InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Borotíně si užili dožínkovou slavnost a loučení s bývalým starostou

 Autor: Foto Tomáš Koliha

    Autor: Foto Tomáš Koliha

BOROTÍN - V sobotu se na barokním statku v Borotíně konala dožínková slavnost. Program byl velmi bohatý, začal dopoledne ukázkou stavění panáků, výroby povřísel a mlácení obilí cepy. Následovala ukázka formanské jízdy kočích Radka Žáka a Františka Hubeného, spojena byla i s ukázkou podkování koní. Nechybělo ani divadlo - Vodnická pohádka od divadelní společnosti Koňmo. Po obědě pokračoval program tradičním dožínkovým průvodem s předáním dožínkových věnců starostovi městyse Borotín Karlu Tůmovi a také emeritnímu starostovi Antonínu Brožovi. Program doplnilo oficiální rozloučení s bývalým starostou Antonínem Brožem. Místní spolky mu poděkovaly za spolupráci a předaly dary jako zlatého bažanta, džbánek plný piva či kopačky. A ženy z Osvětové besedy pro obveselení přidaly scénku z populární komedie Slunce, seno, jahody. Poté už přišlo na řadu vystoupení dudáků ze Strakonic, kteří zahráli a zazpívali pošumavské písně. Děti i dospělé rozveselil kejklíř Půpa. Nechyběla ani komentovaná prohlídka hradu.

Na dožínky se dorazil podívat i senátor Jaroslav Větrovský. U stánku Kozí farmy Borotín mohli návštěvníci vidět stloukání másla spojené s ochutnávkou. Dětem se líbila výstava drobného domácího zvířectva, výběh s ovcemi a jehňaty. Ti nejmenší si užili i hrachové hřiště, labyrint ze slámy či dětské dílničky.

Probíhaly také ukázky košíkářství, zpracování šustí, prodej domácích marmelád, bylinných olejů, mastí a tinktur, bylinek, ovoce a zeleniny, dekorativních předmětů, svíček, květinových vazeb, šperků, medových perníčků a upomínkových předmětů. K poslechu i k tanci zahrála místní borotínská kapela Šmatýzanka a v mezičase i flašinetář z Jistebnice. Vstupné bylo dobrovolné majitelé ho použijí na opravu špejcharu.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace