Bývalý radní ERÚ Vladimír Vlk žaluje vládu i úřad, nesouhlasí s odvoláním

Bývalý radní Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Vladimír Vlk žaluje kvůli svému odvolání vládu i samotný úřad. Vlk to dnes řekl ČTK. Jeho a dalšího radního ERÚ Vladimíra Outratu odvolal kabinet na konci července, skončil i tehdejší předseda rady Jan Pokorný, kterému nebyl prodloužen mandát. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) to odůvodnil tím, že všichni tři jednali v souladu se zájmy regulovaných subjektů, tj. nejednali v souladu se zájmy spotřebitelů.

"Nic jsem neprovedl, mám čisté svědomí. Proto to chci dát k soudu," uvedl dnes Vlk. Havlíček se při oznamování zásadních změn ve vedení pětičlenné rady úřadu odvolával na informace bezpečnostních složek. "Nejednalo se o náhodný akt," uvedl tehdy ministr.

Člena rady ERÚ může vláda odvolat v případě hrubého nebo opakovaného méně závažného porušení jeho povinností. 

Zatímco žaloba na vládu se podle Vlka týká samotného odvolání, žaloba na úřad je na formu rozvázání pracovního poměru. Podle informací ČTK se jedná o náhradu mzdy, kterou Vlk a Outrata po svém odvolání nedostali. "Pracovní vztah s panem Vladimírem Vlkem byl ukončen v souladu se zákonem," reagoval dnes mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Novými členy rady úřadu vláda jmenovala konzultanta poradenské společnosti EY Stanislava Trávníčka, který se stal jejím předsedou, bývalou místopředsedkyně úřadu Martinu Krčovou a dosavadního ředitele statistického odboru ERÚ Petra Kusého. Dalšími členy rady jsou Rostislav Krejcar a Ladislav Havel. Na konci července příštího roku skončí mandát Krejcarovi.

Podle některých médií byla rada ERÚ dříve rozdělena na dvě skupiny, z nichž jednu tvořili Vlk, Outrata a Pokorný a druhou Krejcar a bývalý předseda rady Vratislav Košťál, který na konci loňského listopadu rezignoval. Odůvodnil to tehdy vzájemnými spory členů rady. Košťál pro ERÚ znovu pracuje, podle webu úřadu je členem rozkladové komise pro oblast ochrany spotřebitele.

Nová pětičlenná rada ERÚ přebrala vedení úřadu od začátku předloňského srpna. Nahradila tehdejší předsedkyni úřadu Alenu Vitáskovou, které vypršel šestiletý mandát. Rada ERÚ má mít do budoucna pět členů s pětiletým funkčním obdobím, jeden z nich vždy bude jejím předsedou. Předseda může vést radu nejdéle tři roky. Plánem bylo, že se bude rada obměňovat postupně, v prvních letech zavedení rady tak nemají všichni členové mandát na celých pět let.

Související

Energetický regulační úřad

ERÚ vydal nové cenové rozhodnutí, které zohledňuje vládní pomoc firmám

Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal nové cenové rozhodnutí k regulovaným cenám elektřiny pro odběratele na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí. Reagoval tak na dodatečnou dotaci na podporu energeticky náročných podniků ve výši 3,5 miliardy korun, o které rozhodla vláda. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. 

Více souvisejících

Energetický regulační úřad Vladimír Vlk (ERÚ) Karel Havlíček Vladimír Outrata (ERÚ)

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy