Černá ovce vesmíru

Chytrá, vtipná, napínavá. Taková je kniha nadějného amerického autora Josepha. Helmreicha, pojmenovaná lakonicky Návrat. Vydejte se spolu s hlavními protagonisty na divokou honičku sonorskou pouští a arizonským venkovem za pravdou o prvním kontaktu s mimozemšťany.

Jsou návraty a návraty. Některé vypadají jako bombastický průvod s jásajícími davy, některé jako trapné scény ze sitcomů, jiné jsou naprosto bez okázalostí, bez uvítání, beze svědků. Právě ten druhý zažije fyzik Andrew Leland poté, co ho unesou mimozemšťané přímo před kamerami během televizní reportáže. Díky tomu ho zná celý svět. Když se však vědec objeví zpátky na Zemi, neví o tom nikdo. Tedy, někdo ano. Ale je to předmětem utajení…

K událostem se nachomýtne geniální student Shawn Ferris, který dostane příležitost přijít záhadě na kloub, a společně s tím i velké konspirační aféře. Na začátku velkého dobrodružství stojí neumělé dopisy právě Lelandovi, jehož je mladík velkým obdivovatelem. Netouží po ničem jiném než potkat se se svým vysněným vzorem. Jenže vzhlížet k někomu je trochu jiné než ho poznat osobně. Tahle hořká zkušenost na Shawna teprve čeká. Na to, aby pochopil vědcovo podivné chování, musí ujít ještě dalekou cestu a hlavně odložit obrovskou naivitu, s jakou se dívá na svět.

Někdy je lepší nevracet se. Tajemství, která Leland poznal „tam venku“, totiž nemusí být pro lidstvo vhodná. Aspoň do okamžiku, než přestane být tou nejdestruktivnější civilizací ve vesmíru. Zatím je však takovou černou ovcí celého kosmu. Ufony unesený vědec nemá chuť lidstvu nic prozradit, a ani kdyby měl, nic si nepamatuje. Nepřináší pozemšťanům žádný objev ani žádný vzkaz, prostě nic, co by uspokojilo jeho fanatické uctívače, zástupce vlády, výrobce zbraní či tápající mládež. Prchá před všemi, skrývá se pod falešnými identitami a nikdo si nezaslouží jeho důvěru. V patách jsou mu tajní agenti i vražedná komanda, on však zatím všem úspěšně uniká.

Poté, co Shawna vyhodí z Kolumbijské univerzity, stane se tak trochu nedobrovolně Lelandovým společníkem a jeho život se tím rázem změní v noční můru. Všechno, co dříve považoval za pouhou science fiction, je nyní běžnou realitou. Jediným důkazem o existenci mimozemšťanů však zůstává nerudný dědek, který mu odmítá prozradit cíl jejich cesty, zarytě mlčí a odmítá se o cokoliv podělit. Přesto však Shawn zažije několik situací, které ho přesvědčí, že se sice slavný fyzik vrátil, ale už to vlastně není on. Možná už to není ani člověk…

Někomu nepomůže stát ani tváří v tvář největšímu objevu ve vesmíru. Prostě ho nevidí, ač ho má přímo před sebou. Něco takového se přihodí i Shawnovi, když se nechá zlákat technologickými možnostmi jakési utajené instituce Ambius, pro kterou ho zrekrutuje fešná a chytrá Rachel. Jak se však ukáže, dívka má pro něj schovanou spíše kulku; a ani v tom, jaké by bylo využití mimozemských vynálezů, mu neříká pravdu. Časoprostorový meziplanetární štít, který Leland kdysi pro cizí civilizaci postavil, má sice obranou funkci, ale otázkou zní, koho má vlastně chránit před kým… Prokoukne Shawn tohle spiknutí včas?

Brilantně napsaná novela je autorovým debutem, dosud se Joseph Helmreich živil jako ilustrátor a zpěvák, snažil se proniknout do filmařské branže a světa dabingu. Přesto Návrat nevykazuje žádné začátečnické chyby a příběh na čtenáře vybalí bez jediného zaváhání. Děj je rozčleněn do krátkých kapitol a svižně odsypává. Autor si nenásilně pohrává s tím, na čí straně je pravda a zda má někdo právo brát osud lidstva do svých rukou. Sympatický je i důraz na vizuální stránku vyprávění a živé, nepřehrávané rozhovory.

Číst tuto knihu je jako návrat ke klasice science fiction, a tak potěší především milovníky tohoto žánru. Ač je text plný technických termínů, není jimi zbytečně přetížený, a zbývá i dost prostoru pro vnitřní prožívání postav, pochyby i samotné zvažování argumentů a odkrývání lží. A také na špetku štiplavé nadsázky, které se autor tu a tam dopouští, i na maličký přídech romantiky, ale tu si nechává až na samotný konec.

Někdy prostě člověk až po návratu zjistí, že to, co chtěl zachránit, nemá vůbec takovou cenu jako to, co tomuto záměru původně obětoval. A tak se musí znovu vrátit, pokud chce chybu napravit. Z kruhu věčných návratů se skládá trajektorie našich životů. Tak se na chvilku vraťme k jednoduchosti a křehké vyváženosti všech dobrých ingrediencí, které dělají z příběhu kvalitní a zábavné čtení! Návrat Josepha Helmreicha to zvídavému čtenáři zcela jistě umožní.

Procentuální hodnocení: 80%

Joseph Helmreich: Návrat

Vydal: Triton, 2019

Obálka: Renata Brtnická

Počet stran: 234

Cena: 279 Kč

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď