Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Derby jsme si probrali, teď musíme převést slova v činy, říká trenér Sparty Jílek

Trenér fotbalistů Sparty Václav Jílek po nedělním prohraném derby (0:3) se Slavií spal necelé čtyři hodiny. Přiznal to v pořadu ČT Dohráno plus, kde se ochotně vyjadřoval k nevydařenému utkání i k problémům současné Sparty. Derby probral v pondělí s hráči. "Teď je na nás trenérech, abychom převedli slova v činy." Pochválil i Slavii. "Slavia je v lize dominantní, sebevědomí hráčů je tam hodně znát, ukazuje to i v Evropě," uznal Jílek.

Václav Jílek
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Za důležitý moment označil Jílek penaltu, kterou zavinil nešikovným faulem Martin Frýdek a faulovaný Tomáš Souček pak z ní dal první gól. "Do penalty to bylo vyrovnané utkání. Pak už byla taková ta psychologická výhoda na straně Slavie výrazná," konstatoval kouč poraženého celku.

Vyjádřil se také k okolnostem, které penaltě přecházely. "Martin je inteligentní hráč a dopředu věděl, že je to jednoznačný penaltový zákrok. Nemusel jsem mu po zápase nic vysvětlovat, byl si toho dobře vědom. Reagoval pozitivně. Teď je třeba, aby na to reagoval i na hřišti," řekl Jílek a dodal, že Frýdek se za to omluvil i v kabině.

Trenér ale viděl první chybu před faulem u Matěje Hanouska, který vyvážel míč a dostal se s ním do autu, a Slavia jej rychle zahrála. "Přitom v tu chvíli byla Slavia v tlaku - měl volit spíš dlouhý míč na Tetteha za obranu. Bylo to zbytečné, nedůsledné."

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno Plus s trenérem Jílkem o derby i rozdílech mezi Spartou a Slavií

Před derby hrál Frýdek dobře ve Zlíně, kde nastoupil v obraně a Sparta uhrála nulu (2:0). Z jakého důvodu byl pro derby posunut do zálohy? "Chtěli jsme udržet rozestavení 4-2-3-1. Ale vypadl nám Láďa Krejčí, a tak šel na jeho místo Martin," přišlo logické vysvětlení.

Jílek přiznal, že chtěl, aby jeho tým hrál aktivně. "Vycházet ze středního bloku, presovat. Ale Slavia nám to od začátku nedovolila. Nebyli jsme schopni s jejich šestkou chodit výš a Slavia pak získávala poměrně velké přečíslení. Ale jinak se dá říct, že zápas se odehrával v tom duchu, jaký jsme předpokládali. I my jsme chtěli být hodně aktivní v obraně a po zisku míče rychle nahoru, jenže se nám to moc nedařilo," vysvětlil.

Pražskému derby se věnoval i nový Fotbal fokus podcast:

Před druhým gólem chyboval brankář Milan Heča. "Pokud do toho míče jde a není přesvědčený, že ho bude mít, tak ho musí vyboxovat mimo vápno. Ale nedůslední tam byli i Matěj Hanousek a Martina Frýdek. Musíme ty akce dohrávat až do konce, ale faktor spekulace se v naší hře objevuje moc často. Slavia si za gólem šla a my jsme pro to, aby nepadl, neudělali maximum," dodal.

Proč poslední dva zápasy dostal v brance přednost před Rumunem Nitou právě Heča? "Florin Nita dostal tři góly v Liberci i proti Olomouci a přitom minimálně jeden dva byly z našeho pohledu chytatelné. Milan ve Zlíně nedostal gól, nebyl důvod to zase měnit. Ono to ani nejde, střídat je, jak se nám zachce. Teď jsme podrželi Milana, dostal příležitost, ale myslím si, že minimálně před tím druhým gólem se mohl zachovat jinak," podotkl Jílek.

Ovšem sparťanský kouč našel u Heči nedostatek i při třetím gólu, kdy jej Lukáš Masopust chytrým obloučkem přehodil. "Tam mohl mít Milan Heča trochu nižší postavení, protože ten hráč, který střílel, byl až za vápnem. I David Lischka mohl sblížit toho hráče víc. Ale Masopust to provedl velmi dobře," uznal Jílek nakonec.

Také Sparta měla několik příležitostí vstřelit gól. "Určitě bychom jich chtěli mít víc, ale kvalita obrany Slavie je vysoká. Třeba Inter Milán si proti ní vypracoval jen jednu šanci ze hry, ostatní ze standardek. Ale představoval bych si, že budeme nebezpečnější. Ani po vyloučení Hušbauera nás to nenakoplo, hráli jsme zbytečně pomalu. Scházela přímočarost a Slavia nám nenechávala prostor, zvládla to dobře," řekl trenér, který před sezonou přišel na Letnou z Olomouce, a uznal, že dvanáctibodový odstup od Slavie zní opravdu hrozivě.

Útočníkům Sparty se zatím moc nedaří. Tetteh dal tři góly, Kozák, který přišel do derby v závěru, dva… "Na hrotové hráče je to málo, ale je to v kontextu s tím, že je naše produktivita nízká."

Sparta se stále nemůže úplně spolehnout na stoperskou dvojici, proto se její složení často mění. Ve dvanácti soutěžních zápasech nastoupilo sedm různých dvojic. "Stále hledáme a odpověď je na hráčích. Chybí nám pevnost, stálost a kompaktnost, abychom nepouštěli soupeře do jednoduchých brankových příležitostí. Čekal jsem, že až se vrátí Costa, bude plnit roli jedničky, ale ani jeho výkony nebyly úplně ideální. Byli jsme přesvědčeni, že Kaya s Lischkou to zvládnou. Žádný zásadní problém v jejich hře nebyl, ale dokázal bych si představit větší jistotu. Je to rébus, ale věřím, že se to stabilizuje," tvrdí mladý trenér.

Jílek se také vyjádřil k tomu, že ne všechny posily se na Letné chytnou. Například Ondřej Zahustel, od něhož se čekalo daleko víc. Zatímco Jan Bořil, u kterého se předpokládalo, že je spíš na ústupu, se ve Slavii vykopal až do reprezentace. "Berete hráče na základě jejich výkonů proti jiným týmům, ale najednou ve Spartě musí ty výkony na hranici možností opakovat proti všem soupeřům a to se jim pak nedaří. Pak je taky důležité, jaká je atmosféra v týmu, do kterého zrovna přijdou. A ta je teď určitě lepší ve Slavii, jíž se víc daří," vysvětlil Jílek.

Letenský celek má v kádru jednatřicet hráčů, ale deset z nich je stále vedeno mezi zraněnými. "Brzy by se ale mohli představit v zápase například Tal Ben Chaim, Lukáš Juliš a Andrease Vindheim, kteří už s týmem trénují," řekl Jílek s tím, že o něco později by mohli naskočit i Matěj Pulkrab s Costou.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články