bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Chci pro tuhle organizaci udělat maximum, hlásí Veleno. Uspěje v boji o místo v sestavě?

24. září 2019, 16:35

Jakub Hromada

Joe Veleno, třicítka draftu 2018, do tohoto momentu podceňovaný hráč. Dokázat ostatním týmům, že udělaly chybu, když ukázaly na jiné hráče, je obrovská motivace. Veleno ukončil štaci v juniorce, kde poslední rok po přestupu do Drummondville válel, míří do profesionálního hokeje. Na kempu Detroitu bojuje o místo v sestavě, co mu síly stačí.

„Loni jsem věděl, co mě bude čekat následující rok. Vrátím se do juniorky a budu na sobě dále pracovat,“ sdělil Veleno médiím během turnaje mladíků v Traverse City. „Brzy zjistíme, jak to bude letos. Jediné, čím mohu rozhodnutí vedení ovlivnit, je moje tvrdá práce. Vím, že na takové hráče hledí a někomu z nich i vynesou místo v sestavě Red Wings.

Na kempu prospektů byl jasně nejlepší hráč týmu. V Traverse City nasbíral během čtyř zápasů osm bodů a vstřelil neuvěřitelných sedm branek. A už teď je jasné, že na kempu seniorského týmu vydrží hodně dlouho, zřejmě až do konce. Ovšem kam zamíří na konci září? Bude to Detroit, nebo Grand Rapids?

Před létem naděje na zisk místa mezi dvanácti nejlepšími útočníka byla spíše nulová. Ačkoli Veleno loni v juniorce dominoval, pyšnil se hranicí necelých dvou bodů na zápas, v Red Wings s ním do sezóny 2019/2020 fanoušci nepočítali. Teď ho milují.

Loni ho málokdo pozdravil, teď je najednou pod drobnohledem trenérů i fanoušků. Dokonce na něj před halou čekala skupinka nadšenců s žádostí o autogram. „Je to úžasné. Chci pro tuhle organizaci udělat maximum a být profesionálním hráčem a rozdávat radost fanouškům. Je to nejlepší zaměstnání,“ zářil Veleno.

Pořád je před ním obrovská rokle na cestě do elitního týmu, ovšem Veleno ji po úzkém mostě překonává přímo mamutími skoky. A trenér Blashill se nestačí divit.

„Loni jsem ho poslal do juniorky, aby se stal skvělým „two-way“ centrem,“ odtajnil loňskou situaci okolo Velena.

(Two-way hráč je takový, který dokáže zahrát excelentně na obou koncích kluziště. Tedy umí skvěle bránit i se prosadit v útoku.)

„Je strašně těžké být hráčem, který sbírá jen kanadské body. On je měl, ale ne nějak senzační. Proto jsem po něm nemohli chtít, aby se stal takovým hráčem v NHL,“ reagoval na jeho statistiky v sezóně před draftem.

Tehdy byl brán jako mimořádný díky speciálnímu statusu, který byl udělen kanadským hokejovým svazem jen čtyřem hráčům před ním. Díky této výjimce mohl nastoupit Veleno do CHL, konkrétně do Quebecské juniorské hokejové ligy. Podobně to měli v OHL John Tavares, Aaron Ekblad, Connor McDavid a Sean Day. 

Na Velenovi už byla loni vidět obrovská vášeň pro hokej, chtěl ukázat trenérům, co v něm doopravdy tkví. Experti mu před draftem vytýkali hlavně chování a přístup ke spoluhráčům. Že prý hodně sóluje. V Detroitu ale věděli, jakým lídrem v kabině skutečně Veleno je.

„Řekl jsem mu, že nejrychlejší cesta do NHL vede přes důvěru u trenéra,“ motivoval mladého útočníka hlavní trenér Rudých křídel.

„Buď dobrý v obraně, pokračuj v práci s kotoučem a vytvářej šance pro ostatní. Jestli chceš být jeden ze dvou elitních centrů, musíš umět obojí,“ pokračoval Blashill v promluvě.

A Veleno rady vyslyšel. Po celý rok se na něj valila ze všech stran pouze chvála. Výsledkem bylo již zmiňované představení na kempu mladíků, ale i dosavadní výkony v tom hlavním. Pokud by se navíc nedostal do elitního týmu Red Wings a v Grand Rapids by ho uvolnili na šampionát dvacetiletých, hrál by v první útočné řadě s obrovským talentem Lafrenièrem a čerstvou trojku draftu Dachem. S nimi totiž válel na reprezentačním turnaji v létě.

Trenérský štáb strávil hodiny a hodiny s Velenem u videa, kde podrobně probírali hru ostatních skvělých středních útočníků. Hlavními aktéry byli samozřejmě Zetterberg s Dacjukem, ovšem rovněž zkoumali i defenzivní činnosti Bergerona. 

Směrovací značky ho nyní stále navádí do AHL, ovšem pokud Veleno ještě vyšperkuje svoje výkony a sejde se pár okolností, jako například nalezení obchodního partnera pro Franse Nielsena, mohl by zamířit rovnou na „do budoucna plánované“ místo druhého centra.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.