

Napsat komentář

5 × 5 =


Koupit předplatné ?>