Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Park Dukelská už zná svou budoucí podobu. Vítězný návrh podal ateliér Rusina Frei

Zachování vzrostlých stromů, oddělení cyklistů a chodců a lepší přístup k řece. To byly tři hlavní podmínky ke zpracování návrhu budoucí podoby Parku Dukelská. Vítězný návrh, který bude nyní představen veřejnosti, připravil ateliér Rusina Frei. Pracovat by se na něm mohlo začít v roce 2021 a rozpočet je 20 milionů korun.

K vypracování návrhu byly vyzvány tři architektonické ateliéry, které mají s podobnými projekty z jiných měst zkušenost. „Jako podklad dostali i výsledky participace s veřejností, kdy si veřejnost přála, aby se řešil hlavně přístup k řece, ponechání vzrostlých stromů a oddělení cyklo a pěší dopravy,“ představil budějcký architekt a předseda komise pro architekturu a územní rozvoj Miroslav Vodák

Odborná porota složená z místních architektů a zástupců města vybrala vítězný návrh od ateliéru Rusina Frei. „Tento ateliér má za sebou realizaci parku v Litomyšli, který dostal několik ocenění za architekturu, což byl taky jeden z důvodů, proč jsme je vybrali,“ dodal Vodák.

MĚSTSKÝ PARK U VODY
Park leží na přechodu mezi jádrem města a předměstím. Z obou stran je obklopen významnými veřejnými budovami, pro jejichž uživatele představuje přirozené relaxační zázemí. Současná podoba parku ale příliš nedovoluje tuto jeho funkci plně rozvinout. Zapojení prostoru do soustavy propojených městských nábřeží posílilo tranzitní charakter území. Vnitřní provoz parku tak komplikuje rostoucí cyklistická doprava, vytvářející četná kolizní místa. Zejména vedení cyklotrasy podél vody odřezává vnitřek parku od řeky. Uživatelské kvalitě parku nepomáhá ani přerostlá zeleň (zejména keřové patro) a necitlivé vedení parovodu nejlepšími travnatými plochami.

Kromě toho byla ale podle poroty návrh přesvědčivý zejména ve své jednoduchosti a přiměřenosti, ale zároveň eleganci a velkorysosti, se kterou řeší většinu požadovaných bodů. „Nejlépe pracuje s potenciálem a charakterem území. Jako výhoda je vnímána i jistá neurčitost ve využití jednotlivých prostranství, která poskytují dostatek místa pro řadu potenciálních využití s dostatečnou kapacitou a dále možnost dalšího vývoje při následném projednání s veřejností. Ocenit lze uvažování o parku v širším celoměstském měřítku, jakožto součásti sítě dalších parků a zelené infrastruktury v Českých Budějovicích,“ zveřejnila porota celé odůvodnění na webu parku.

Podle Vodáka nebylo možné vyhovět všem návrhům, které z řad veřejnosti přišly. „Ten park je malý a bohužel není nafukovací. Zároveň jsme byli limitováni například parovodem, který tudy prochází nebo rozpočtem,“ popsal. 

Nyní bude následovat podpis smlouvy, po kterém následuje vypracování návrhu nebo studie na základě připomínek veřejnosti a činných orgánů. „Nechceme, aby se stalo, že začneme projektovat, a najednou zjistíme, že například odbor dopravy zde vidí nějaký problém, kvůli kterému by vše zastavilo,“ vysvětlil Vodák.

STROMY, ŘEKA, TRÁVA
Ze sociologického šetření vyplývá, že veřejnost by si přála spíše nenásilné úpravy, které by zlepšily využitelnost parku nad rámec pouhého procházení. Zatímco negativně jsou vnímány necitlivé druhotné zásahy (nejvíce lidem vadí parovod, špatné povrchy a zábradlí), naopak nejvíce veřejnost oceňuje krajinářské kvality parku (vzrostlé stromy, vazbu na řeku a travnaté plochy). Přes široký rozptyl návrhů a požadavků lze vyčíst společnou potřebu odstranění kolizních vztahů, bránících plnohodnotnějšímu využití parku (podle respondentů nejvíce chybí lepší přístup k vodě, oddělení cyklistické dopravy a prostor pro dětské hry).

Realizace v roce 2021

Na posezení u řeky v novém parku si ale ještě chvíli počkáme. Podle zkušeností s jinými parky je podle Vodáka realizace, když vše půjde dobře, zhruba tři roky. Do konce roku by mělo proběhnout jednání s veřejností a úřady a dopracování studie. „Bude to záležet i na architektech a jejich časových možnostech. Celý příští rok bychom rádi, aby se projektovalo. Ať chceme nebo ne, je to záležitost minimálně jednoho roku,“ dodal Vodák.

Předpokládané náklady na revitalizaci parku jsou podle náměstka Ivo Moravce kolem 20 milionů korun. „Byl bych rád, aby se park stal inspirativním, místem pro občerstvení těla i duše. Všechny tři návrhy byly opravdu velmi kvalitní, což mě opravdu těší,“ potvrdil náměstek primátora Moravec.


Průběh celého projektu můžete sledovat na webových nebo facebookových stránkách parku.

Foto Rusina Frei, Jan Luxík

Štítky park, Dukelská, revitalizace, Rusina Frei, návrh, ateliér, doprava, architekt, Ivo Moravec, Litomyšl

Park Dukelská už zná svou budoucí podobu. Vítězný návrh podal ateliér Rusina Frei  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.