The Capitals: EURACTIV expandoval do Bulharska. Otevření nové redakce uvítal i Jean-Claude Juncker

© EURACTIV.bg

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí.

///

SOFIE

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker poslal video zdravici do Sofie, kde byl v pátek 20. září oficiálně spuštěn web EURACTIV Bulharsko.

„Je mi potěšením připojit se k vám v tak významný den pro EURACTIV a pro Bulharsko. Když nové ambiciózní médium začíná svou cestu, je to vždy dobrá zpráva. Občané Bulharska se musí dozvědět, o co v Evropské unii skutečně jde. Ve vaší práci ale nejde o propagandu evropské myšlenky nebo současné Komise. Dělejte ji co nejlépe umíte. Přeji vám úspěch!“ řekl končící šéf Komise.

Web EURACTIV.bg oslavil svou premiéru na akci pořádané zastoupením Evropské unie v Sofii, kde se kromě viceprezidentky země Iliany Iotové sešli také eurposlanci, diplomaté, úředníci, podnikatelé, zástupci neziskových organizací, médií a další. Iotová se nechala slyšet, že EURACTIV čte už deset let a vždy pro ni byl vzorem důvěryhodnosti.

Novinář Svetoslav Terziev z partnerského deníku SEGA řekl, že existence pobočky sítě EURACTIV v Bulharsku je velkou morální podporou. Upozornil přitom na současnou  „šílenou situaci“ ohledně svobody projevu. Na bulharské mediální scéně podle něj panuje rozsáhlá krize a pomalu se zde objevují totalitární tendence. (Красен Николов, EURACTIV.bg)

///

MADRID

Nedůvěra na levé straně politického spektra. Španělští sociální demokraté (PSOE) jsou „velice naštvaní“ na krajně levicovou stranu Unidas Podemos (UP) poté, co její lídr Pablo Iglesias minulý týden obvinil premiéra Pedra Sáncheze, že mu v červenci lhal, když mu přislíbil společnou vládní koalici. Španělsko čekají nové volby 10. listopadu, protože Sánchez se s UP na podpoře své vlády nakonec nedohodl a nezajistil si podporu ani žádné jiné strany. Mluvčí PSOE v parlamentu Adriana Lastraová doplnila, že vztahy mezi stranami přetrvávají, i když vzájemná důvěra utrpěla velkou ránu poté, co se Iglesias rozhodl sociální demokraty „vydírat“. (EuroEFE.EURACTIV.es)

///

BERLÍN

Koalice CDU/CSU a Zelených? Podle Manfreda Webera, místopředsedy strany CSU, se potenciální koalice konzervativní CDU/CSU s německými Zelenými může stát modelem do budoucna. Spolu by totiž obě strany „vyřešily sociální konflikty, které v Německu panují.“

Weber na druhou stranu uvedl, že přetrvávající kritika současné koalice CDU/CSU a SPD je neopodstatněná. „Federální vláda pracuje dobře a plní své sliby,“ řekl pro nedělník Welt am Sonntag.

Zelení jsou nyní součástí zemských vlád v devíti z šestnácti spolkových zemí. Koaliční jednání s nimi nyní probíhá také v Sasku a Braniborsku, kde se v září konaly zemské volby. (Florence Schulz, EURACTIV.de)

///

LONDÝN

Corbyn pod tlakem. Lídr labouristů Jeremy Corbyn sklízí kritiku od členů své vlastní strany. Důvodem je jeho nejasná pozice k brexitu. V neděli na televizi BBC například prohlásil, že Spojené království udělá lépe, když z EU odejde.

Podle místopředsedy strany Toma Watsona by se labouristé měli na víkendovém stranickém summitu dohodnout, že do konce brexitových jednání budou vystupovat jako „strana pro setrvání (v EU)“. S tím souhlasí také stínová ministryně zahraničí Emily Thornberryová. Podle ní by strana měla říct odchodu z EU jasné „ne“. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

///

ŘÍM

Kdekoli, ale hlavně spolu. Středolevicová Demokratická strana (PD) a populistické Hnutí pěti hvězd spojí síly nejen na vládní úrovni, ale také v regionech. Důkazem jsou blížící se volby v Umbrii, kde chtějí strany navrhnout společného kandidáta na předsedu regionální vlády. Měl by se jím stát byznysmen Vincenzo Bianconi.

