Masarykova univerzita a Nadace O2 přivádějí hru Fakescape

úterý, 24. září 2019, 17:25 Internet & Mobil, Aktuality MediaGuru

Studenti Masarykovy univerzity a Nadace O2 pomáhají zvyšovat mediální gramotnost pomocí hry Fakescape.

Novou únikovou hru Fakescape, která má pomoct v boji proti šíření dezinformací mezi žáky druhého stupně základních škol, představili v úterý studenti politologie z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity a Nadace O2. Děti má zábavnou formou naučit kriticky přemýšlet o informacích, které se dozvídají z médií a sdílí na sociálních sítích.

Skupina studentů pod vedením Miloše Gregora a Petry Mlejnková navázala na svou první hru Fakescape, která byla zaměřena na studenty středních škol. Hra vznikla v loňském roce a zahrálo si ji více než 10 tisíc studentů z 82 měst v 10 zemích. Projekt také získal druhé místo v celosvětovém finále mezinárodní soutěže Peer-to-Peer.

„Naše hra už téměř rok pomáhá s výukou mediální gramotnosti na středních školách. S tématem fake news a dezinformací se ale setkávají i mladší děti, zejména na sociálních sítích. Proto jsme se rozhodli vytvořit program přímo pro druhý stupeň základních škol,“ říká Tereza Kráčmarová ze spolku Fakescape.

Hra zaměřená na děti na druhém stupni základních škol vznikla díky podnětu Nadace O2, která se prostřednictvím svého programu O2 Chytrá škola věnuje dlouhodobě internetové bezpečnosti a mediální gramotnosti.

Úniková hra se skládá ze čtyř úkolů. Děti se postupně věnují čtení textu s porozuměním, manipulaci na fotografiích, rozpoznávání manipulativních titulků, vyhledávání a ověřování fakt na internetu a bezpečnost hesel na internetu. Ve hře jsou použity konkrétní příklady ze sociálních sítí a část je také věnována influencerům a youtouberům.

„Kritické myšlení a mediální gramotnost patří mezi základní dovednosti současné doby. V rámci projektu O2 Chytrá škola jsme v intenzivním kontaktu s dětmi i učiteli na základních školách, kterým dlouhodobě chybí kvalitní programy pro mediální výchovu,“ říká Anna Kačabová, ředitelka Nadace O2.

-mav-