Úvod > Kalendář akcí > Výstavy > Noc vědců na Univerzitě Karlově
Výstavy

Noc vědců na Univerzitě Karlově

Tato akce již proběhla a není tedy aktuální. Prohlédněte si aktuální akce v okolí této již neaktuální akce, prozkoumejte aktuální akce v regionu Praha nebo navštivte Výstavy v celé ČR.
Již tento pátek se otevře Univerzita Karlova široké veřejnosti speciálně díky akci Noc vědců.
Program na téma Šetrně k planetě návštěvníkům připravilo ve čtyřech budovách více než 50 vědců z Univerzity Karlovy, umělec Vladimír Turner i host letošní Noci vědců na Univerzitě Karlově pražská FAMU. Noc plnou vědy, poznání, nevšedních zážitků a ekologických témat v přitažlivém podání otevře panelová diskuze za účasti Václava Bělohradského, Bedřicha Moldana, Soni Jonášové, Jana Konvalinky a Víta Šimrala.

Vážnější i lehčí tóny aktuálně stále více zaznívajícího celospolečenského tématu klimatické změny, ekologie, udržitelnosti, stavu životního prostředí i vzájemných vztahů mezi lidmi nebo základních procesů lidské komunikace v propojení s vědeckou prací nabídne v rámci svého programu pro Noc vědců Univerzita Karlova v budově Právnické fakulty, Kampusu Hybernská, Chemického ústavu Přírodovědecké fakulty na Albertově a v novém Anatomickém ústavu v Motole.

Jak naléhavé je začít řešit klimatickou krizi, co ji způsobuje a jak se k tématu staví politici a vědci, v otázkách a odpovědích nabídne panelová diskuze v budově Právnické fakulty za účasti filozofa a sociologa Václava Bělohradského, zástupce ředitele Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Kalovy Bedřicha Moldana, ředitelky a zakladatelky Institutu cirkulární ekonomiky Soni Jonášové, prorektora pro vědeckou činnost UK Jana Konvalinky a radního pro  oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání Víta Šimrala z MHMP. V tématech klimatické změny bude pak v průběhu večera pokračovat program Centra pro otázky životního prostředí UK, kde si na své přijdou i děti.

Jako pichlavé upozornění na protiklad ke snaze aktivně řešit viditelné problémy současného světa připravil speciálně pro Noc vědců a prostor atria Právnické fakulty performanci umělec Vladimír Turner, který svým pojetím poukazuje na aroganci několika málo procent vysoce postavených lidí planety k aktuální situaci na Zemi. Pokud nejste na Guestlistu, po červeném koberci se jen tak neprojdete. Performance Guestlist se bude odehrávat po celou dobu trvání akce a zatáhne do hry i překvapené návštěvníky Noci vědců. Z této performance vznikne v průběhu noci experimentální dokument.

Jako hosta Noci vědců přizvala k letošnímu ročníku Univerzita Karlova pražskou FAMU, která doplní program o cyklus studentských dokumentárních snímků s tématy vědy, techniky, fake news i životního prostředí. Jedním ze snímků bude titul Na okraji (2018) režisérky Barbory Chalupové, která se podílí na vzniku dokumentu V síti Víta Klusáka.

V rámci hlavního programu na Právnické fakultě UK zažijí návštěvníci kromě umělecké performance i výstavy fotografií (z výpravy do Indonésie za záchranou mořských želv, detailní fotografie pořízené okem vědců přímo z jejich praxe nebo fotografie samotných významných vědců UK aj.), řadu zajímavých přednášek, filmů, komentované názorné ukázky a rozličné experimenty připravené lidmi z deseti fakult Univerzity Karlovy. Díky modelu mlžné komory zjistíte, jak vzniká a mizí teplotní inverze, jak souvisí módní průmysl s environmentální problematikou, co je slow fashion, jak funguje mluvení a řeč, jak zacházet s užíváním léků nebo proč je nutné rozhýbat naše děti a mnoho dalšího.

Rozhodně si nenechte ujít návštěvu piteven a špičkového technického zázemí ve zbrusu novém Anatomickém ústavu 2. lékařské fakulty UK v Motole. Tato příležitost se po skončení Noci vědců již nebude opakovat. Sami si zde vyzkoušíte práci s chirurgickými nástroji jako laparoskop či endoskop, a to stejným způsobem, jakým se zde budou učit studenti medicíny.

V Chemickém ústavu Přírodovědecké fakulty UK na Albertově je připraven bohatý program. Především malí návštěvníci se například podívají do Astrobusu – mobilní observatoře Štefánikovy hvězdárny, vyzkouší si nejrůznější fyzikální experimenty, podívají se na svět očima geografů, prozkoumají pod mikroskopem půdu a organismy, které ji obývají, a při luštění hlavolamů se možná zbaví strachu z matematiky.
V alternativním prostoru Kampusu Hybernská bude probíhat doprovodný program pro děti i dospělé. Děti se mohou s ekologickými tématy seznámit prostřednictvím divadelního představení či koncertu kapely Moje odpadky, budou mít možnost si vyrobit úplně nové předměty z odpadu – např. z toaletních ruliček, starší návštěvníci si zde mohou poslechnout přednášku o cirkulární ekonomice nebo prohlédnout aktivistické fotografie Petra Zewlakka Vrabce mapující environmentální hnutí v Česku a Německu.

Akce je ZDARMA pro všechny. Noc vědců.

Provozovatel

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5
111 36 Praha 1
Tel.:
+420 731 068 263
Email:
koordinator@noc-v...
WWW:
www.nocvedcu.cz
GPS:
50,086409 14,423851
 
Region:
Praha
Obec:
Praha 1
Tipy na výlet:
Praha 1 a okolí
 

Časová náročnost

1,5 hodiny

 
 

Alinde Quintet

Alinde Quintet založilo pět mladých hudebníků v roce 2019. Jeho členové studovali na prestižních hudebních školách v Praze, Brně, Londýně, Lublani i Bruselu a dnes působí na vedoucích pozicích u orchestrů včetně Filharmonie Brno, Symfonického orchestru Českého rozhlasu či Symfonického orchestru FOK.
Praha 1, Praha

Cherry Man – Stavovské divadlo

Stavovské divadlo zve na černou komedii Ivana Vyrypajeva, v režii Kashy Jandáčkové, o konci višňové epochy, příběh o konci civilizace.
Praha 1, Praha

Cherry Man – Stavovské divadlo

Stavovské divadlo zve na černou komedii Ivana Vyrypajeva, v režii Kashy Jandáčkové, o konci višňové epochy, příběh o konci civilizace.
Praha 1, Praha

Vydání a křest knihy "Kde domov můj?"

Slavnostní křest knihy, která mapuje rotterdamský příběh autora české hymny, Františka Škroupa. Knihu pokřtí a z variací "Kde domov můj" zahraje, houslový virtuoz Pavel Šporcl. Vstup na pozvánky pro zvané.
Praha, Praha

Zakopaný pes v Divadle v Celetné

Úspěšná anglická psychologická detektivka z prostředí aristokratické společnosti 30. let v podání Divadla MA se vrací na prkna Divadla v Celetné.
Praha 1, Praha

Ještě chvilku – rodinná inscenace Národního divadla

V únoru uvede Národní divadlo ve Stavovském divadle nový rodinný titul Ještě chvilku. Jana Preissová a Johanna Tesařová tu budou v rolích sester putovat napříč divadelními příběhy i zákulisím.
Praha 1, Praha

Opera nás baví – Bedřich Smetana

Cyklus zábavných a vzdělávacích pořadů o opeře a vážné hudbě pro celou rodinu.
Praha, Praha

Písňový recitál Janáček – Haas – Reichl

Opera Národního divadla a Státní opera představuje jedinečný hudební program písňových recitálů.
Praha, Praha

Aktivity v okolí

Památník Jana Palacha v Karolinu

Studenta Palacha připomíná bronzová pamětní deska vsazená do dlažby na nádvoří Karolina na Ovocném trhu – najdete ji přesně v místech, kde v roce 1969 stála rakev s jeho ostatky.
Praha 1, Praha

Expozice historie Univerzity Karlovy v Praze

U příležitosti 667. výročí založení univerzity byla znovu otevřena stálá výstava ve sklepních prostorách Karolina. V expozici je možné si prohlédnout listiny vztahující se k založení univerzity či kopie univerzitní pečeti a žezla.
Praha 1, Praha

Karolinum – historické sídlo Univerzity Karlovy v Praze

Karolinum je národní kulturní památkou, symbolem Univerzity Karlovy. Od 14. století se zde nacházelo sídlo nejstaršího domu pražské univerzity – Karlovy neboli Veliké koleje (Collegium Caroli), kterou založil Karel IV. pro dvanáct mistrů pražského vysokého učení.
Praha 1, Praha