Orbán v Římě. Maďarský premiér Viktor Orbán se zúčastnil výročního sněmu pravicové strany Fratelli d’Itala (ECR). „Nová italská vláda je lidem vzdálena,“ prohlásil Orbán s tím, že Itálie podle něj čelí dalšímu útoku ze strany evropské levice. „Můj oblíbený citát? Věř v Boha a střelný prach měj v suchu,“ uzavřel maďarský premiér svou řeč, za kterou ho členové strany Fratelli d’Italia odměnili potleskem. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

///

PRAHA

Čeští europoslanci o Evropské komisi. EURACTIV.cz se zeptal českých europoslanců, co očekávají od nadcházejícího „grilování“ kandidátů na eurokomisaře. Těžké chvíle patrně čekají Lasla Trócsányiho nominovaného Maďarskem, ale jak zmínil jeden z europoslanců, kterýkoliv kandidát, kterého vyšle Viktor Orbán, se automaticky stane kontroverzním. Podle Jana Zahradila (ODS, ECR) by problémy mohl mít i Frans Timmermans. Místopředseda EP a Pirát Marcel Kolaja si zase myslí, že „není normální, aby komisařka úzce spojená s osobou premiéra, který je podezřelý ze střetu zájmu a vlastní značnou část mediálního trhu, měla koordinovat dohled nad dodržováním zásad právního státu a pluralitu médií.“ (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

Nová Komise má své mouchy. Europoslanci si posvítí zejména na Rumunku nebo Poláka

Tým pod vedení von der Leyenové čeká v následujících týdnech zkouška. Kandidáti na evropské komisaře musí absolvovat slyšení ve výborech Evropského parlamentu. Europoslanci se jich během tříhodinového „grilování“ mohou zeptat téměř na cokoli – od jejich plánů a vizí až po kostlivce ukryté ve skříních.

///

VARŠAVA

Nový ministr financí. Současný ministr pro investice a rozvoj Jerzy Kwieciński se stane také ministrem financí. Jelikož Polsko nemá ministra hospodářství, ekonomické otázky spadají do agendy hned několika ministerstev, a ministr financí by měl teoreticky sehrávat hlavní roli. Dohled nad ekonomickým stavem země má ovšem v rukou premiér Mateusz Morawiecki. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

///

BRATISLAVA

Pochod za život. Zhruba 50 tisíc lidí se zúčastnilo „pochodu za život“ v centru Bratislavy, který organizovala katolická církev v rámci kampaně proti potratům.

Aktuálně se v národním parlamentu diskutuje o čtyřech návrzích, které se potraty zabývají, není ale vůbec jasné, zda některý z nich bude nakonec přijat. Na Slovensku je potrat legální na žádost matky do 12 týdnů těhotenství. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

///

LUBLAŇ

Slovinská vláda nepodpoří národní aerolinie. Minulý týden byla národním aerolinkám Adria Airways zabavena dvě letadla, společnost totiž nesplatila své dluhy vůči leasingové společnosti. V současné době dluží společnost Adria Airways 60 milionů eur a má 10milionové ztráty. Společnost se snaží najít strategického partnera, ale při současných problémech to není jednoduchý úkol. Slovinská vláda navíc již oznámila, že nebude usilovat o záchranu letecké společnosti od případného bankrotu.

Již pátý ministr opustil vládu během jednoho roku. Iztok Purič, ministr pro rozvoj a kohezní politiku, z osobních důvodů rezignoval. Je již druhým ministrem stávající vlády, který opouští tuto agendu. Podle slovinských médií může být důvodem odchodu také nesouhlas Puriče s nominací Janeze Lenarčiče na nového komisaře.

///

ZÁHŘEB

SDP dohání HDZ. Dvě největší chorvatské politické strany dosahují u voličů obdobné popularity. Zatímco HDZ (EPP) podporuje 27,6 % voličů, SPD (S&D) získala v průzkumu 24,8 %. Obliba SPD přitom raketově stoupá, od května vzrostly její preference o 6,75 p.b. V případě voleb by se podle průzkumu HRejting dostaly do parlamentu jen dvě další politické strany – nezávislá kandidátka pod vedením Mislava Kolakušiće (6 %) a Most (5,1 %).

Co se týče prezidentských kandidátů, v průzkumu zvítězila stávající prezidentka Grabar-Kitarovićová (28,5 %). V těsném závěsu za ní je však Zoran Milanović (SPD) s 24,8 % a Miroslav Skoro (nezávislý) s 18,2 %. Milanovićova podpora přitom za poslední měsíce vzrostla podobně jako v případě jeho strany SPD. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

///

Kalendář