Close search

Paul McCartney a jeho manželství: První žena Linda zemřela na rakovinu, druhá ho obrala o miliony

Capitol Records [Public domain] Zdroj: Capitol Records [Public domain]

Jejich lásce se zpočátku kdekdo vysmíval. Označovali ji úlet, pozérství a čiré bláznovství jednoho muzikanta a extravagantní fotografky. Po jejich svatbě se v muzikantské branži uzavíraly sázky, jak dlouho spolu vydrží. Většina – včetně dalšího "brouka" Johna Lennona – tipovala maximálně rok. A všichni se mýlili. Krásný vztah Paula a Lindy McCartneyových vydržel třicet let a ukončila ho teprve smrt…

17. dubna 1998. Toho podzimního rána bylo v limuzíně McCartneyových nezvyklé ticho. Nemluvilo se, nezněly žádné vtípky, dokonce nehrála ani hudba. Paul právě odvážel svou milovanou ženu z nemocnice, kde byla na vyšetření. Jeho závěr byl dost hrozivý. Lindě diagnostikovali rakovinu prsu.s Ironií osudu je, že se jednalo o stejnou nemoc, která Paula už jednou v životě připravila o milovanou bytost. Bylo mu pouhých třináct, když na rakovinu prsu zemřela jeho matka a teď se s ní začínala prát i zbožňovaná manželka.

Bojovníci se smrtí

Mc Cartneyovi se nemínili vzdát. Oba byli silní bojovníci a nemoci se hodlali postavit. Paul zrušil skoro všechny své pracovní povinnosti, aby byl Lindě nablízku. Ta mu zato zase "nadávala", protože poslední, co by od manžela potřebovala, byla role pečovatele. Takže milého Paula zase přemluvila ke hraní a skládání a sama založila nadaci na podporu rakoviny, aby ze svého stavu vytěžila alespoň něco pozitivního. Pořádala přednášky, sbírala peníze na pomoc nemocným, o rakovině napsala řadu článků.

I když se Linda ze všech sil snažila bojovat, nemoc si časem vybírala svou daň. Léčba nezabírala a Linda se pomalu loučila se životem. Ovšem s grácií a nezměrnou statečností, jakou oplývala vždycky, i před těmi třiceti lety, kdy se zamilovala do svého "brouka"...

Milenka Jaggera či Morrisonna

Narodila se 24. září 1941 v New Yorku. Slečna Linda Eastman byla úplně jiný šálek kávy než většina partnerek hudebních idolů. Na první pohled nebyla nijak zvlášť krásná, zato to byla sympatická a velmi inteligentní dívka. A také značně nekonformní Američanka.

Ještě v době, kdy byly padlé ženy v konzervativní Británii zavírány do klášterů, si slečna Eastman prosadila v Americe svou, a i přes protesty celé rodiny se stala (posléze asi nejznámější) svobodnou matkou. A navíc i velmi ctižádostivou a talentovanou fotografkou, která se specializuje na rockovou scénu.

Její otec, úctyhodný právník, z neustálých skandálů kolem své dcery doslova šílel, a tak jí dal na vybranou: Buď bude žít i se svou nemanželskou dcerou doma v New Yorku, ovšem bez fotoaparátu a telefonátů od nahodilých milenců jako Mick Jagger nebo Jim Morrisonn (The Doors), nebo může odejít -  ovšem bez pomoci rodiny. Co si asi Linda vybrala? Samozřejmě, že odešla. A to rovnou do Londýna, aby zde pro začínající hudební časopis Rolling Stone nafotila sérii fotek nejslavnější čtveřice všech dob. A Beatles se jí stali osudem.

Když Paul potkal Lindu

Nejen, že si na skvělých reportážních fotkách Beatles z jejich turné udělala jméno, ale potkala tu i největší lásku svého života.

To, co vypadalo zpočátku jako avantýra po zvlášť povedeném večírku, přerostlo v něco mnohem většího. V lásku. Ačkoli si ji ani jeden z protagonistů nechtěl připustit, po pár společně strávených dnech se do sebe zamilovali. Vášnivě a silně. Na důkaz lásky Paul Lindu požádal o ruku. A ta kupodivu zapomněla na svou nezávislost a nabídku k sňatku přijala.

