Že se poslanci nestydí! Díky fíglu mají volné pátky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Že se poslanci nestydí! Díky fíglu mají volné pátky

takto se možná vedení Sněmovny (ve středu fotky Vojtěch Filip z KSČM) domlouvá, jak v pátek co nejrychleji vypadnout.
takto se možná vedení Sněmovny (ve středu fotky Vojtěch Filip z KSČM) domlouvá, jak v pátek co nejrychleji vypadnout. (Foto ara)

Chtěli byste si taky odhlasovat, že v pátek skončíte v práci dřív? Anebo si vzít přestávku do konce pracovního dne kvůli »vydýchání« slov kolegů? Zkuste se dostat do Sněmovny! Tam se totiž tohle děje celkem často. 

Aha! zjistilo, že z 28 pátků, kdy dolní komora od začátku volebního období jednala, si naši zákonodárci zkrátili páteční jednací den celkem čtrnáctkrát. Tedy v polovině případů. To v běžné práci byste si tohle zkusili asi jen poprvé a naposledy. A i kdyby si nezkrátili jednání pauzou na poradu svého poslaneckého klubu, nepracovali by do úmoru. Podle nepsané dohody totiž končí v pátek dolní komora vždy ve dvě odpoledne... Nutno dodat, že poslanci, kteří mají takto »super« pracovní dobu, berou 76 tisíc měsíčně a další desetitisíce náhrad a příplatků za dodatečné funkce ve Sněmovně.

Potřebují vzduch
Jenže aby si nevzali pauzu na poradu jen tak, často se zákonodárci vymluví na předchozí hlasování, které je vyvedlo z míry tak, že potřebují na vzduch. To se stalo i v pátek 13. září, kdy si dvacet minut před koncem jednacího dne vzal oddech šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek (58). „Vzhledem k tomu, co bylo právě schváleno (ten den mimo jiné i další vlna EET – pozn. red.), prosím o 20 minut přestávky na poradu klubu,“ řekl na plénu Sněmovny rozčileně. Není ale sám. Podobně se třeba v únoru rozohnila Jana Černochová (45, ODS), která asi věděla už ve dvanáct, že do druhé odpolední rozhodně »makat« nechce. Když se tak ve Sněmovně začali tvrdě hádat o migraci Jan Volný (60, SPD) a Jan Birke (50, ČSSD), drsná poslankyně, která ve volném čase chodí střílet, se najednou proměnila v křehkou květinku. „Říkám – a dost! Jménem klubu ODS navrhuji pauzu v délce trvání dvou hodin, protože tady odmítám poslouchat neustálé urážky pana poslance Volného nás všech,“ pronesla tehdy emotivně.



Šéfové klubů? Nechápeme!
Když Aha! kontaktovalo šéfy poslaneckých klubů, vlastně nechápali, o co nám jde. „Normálně se jedná do 14 hodin, protože jsou třetí čtení,“ reagoval třeba Jaroslav Faltýnek (57), který vede klub ANO. To Jakub Michálek (30), který »šikuje« Piráty, řekl, že jeho lidé o zkracování moc nežádají, a že jsou pracovití. „Každý to má jinak, třeba teď je pátek odpoledne 15 hodin a já i moji asistenti jsme v práci a děláme,“ poslal na důkaz. A Jan Chvojka (38) argumentoval, že když už si ČSSD vzala pauzu v pátek, tak proto, že měli věcný důvod. Důkazem budiž jeho slova z 31. května zaznamenaná ve sněmovním stenoprotokolu, která připomínají spíše partičku pokeru: „Doplním Pavla Kováčika (předseda poslanců KSČM, pozn. red.). On si chtěl vzít pauzu na půl hodiny. My to přebijeme. My prosíme o pauzu už do 14.00. Děkuji.“

Přetáhli o dvě a půl hodiny
Abychom byli fér, Aha! zaznamenalo také jeden pátek, kdy členové dolní komory napracovali takřka normální pracovní dobu! Přetáhli totiž až do půl páté. Ptáte se proč? 23. listopadu loňského roku opozice vyvolala neúspěšné hlasování o vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše (65, ANO). I tak ale v tomto jednání poslanci spěchali, protože většinou taková jednání trvají někdy až do noci. Naopak během druhého kola prezidentské volby 26. ledna skončili už 26 minut po začátku schůze v 9.26.

Přečtěte si
zadnice
23. 9. 2019 • 16:32

Poslanci dřou opravdu jako kobyly. Když mají tzv. jednací týden, tak začnou v úterý odpoledne po obědě a skončí zase v pátek po obědě. Pokud si to "nezkrátí"!

havran2
23. 9. 2019 • 08:15

Raději nad senátem a poslanci zavřít oči,protože si vždycky odhlasují co chtějí ! ! !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.