Festival Hip Hop Kemp v Hradci Králové končí. Radnice avizovaného odchodu z města nelituje

24. září 2019 09:44

Hlavní organizátor festivalu Hip Hop Kemp oznámil, že v Hradci Králové končí. Vedení města přijalo tuto zprávu bez výraznějších emocí. Vztah radnice k festivalu byl rok od roku chladnější a podle primátora Alexandra Hrabálka za ODS bude možná dokonce lépe, když pořadatelé zorganizují tuto akci na jiném místě.

„Hip Hop Kemp byl akcí, která nebyla hradeckou veřejností zrovna vítána. A my na radnici, musím říct, jsme z ní také nebyli zrovna nadšeni," vyjádřil se primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek poměrně jednoznačně.

Prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc., primátor Hradce Králové, ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu

Zopakoval, že hlavní problém vidělo město v množství drogových deliktů, které policisté odhalili.

Čtěte také

Organizátor festivalu Radek Maliník nadále viní policii z účelového jednání. Podle jeho slov se užívání drog na Hip Hop Kempu nijak nevymykalo z festivalového průměru. A rozsáhlé policejní akce pořadatele i návštěvníky prý jen šikanovaly.

Krajská policejní mluvčí Ivana Ježková k tomu uvedla:
„Hip Hop Kemp byl pro nás nejrizikovějším festivalem vůbec historicky, ze všech akcí, které se tady kdy děly."

Město v posledních letech i proto významně snížilo finanční podporu festivalu. Z původní částky přes čtvrt milionu na aktuálních 25 tisíc korun. Ani ty ale zatím Radku Maliníkovi neposlalo.

Hip Hop Kemp 2013

Důvod vysvětlil primátor Alexandr Hrabálek.
„Co je velmi zarážející, tak dobrovolným hasičům pan Maliník dluží 136 tisíc korun za služby a dohled, který tam během festivalu prováděli. V podstatě, vzhledem k tomu, že existuje onen dluh dobrovolným hasičům, tak tento příspěvek zatím nebyl uhrazen."

Čtěte také

Radek Maliník potvrdil, že fakturu dobrovolným hasičům zatím skutečně nezaplatil.
„Proč myslíte, že se to stalo, že jsem tam nechal tu sekeru? Před třemi lety jsme měli 24 tisíc návštěvníků a letos 5 800. Tak na co to ukazuje?"

I s odstupem několika týdnů stále vnímá Radek Maliník intenzivní policejní kontroly jako hlavní problém, kvůli kterému festival zřejmě v Hradci Králové skončí.
„Proč máme trable? Protože nás prostě policie drtí tři roky po sobě. Protože předtím mne tam drtil primátor, který mne neměl rád, neměl rád Poláky, neměl rád tu muziku a dával mi prostě strašně pokouřit. A vy teď dáte zprávu, že festival Hip Hop Kemp jde pryč a nemá zaplacenou fakturu. Tak to je úlet."

Zatím není jasné, kde by se příští ročník Hip Hop Kempu mohl uskutečnit. Sám Radek Maliník ale i přes neshody s městem a policií utíkat z Hradce Králové nehodlá. Smlouvu na festival park má podle vlastních slov ještě bezmála na 20 let. A má představu, čím Hip Hop Kemp nahradí. Konkrétní být ale zatím nechtěl.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související