Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Body, vteřiny, centimetry. 10 největších hvězd nadcházejícícho MS v atletice

Atletický šampionát klepe na dveře. Už v pátek začne v katarském Dauhá svátek královny sportu. Kdo se řadí k největším hvězdám, které budou v následujících dnech soupeřit o světové tituly a medaile?

Christian Coleman
zdroj: ČTK/AP autor: Jeff Chiu

Christian Coleman (100 a 200 m)

Nejlepší sprinter dneška; člověk, který má v současnosti nejblíže k tomu, aby se snad jednou přiblížil rekordům z dílny Usaina Bolta. Zároveň také běžec z nové nastupující americké generace, která má být lepší a čistější než ta, již na světovém šampionátu bude reprezentovat nestárnoucí Justin Gatlin.

Christian Coleman toho na ramenou zkrátka nemá málo. Před dvěma lety finišoval v Londýně druhý, a pokud nepočítáme krajana Gatlina a dalšího veterána Yohana Blakea, jen on se dokázal dostat pod 9,8 (Colemanův rekord je 9,79). Jenže třiadvacetiletý sprinter z Atlanty plnil řádky novin v posledních týdnech ze zcela jiných důvodů.

Americká antidopingová agentura (USADA) jej totiž provizorně suspendovala poté, co třikrát během jednoho roku nebyl zastižen dopingovými komisaři. I když věc má háček: Colemanovi právníci dokázali najít skulinu v pravidlech, podle níž se první test má antedatovat k začátku testovacího období. Coleman tak bude v Dauhá a tentokrát je hlavním kandidátem na zlato.

Noah Lyles
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Dirk Waem

Noah Lyles (200 m)

Souboj o sprinterského krále Ameriky se netýká pouze Colemana. Američtí rychlí muži zažívají po letech jamajské dominance znovuzrození: na stovce je to Coleman, na dvoustovce světu dominuje Noah Lyles a na čtvrtce jsou vedle sebe natěsnaní Michael Norman a Fred Kerley. Na dříve válcovanou zemi slušné.

Právě Lylesovy časy však patří do kategorie "excelentní". Z běžce, který strávil mládí a dospívání v nemocnicích kvůli astmatu, se stal čtvrtý nejlepší sprinter historie: dvoustovku běželi rychleji pouze Usain Bolt (19,19), Yohan Blake (19,26) a Michael Johnson (19,32). U Lylesova jména svítí 19,5 rovných.

K Boltovi je pak mladý Američan přirovnáván díky své bezprostřednosti a showmanství. Atletika zoufale čeká na globální hvězdu, kterou bude znát široké a nejen atletické publikum. Lyles rád dělá grimasy, před startem si švihne i salto (zřejmě k nelibosti svého trenéra) a je fantastickým zpovídaným v rozhovorech. A je také první volbou na zlato z Dauhá.

Shaunae Millerová-Uibová
zdroj: Reuters

Shaunae Millerová-Uibová (400 m)

Sprinterka z Baham se do povědomí příznivců atletiky zapsala nejvíce zřejmě na olympijských hrách v Riu, kdy vyhrála čtvrtku – skokem či snad spíše pádem do cíle tehdy odsunula na stříbrnou pozici americkou legendu Allyson Felixovou. Čtyřstovku poběží i na letošním světovém šampionátu, kde naopak vinou termínové blízkosti nepoběží poloviční trať.

"Musíte být trochu bláznivá, abyste začala běhat čtvrtku. Zvlášť co se týče tréninku, ten je zkrátka neuvěřitelně tvrdý. Říkáte si: 'Tohle má zapotřebí jen blázen, proč to sakra dělám,'" prozradila v nedávném rozhovoru pro BBC. Millerová-Uibová se stala jednou z největších hvězd světové atletiky, což mohli vidět vloni i diváci na Kontinentálním poháru v Ostravě.

Díky svému osobnímu rekordu (48,97) je Bahamanka favoritkou i pro katarský šampionát. Má však celou řadu vyzyvatelek, v jejichž čele je domácí Salwa Eid Nasserová. Katařanka se však letos spíše trápí, a tak bez šance není ani Jamajčanka Shericka Jacksonová či Američanka Shakima Wimbleyová.

Karsten Warholm, evropský rekordman v běhu na 400 metrů překážek
zdroj: REUTERS autor: Arnd Wiegmann

Karsten Warholm (400 m a 400 m překážek)

Jde o jeden z nejstarších atletických rekordů v mužské kategorii. Musíme jít zpátky dlouhých sedmadvacet let, kdy se v neuvěřitelném olympijském finále v Barceloně poprvé pod 47 vteřin dostal Kevin Young (46,78). Od té doby se vystřídalo mnoho generací, nikdo však nedokázal Youngův čas závažněji ohrozit. Až do posledních dvou let.

Třicátého června loňského roku se totiž jako druhý muž historie dokázal pod zmíněnou hranici 47 sekund dostat favorit katarského publika Abderrahman Samba (46,98). Odstartoval tak souboj se svými konkurenty Karstenem Warholmem a Raiem Benjaminem. Ti před měsícem v Curychu také přepisovali tabulky (Warholm 46,92 a Benjamin 46,98).

Finále překážkářské čtvrtky tak slibuje ohromně vyrovnaný souboj, kde by letitý rekord (jehož se Young podle nedávného rozhovoru rozhodně vzdát nechce) mohl padnout. Domácí hvězda Samba bude muset čelit novému evropskému rekordmanovi Warholmovi, kterého čeká i hladká čtvrtka, a americkému mladíkovi Benjaminovi.

Dalilah Muhammadová
zdroj: ČTK/AP autor: Charlie Neibergall

Dalilah Muhammadová (400 m překážek)

Čtvrtka překážek je zřejmě tou disciplínou, v níž má česká výprava (letos čítající pětadvacet jmen) největší šanci na medaili. Zuzana Hejnová neměla ideální sezonu, před světovým šampionátem je však zdravá a plná síly. Jediným problémem jsou soupeřky: především dvojice Američanek Dalilah Muhammadová a Sydney McLaughlinová.

Zvlášť prvně jmenovaná letos plnila titulky novin. Na americkém šampionátu totiž dokázala pokořit hodnotu světového rekordu, který stlačila na 52,20. Po vítězství na olympijských hrách v Riu se tak znovu zapsala do historie své disciplíny. Jen jedné atletce před ní se takový double podařil.

V Dauhá bude její největší soupeřkou mladší krajanka McLaughlinová. Ta se v posledních závodech opakovaně dostává pod 53 vteřin a zdá se tak, že její forma graduje. Hejnová zřejmě do boje o dvě nejcennější medaile nezasáhne, o bronz by měla bojovat s dalšími Američankami Carterovou a Spencerovou, ze hry není ani Jamajčanka Claytonová.

Sifan Hassanová
zdroj: Reuters

Sifan Hassanová (1500 m, 5000 m a 10 000 m)

Ženská pětka na Diamantové lize měla být letos soubojem Hellen Obiriové, jíž patřily dva poslední ročníky, s její nizozemskou vyzyvatelkou Sifan Hassanovou. Ta ale žádný dramatický souboj nepřipustila a v posledním kole seriálu zařadila vyšší rychlost. Po triumfu na patnáctistovce tak vyhrála i na delší, pět kilometrů dlouhé trati.

Hassanová bude na více frontách bojovat i v Dauhá. Zvlášť závod na 1500 metrů (není ještě zřejmé, zda do něj Hassanová nastoupí) je našlapaný snad skutečně až k prasknutí: na finále si brousí zuby britská přebornice Laura Muirová, americká běžecká legenda Jenny Simpsonová a její mladší krajanka Shelby Houlihanová, ze hry rozhodně není ani mladá Němka Konstanze Klosterhalfenová.

A to ještě nepoběží Genzebe Dibabaová. Na pětce a desítce se poté Hassanová setká s dobrou známou, vynikající Keňankou Obiriovou. I zde však najdeme ve startovním poli jednu potenciální šampionku za druhou, speciálně světovou rekordmanku z olympijských her z Ria Almaz Ayanaovou.

Mondo Duplantis
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Jesper Zerman

Mondo Duplantis (tyč)

Jeho výkon z evropského šampionátu v Berlíně v loňském roce bral dech. Mondo Duplantis, osmnáctiletý mladík z americké Louisiany, který však díky matce reprezentuje Švédsko, pokořil před plným stadionem laťku ve výšce 605 centimetrů. Zařadil se tím na čtvrté místo všech dob a slavně zvítězil.

