24. září 2019 • 16:30

Pět chyb za 217 vteřin. Jak Spartu v derby opět potopily minely v defenzivě

Autor: stp
Vstoupit do diskuse
0
  • Poražená a ponížená Sparta po porážce v derbyPoražená a ponížená Sparta po porážce v derbyFOTO: Pavel Mazáč/sport

    Sparta se stále nemůže dostat z bludného kruhu nevynucených chyb defenzivních hráčů, kvůli kterým už v sezoně přišla o několik bodů a v počtu obdržených gólů je pátým nejhorším týmem FORTUNA:LIGY. V derby se Slavií (0:3) vše začalo situací před penaltou v prvním poločase. Další zbytečné chyby pak přišly ihned po prvním gólu. Sparťané jich nasekali pět za pouhých 217 vteřin (a to se ještě velkou část z tohoto času přes penaltu nehrálo). Každopádně po téhle sérii hrubek mohlo být rozhodnuto, jen díky Olayinkově selhání to zůstalo "jen" 1:0 pro hosty.

  • 1. Hanouskovi utíká míč do autu (16:34)

    Krizové okamžiky sparťanské defenzivy odstartovala situace před penaltou v sedmnácté minutě. Sparta má míč pod kontrolou, gólman Milan Heča rozehrává na Matěje Hanouska, který je jen pod mírným tlakem jednoho soupeře, Lukáše Masopusta. Sparťanskému obránci se nabízí varianta přihrávky na Martina Haška, ke kterému se ale dobře stahuje Vladimír Coufal. Hanousek se tedy rozhodne postupovat sám a snaží se míč zaseknout. Utíká mu ale do autu.

    Sparta - Slavia: Před prvním gólem Hanousek zbytečně šel na riziko a ztratil míč
    Video se připravuje ...

  • 2. Špatné postavení Mandjecka (16:41)

    Slavia v duchu své filozofie rozehrává aut co nejrychleji, i za cenu vyššího rizika ztráty míče. Masopust okamžitě vyhazuje dopředu na Nicolae Stancia, ke kterému dobíhá Hanousek. Rumunský záložník si míč dobře zasekne a vyčkává na náběh spoluhráčů. Vzhledem k rychlému rozehrání situace není sparťanská obrana ještě pevně zformovaná a tudíž zranitelnější. O dlouhou přihrávku se hlásí Josef Hušbauer, skvěle do vápna si ale nabíhá Tomáš Souček za Georgese Mandjecka, který je úplně ze hry a o soupeři za svými zády neví.

    Georges Mandjeck (č. 40) vůbec nezaznamenal náběh Tomáše SoučkaFoto Repro iSport TV

  • 3. Frýdek jde pozdě do souboje (16:45)

    Situace by pro Spartu ještě nebyla úplně kritická, Souček ve vyložené příležitosti není. Sérii chyb ale završuje Martin Frýdek. Do souboje s protihráčem jde tradičně hodně agresivně, je v něm však později než slávistický záložník a naprosto jasně ho fauluje.

    Sparta - Slavia: Frýdek ve vápně podkopl Součka, sudí píská penaltu!
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

  • 4. Lischkova mizerná přihrávka (19:25)

    Prakticky ihned po rozehrání po obdrženém gólu přichází další velká chyba. David Lischka se snaží přihrát na Haška, kterého ale předskakuje Coufal a posunuje míč k Hušbauerovi. Slávistický středopolař rychle zanalyzuje situaci a okamžitě centruje na nabíhajícího Stanislava Tecla. Útočník sešívaných sice míč netrefí, ten se však dostane k Peteru Olayinkovi, který je úplně sám před brankářem. Míří ale vedle, čímž Spartu uchránil od druhého gólu a Lischku před nepříjemným tlakem, pod nímž by se mladý sparťanský stoper ocitl jen krátce po svém zabydlení v základní sestavě.

    Sparta - Slavia: Olayinka ve stoprocentní šanci! Lischkovu hrubku nepotrestal
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

  • 5. Hečův odkop do autu (20:11)

    Jen o minutu později přichází další chyba. Na Heču sice dotírá presující Olayinka, sparťanský brankář ale není pod nijak ohromným tlakem. Přesto rozehrává nepřesně na Hanouska a míč končí v autu. A znovu – Slavia rychle rozehrává a Stanciu se s míčem ocitá u šestnáctky soupeře, což vždy znamená potenciální nebezpečí, i když z této konkrétní akce nakonec nic nebylo.

    Sparta - Slavia: Zpackaný odkop gólmana Heči
    Video se připravuje ...

  • Důležitá role Koláře

    Kiksy v obraně Spartu provázejí od začátku sezony. Její defenzivní hráči si (možná i kvůli časté rotaci) nevěří, jsou pod tlakem a dělají chyby i při triviálních herních situacích. Proti Slavii chybovalo během pár minut pět hráčů: Heča, Hanousek, Lischka, Frýdek a Mandjeck.

    Slávističtí obránci si naopak věří, klidně zariskují, více se dostávají do zakončení (např. Coufal v 15. minutě), hodně si pomohou i spoluprací s brankářem Ondřejem Kolářem. I díky němu mohou dobře kombinovat a nejsou tak často donuceni k nákopům.

    SESTŘIH: Sparta - Slavia 0:3. Další triumf hostů! Derby rozhodly individuální hrubky
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud