Štěpán Křeček: Recese zisků indexu S&P 500

25.09.2019 10:51

„Třetí čtvrtletí letošního roku pravděpodobně přinese další pokles zisků u titulů z indexu S&P 500. Celý letošní rok by mělo zachránit až čtvrté čtvrtletí. U něj se očekává růst zisků o 3,0 procenta. Pokud se očekávání naplní, z celoročního hlediska by to znamenalo růst zisků u titulů z indexu S&P 500 o 1,3 procenta,“ říká Senior Equity Trader BHS Kamil Bednář.

Štěpán Křeček: Recese zisků indexu S&P 500
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Do startu americké výsledkové sezóny za třetí čtvrtletí letošního roku nám ještě nějaký ten den chybí, ale určitě je dobré vědět, jak si stojí odhady. Ty nevyznívají nejlépe. U firem z indexu S&P 500 se za třetí čtvrtletí očekává průměrný meziroční pokles zisků o 3,8 procenta. Znamenalo by to třetí čtvrtletí v řadě, kdy jsme svědky poklesu zisků.

Ještě na konci června se přitom očekával pokles zisků pouze o 0,6 procenta. Očekávaný dvanáctiměsíční poměrový ukazatel P/E (vyjadřuje poměr mezi tržní cenou akcie a čistým ziskem na akcii) vychází pro index S&P 500 na hodnotu 17,0. To je víc než pětiletý průměr ve výši 16,6 a rovněž je to více než desetiletý průměr ve výši 14,8.

U tržeb se pro třetí čtvrtletí očekává růst o 2,8 procenta. Pokud se toto číslo potvrdí, bude se jednat o nejslabší meziroční růst tržeb od třetího čtvrtletí 2016. Největší nárůst tržeb o 12,5 procenta se očekává u sektoru zdravotnictví. Naopak jako nejslabší se jeví sektor komodit s očekáváním poklesu o -12,2 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.