Socha Il Commendatore z opery Don Giovanni v Železné ulici – pražský Nazgûl

Před Stavovským divadlem sedí na soklu zvláštní postava. Dílo vytvořila sochařka a malířka Anna Chromy a nazvala ji italským výrazem Il Commendatore – Komtur, podle jedné z postav z opery Don Giovanni.
Praha 1, Praha

Stavovské divadlo v Praze

Stavovské divadlo je jednou z nejkrásnějších historických divadelních staveb v Evropě. Jeho historie je nerozlučně spjata s postavou geniálního hudebního skladatele W. A. Mozarta, který zde osobně zažil úspěch svojí Figarovy svatby a pod tímto dojmem napsal pro Prahu operu oper, Dona Giovanniho.
Praha 1, Praha

Sláva! fashion concept store & creative hub

Centrum autorské nezávislé módy. Prodejní showroom produktů českých a slovenských designérů oděvu a šperku. Místo nejen pro módu a design, ale i pro setkávání s designéry, eventy a workshopy.
Praha 1, Praha

Dárková prodejna Plzeňského Prazdroje v centru Prahy

Plzeňský Prazdroj otevřel v Praze svou dárkovou prodejnu umístěnou mimo vlastní pivovary. Obchod v nákupní galerii Myslbek v ulici Na Příkopě přivítal první zákazníky ve čtvrtek, kdy se opět otevřely obchody a služby.
Praha 1, Praha

Po nás potopa – graffiti ChemiSe v galerii Myslbek

Streetartový umělec ChemiS vytvořil v Nákupní galerii Myslbek působivé varování před důsledky globálního oteplování.
Praha 1, Praha

Ubytování a restaurace v okolí

Pivovar U Supa

Jsme místo, kde si vychutnáte poctivou chuť českých piv a moderně pojatou českou kuchyni, kde zažijete jedinečnou atmosféru pražského hostince, kde vás pohltí kouzlo Starého Města a kde nikdy nezůstanete jen „u jednoho“.
Praha 1, Praha

Restaurace Pasta Fresca

Italská restaurace v centru Prahy nabízí sezónní a regionální pokrmy, které z čerstvých italských surovin připravuje šéfkuchař Tomáš Mykytyn. K výtečnému jídlu si můžete vychutnat některé z unikátní sbírky jakostních italských vín.
Praha 1, Praha

Restaurace Public Chilli v Praze – ochutnejte moderní asijskou kuchyni

V Public Chilli v samém srdci Prahy se můžete těšit na sofistikované a moderní zpracování asijské kuchyně. Naším cílem je představit autentické chutě Východu s respektem k tradicím.
Praha 1, Praha

Muzeum čokolády Choco-Story Praha

Vše, co jste si kdy přáli vědět o čokoládě. V muzeu se ponoříte do vzrušujícího světa čokolády a za pomoci všech smyslů se vydáte na cestu časem. Seznámíte se s neuvěřitelnou historií čokolády a zažijte nejsladší hodinu dějepisu! Věděli jste, že čokoláda je spojena s krví, násilím a snobstvím?
Praha 1, Praha

Restaurace MaSa by Hervé Rodriguez

Netradiční špičková francouzská restaurace, kterou otevřel Hervé Rodriguez, šéfkuchař oceněný v Paříži michelinskou hvězdou. Podnik se nachází v centru Prahy na Ovocném trhu a přináší luxusní gastronomii za dostupné ceny.
Praha 1, Praha

La Finestra In Cucina – restaurace v samotném centru Prahy

Kuchařské kurzy pro milovníky italské kuchyně. Naučte se techniku přípravy vašich oblíbených jídel a spolu s kuchaři z restaurací La Finestra a Aromi a z obchodu La Bottega di Aromi objevte kouzlo gastronomických zážitků.
Praha 1, Praha

Pastacaffé v Praze

Restaurace Pastacaffé z rodiny Ambiente Group se nachází v pražské Vězeňské ulici se zaměřují na italskou kuchyni, především těstoviny. Funguje i jako kavárna – nabízí snídaně, kávu a zákusky vlastní i z Café Savoy.
Praha 1, Praha

Kubistická kavárna Grand Café Orient – jediná kubistická kavárna na světě

Kubismus v architektuře a užitém umění je ryze český fenomén. K jeho nejslavnějším a nejdůležitějším představitelům patří Dům U Černé Matky Boží. Jeho výjimečnost nespočívá pouze v jeho fasádě, ale i v kubistickém půdorysu a hlavně v průniku kubismu i do interiéru domu.
Praha 1, Praha