S módou se vrátíte do historie: Vědkyně (41) vytváří repliky kostýmů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

S módou se vrátíte do historie: Vědkyně (41) vytváří repliky kostýmů

Práce Hany Poláškové.
Práce Hany Poláškové. (Foto Aha! – Slávka Červená, Martina Hřibová a Pavel Snoha)

Plášť, tunika, štóla s orlicemi, opasek, mitra a koruna... Tak vypadal královský oděv Karla IV. Skoro po sedmi stech letech si ho můžete prohlédnout na unikátní výstavě. A to díky replikám historického šatstva od Martiny Hřibové (41) a Hany Poláškové.

Na výstavě uvidíte 30 replik historických oděvů. Jsou pečlivě vypracované podle historických zdrojů a to do nejmenších detailů. Do neděle máte poslední šanci vidět tyto skvosty ve zlínském muzeu.

Módní trendy

„Již od druhé poloviny 14. století mluvíme o módě v dnešním smyslu slova. Tedy o střídání módních trendů, jako jsou různé variace druhů límců, hloubek výstřihů, umístění linie pasu, tvarů rukávů, klobouků, typů plášťů,“ přiblížila akademička Martina Hřibová.

Věda, móda, šerm

Vědkyně má šití kostýmů jako koníček, její práce je výzkum polymerů na Fakultě technologické zlínské univerzity. „Od roku 1999 se věnuji historickému šermu. Šití se od toho začalo odvíjet. Abychom měli v čem vystupovat,“ usmála se.

Zkoumá střihy

Martina Hřibová pojala i historickou módu jako vědu. „Začala jsem studovat střihy a konstrukce. Tím se dosud nikdo nezabýval. Střihové knihy se dochovaly až od 16. století a jednotlivých exemplářů je velmi málo. Je to pole pro zkoumání,“ poznamenala.

Látky ze Španělska

Nejtěžší je podle Martiny Hřibové sehnat podklady pro tvorbu konstrukcí a další detaily. Obtížně se shánějí i látky. „Nakupuji je při služebních cestách v zahraničí. Hlavně ve Španělsku. Drahý je těžký samet a nejdražší je červený aksamit – hedvábný samet. Některé látky přijdou i na tisíce za metr,“ přiblížila.

Kde, kdy a za kolik?

Kde: Muzeum Jihovýchodní Moravy ve Zlíně
Kdy: od 10 do 17 hodin
Za kolik: 129 Kč, snížené vstupné 59, rodinné 199 Kč



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.