The Lumineers s albem III přináší revoluci hudebního průmyslu a poukazují na problémy se závislostí

The Lumineers | Zdroj: jambase.com

Před deseti lety dostal Wesley Schultz, frontman kapely The Lumineers, originální nápad na vydání desky a konečně se mu ho podařilo zrealizovat. Nové album III se skládá ze tří kapitol a nejedná se pouze o hudební zážitek, ale také skvělou vizuální podívanou.

The Lumineers, americká folková kapela, která se dala dohromady v roce 2005 a na svém kontě měla až do tohoto podzimu pouze dvě desky, hrála vždy podle pravidel hudebního průmyslu a alba The Lumineers a Cleopatra vydala tradičním způsobem. Tentokrát se však Wesley Schultz a jeho kumpáni rozhodli pro změnu a vydavatelství Dualtone rádo zariskovalo spolu s nimi. Vyplatil se tento experiment?

Čtěte také: Milionový song Ho Hey plný zklamání aneb Co možná nevíte o The Lumineers?

Poté, co koncem roku 2018 z kapely odešla violoncellistka Neyla Pekarek, pokouší se The Lumineers o navázání na nejúspěšnější hit Ho Hey a vrací se ke kořenům folku. Deska III je rozdělena do tří kapitol, které byly postupně vydány v průběhu několika měsíců. Každá skladba je doplněna videem a společně pak celé album vypráví příběh Glorie, Juniora a Jimmyho Sparkse, smyšlené rodiny, která čelí závislostem.

První kapitola se skládá z písní Donna, Life In The City a Gloria. „Gloria je závislá a nemohla ji zachránit žádná láska, rodina, ani přátelé. Rozhodla se milovat narkomana a to je něco jako stát mezi padajícími vlnami a pokoušet se ohýbat vůli moře,“ přiblížil posluchačům Wesley. Úvodní píseň Donna je velmi něžná a má melodii podobnou ukolébavce. Postupně však intenzita prví kapitoly stoupá a vrcholí skladbou Gloria, která poukazuje na alkoholismus a problémy v životě. „Gloria je skutečná osoba z mého života a napsat song o ní byl takový můj nárazník pro vyrovnání se s bolestí,“ přiznal Wesley Schultz.

It Wasn’t Easy To Be Happy For You, Leader Of The Landslide a Left For Denver jsou skladby, které vypráví druhou kapitolu desky III. Ta je o vnukovi Glorie, který prožívá rozchod. Situace vede k problémům se zákonem a vzhledem k výše zmíněným závislostem nemá žádnou oporu v rodině. It Wasn’t Easy To Be Happy For You je plná výrazných vokálů doplněných o melancholické tóny. Těžké texty, jemné rytmy, gradace, poselství – tak by se dala definovat druhá kapitola tohoto alba.

Čtěte také: TIP REDAKCE: Z ulice až ke slávě aneb 5 buskerů, kteří dobyli svět

Třetí a také poslední kapitola obsahuje skladby My Cell, Jimmy Sparks, April a Salt And The Sea. My Cell je smutný akustický song, který posluchače seznámí s příběhem syna Glorie, který také bojuje s drogovou závislostí a smrtí jeho manželky. Jimmy Sparks, singl připomínající tvorbu Bruce Springsteena, má až strašidelný vibe a posluchače naprosto vtáhne do příběhu, který třetí kapitola vypráví. Hudba je plná drobných akordů, emotivních vokálů a postupně nás přenese až k pulzující kytaře ve skladbě Salt And The Sea.

Po kompletním poslechu III je jasné, kolik myšlenek, úsilí a kreativity kapela do desky, která zachycuje tolik bolesti a každodenního boje se životem, vložila. The Lumineers vytvořili album, které na posluchače působí natolik, že o něm budou pravděpodobně přemýšlet ještě hodně dlouho po odeznění posledního songu. Celý koncept alba, i jeho načasování, je výborné.

The Lumineers – III

Skladby: Donna, Life In The City, Gloria, It Wasn’t Easy To Be Happy For You, Leader Of The Landslide, Left For Denver, My Cell, Jimmy Sparks, April, Salt And The Sea, Democracy, Old Lady,Soundtrack Song
Celkový čas: 51 min
Vydavatelství: Dualtone Music Group

Hodnocení: 92 %


Napište komentář

Tereza Šnajdrová
O Tereza Šnajdrová 111 Článků
Hudba a moje psí kamarádka jsou věci, kolem kterých se točí můj svět. V životě se snažím dělat jen věci, které mě baví a mezi to patří právě koncerty, festivaly a práce. Mezi moje nejoblíbenější umělce patří The Kooks, Enter Shikari, The Doors nebo třeba David Bowie.