Necelý rok a půl po seznámení se 12. března 1969 konala svatba. Linda a Paul dokonce o osm dní předběhli svatbu Johna Lennona a Yoko Ono. A právě těmto dvěma svatbám, respektive ženám, se dává za vinu rozpad nejslavnější skupiny všech dob. I když pravda je zřejmě zcela jinde. Nicméně, již o rok později Paul skupinu oficiálně opustil a na čas se stáhl do ústraní.

Konec The Beatles, začátek The Wings

Rodinný životu McCartneyů byl pohodový. Paul adoptoval Lindinu dceru Heather a spolu si pak pořídili ještě další tři potomky – dcery Mary Annu, Stellu Ninu (později se stala úspěšnou módní návrhářkou) a syna Jamese Luise. Jenže obyčejný život manžele trochu nudil, a tak se spolu brzy vrhli do stojatých vod pop music. Paul naučil Lindu hrát na klávesy a spolu založili skupinu The Wings. Ačkoliv hudební kritici Lindu kritizovali za její zpěv i hraní, Wings získali mnoho cen Grammy a v 70. letech byli velmi úspěšní.

Po boku Lindy se z rockového bouřliváka stal také velmi angažovaný občan. Spolu organizovali protesty proti nukleárnímu zbrojení, bojovali za práva zvířat a z kdysi náruživého labužníka se stal přísný vegetarián.

"Někdy nám to jejich brojení proti všemu připadalo směšné. Ale nebylo, oni opravdu bojovali za to, čemu věřili. A z Paula se vedle Lindy stal úplně nový člověk. Z někdejšího trochu vystresovaného sukničkáře byl najednou velký pohodář a člověk, který ví, co chce," komentoval proměnu svého přítele Ringo Starr.

I když jejich soužití mělo samozřejmě i své problémy, nakonec vydrželo dlouhá tři desetiletí a překonalo nejednu krizi. Spolu byli i poslední chvíle Lindina života oné smutné noci v roce 1998. To Paul svou ženu držel za ruku v době, kdy vydechla naposledy. A na její počest jako vzpomínku na nádherných třicet společných let pak uspořádal velkou výstavu fotek a jedinečný koncert. Jmenoval se In the name of Love (Ve jménu lásky). Víc asi není třeba dodávat…

Lindu ničím nenahradíš

Když tři roky po smrti manželky Lindy potkal stárnoucí a utrápený McCartney modelku Heather Millsovou, celá Británie byla na nohou. Jedni mu novou lásku přáli, druzí se měli na pozoru. Millsovou proslavila totiž spíš její osobní tragédie, kdy přišla o nohu, a následné avantýry s bohatými muži než cokoli jiného. Nicméně Sir McCartney po boku o třicet let mladší ženy omládl a dostal novou energii.

Jako kdysi s Lindou i s Heather usilovali o lepší svět. Zachraňovali tuleně v Antarktidě, založili fond pro odložené děti a pořádali vánoční večírky pro sirotky. Zanedlouho se zdálo, že místo po skvělé Lindě je konečně obsazeno stejně milou ženou. A když se Paul stal v roce 2004 opět otcem dcery Beatrice, i bulvár se zřekl ironických komentářů a šťastnému otci pogratuloval. Bohužel štěstí "exbrouka" nevydrželo dlouho.

Trochu drahá druhá míza

Manželé začali žít odděleně a rozpoutala se mezi nimi válka. Na veřejnost tak probleskovaly zprávy, jak se pan McCartney opíjí, bije svou manželku a dokonce jí schovává protézu, bez které ona nemůže ani vstát z postele.

McCartney zase mluvil o své ženě jako o zlatokopce a bývalé prostitutce – to když na veřejnost probleskly informace z poněkud pikantní minulosti Heather -  které naletěl na lep. I když v tom měl starý pán asi pravdu, ve hře bylo víc: Pokud bude chtít vidět svou dceru Beatrice, bude muset nejen mlčet, ale hlavně platit. A to ne málo. Aby Millsová přistoupila k rozvodu, musel se s ní domluvit na finančním odškodnění.  McCartney jí vyplatil 70 milionů liber. Zároveň bude platit také veškeré výdaje na výchovu své dcery Beatrice. I z toho vyplývá, že Heather druhá Linda nikdy nebyla…

PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE:

Použité podklady:

Clifford, Mike: The Beatles. Smithmark, 1991.

Bennahum, David: Beatles … po rozchodu. Champagne Avantgarde, Bratislava 1992.

Nejčtenější články