Ke skákání o tyči jako by byl Duplantis předurčen. Ještě než mu bylo deset let, postavil mu jeho otec (sám bývalý americký tyčkař Greg Duplantis) na zahradě konstrukci s laťkou a doskočiště. Mladého Monda překonávání vysokých výšek chytlo a od té doby se nezastavil. Že bude skvělý, bylo jasné. Ale že dosáhne takových výšin, o tom se mnohým ani nesnilo.

Ne však Samu Kendricksovi, mistru světa z Londýna z roku 2017. Američan, který letos posunul rekord své země na 606 cm, je Duplantisovým velkým přítelem a podporovatelem, zároveň však i soupeřem. Právě mezi nimi by se mělo rozhodovat v Dauhá, i když na zlato si dělá naděje i další člen šestimetrového klubu, Polák Piotr Lisek s letošním maximem 602 cm.

Marija Lasickeneová
zdroj: ČTK/AP autor: Fredrik Sandberg

Marija Lasickeneová (výška)

Málokdo dominuje své disciplíně natolik, jako se to v posledních letech daří výškařce Mariji Lasickeneové. A není to pouze co do počtu vítězství: šestadvacetiletá závodnice klepe na dveře světovému rekordu, když už opakovaně zvládla 206 centimetrů (světové maximum je na 209 centimetrech).

O překonání rekordu se pokoušela i na letošní Zlaté tretře, laťka v potřebné výšce však třikrát spadla. Po závodě tehdy Lasickeneová ostře zkritizovala sportovní prostředí v Rusku, které se stále potýká s rozsáhlým dopingovým skandálem, jemuž soudě dle posledních událostí (manipulace se záznamy v laboratoři v Moskvě) jen tak konec nebude.

Lasickeneová je tak v současnosti největší ruskou atletickou hvězdou, závodit však stále může jen pod neutrální vlajkou. Dá se očekávat, že v Dauhá po skončení výškařského závodu bude slavit zlatou medaili (po Pekingu a Londýně už třetí ze světových šampionátů), hymna její země však k tomu hrát nebude. 

Nafissatou Thiamová
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Dirk Waem

Nafissatou Thiamová (sedmiboj)

Belgický Namur, známý spíše jako hostitelské místo pro cyklokrosové závody, je také rodištěm třetí nejlepší sedmibojařky všech dob. Nafissatou Thiamová vládne své disciplíně železnou rukou: vyhrála olympijské hry, mistrovství světa i Evropy a má zdaleka nejlepší osobní výkon (7013 bodů).

Celých dvě stě bodů na belgickou vícebojařku ztrácí její nejbližší soupeřka, britská atletka Katarina Johnsonová-Thompsonová. Ve startovmím poli tak není nikdo, kdo by Thiamovou, která kromě sportovní kariéry rovněž studuje geografii na univerzitě v Lutychu, reálně mohl obrat o zlatou medaili z Dauhá.

Johnsonová-Thompsonová si však ráda vzpomene na loňské události z evropského šampionátu v Berlíně, kdy za belgickou favoritkou zaostala jen o 57 bodů. "Můj zvod tehdy nezačal dobře a Katarina mě opravdu hodně prohnala," svěřila se Thiamová nedávno deníku Guardian. Jak to bude vypadat v Kataru?

Kévin Mayer
zdroj: ČTK/Panoramic

Kévin Mayer (desetiboj)

"Nemohu tomu uvěřit. Na tohle jsem čekal. Jsem v sedmém nebi, vidím slunce. Snad jsem ukázal, že desetiboj je víc než sport." Taková slova padala šestnáctého září loňského roku, kdy během několika hodin padly dva velmi cenné světové rekordy. Eliud Kipchoge zaběhl maraton za dvě hodiny, jednu minutu a 39 vteřin. Kévin Mayer na něj navázal a jako první člověk v historii se dostal nad 9100 bodů (v Talence nasbíral ještě o 26 bodů více).

Sedmadvacetiletý Francouz tak v historických tabulkách odsunul z první příčky Ashtona Eatona, na třetí místo mezi nejlepšími desetibojaři spadl Roman Šebrle. Nyní se Mayer vrací na půdu světového šampionátu, který ovládl již před dvěma lety v Londýně. To, že titul obhájí, se zdá jako jasná věc.

Francouzský šampion sice za posledních dvanáct měsíců neabsolvoval kompletní desetiboj, vylepšil si však osobní maxima na překážkách i v kouli. Od dalších adeptů na medaile jej navíc dělí velká mezera, vždyť tabulkově druhý Damian Warner z Kanady má osobní rekord "jen" 8785 bodů. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články