InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Právní služby stály táborský Bytes miliony

 Autor: Ilustrační foto

    Autor: Ilustrační foto

TÁBOR - Na posledním zasedání táborských zastupitelů žádal František Dědič z ODS od radních informaci, na kolik město přišel soudní spor společnosti Bytes s právničkou Kamilou Mozgovou. Proti poskytnutí zprávy o nákladech sporu se překvapivě postavila vládnoucí koalice spolu s Ladislavem Šedivým z KSČM. To vyvolalo samozřejmě u přítomných občanů zvědavost.

V době, kdy v Táboře měla největší vliv ODS, byl v lednu 2010 v Bytesu nahrazen dlouholetý jednatel Pavel Dvořák Bohušem Mórim. Pamětníci si vybaví tehdejší bitvy o to, zda Teplárna Tábor opanuje rozvody tepla, spravované Bytesem. V té době (jako už ostatně od roku 1995) byl František Dědič v představenstvu Teplárny. Bývalý jednatel Bytesu Pavel Dvořák se předání rozvodů bránil, u ODS skončil v nemilosti.

Po nástupu nového jednatele Móriho Bytes rozvázal smlouvu se svou externí právničkou Jaroslavou Pavlíčkovou a k 1. červenci 2010 uzavřel smlouvu s advokátkou Kamilou Mozgovou. Ta je partnerkou advokáta Miroslava Tenkla, v letech 2006 a 2010 zvoleného za ODS do zastupitelstva města a v letech 2007 až 2011 také člena dozorčí rady Bytesu. Když se pak na sklonku roku 2010 dostal do čela města starosta Jiří Fišer, bylo toto vše již v Bytesu upečeno.

Smlouva s advokátkou Mozgovou zněla na kompletní právní servis pro společnost Bytes, placený paušálem za 20 hodin práce měsíčně s tím, že pokud by práce přesáhly tento rozsah, budou hrazeny přesčasy. A už 30. července 2012 byl uzavřen dodatek k původní smlouvě, že v případě soudního vymáhání dlužného nájemného a služeb bude Kamila Mozgová dostávat odměnu 4000 korun za každý pravomocně ukončený spor.

Soud o výši odměny

Po skandálech ODS a pádu Nečasovy vlády zaznamenala tato strana i v komunálních volbách 2014 v Táboře prudký propad na pouhé dva mandáty. V Bytesu vyšly na světlo podivně zadávané zakázky a v roce 2015 zde došlo k personální změně. Jednatel Móri skončil a nový jednatel Bytesu Ondřej Semerák začal hledat úspory. "Smlouvu s paní doktorkou Mozgovou jsme shledali jako neekonomickou, tak jsme ji po souhlasu dozorčí rady i rady města vypověděli," říká jednatel Semerák. "Zaplatili jsme veškeré úhrady, které podle nás paní doktorce náležely, ona si však začala nárokovat i 207 tisíc korun za spory o dlužné nájemné, které ještě ležely u soudu a pravomocně ukončeny nebyly. To bylo v rozporu s uzavřeným smluvním dodatkem a my jsme zastávali názor, že tato práce na podaných žalobách už byla zaplacena v rámci paušálu. Přesto jsme nabídli smírnou částku 100 tisíc. Na to ale paní doktorka nepřistoupila. Já jsem proto předložil radě města materiál, aby rozhodla, jak dál postupovat. Rada města na konci roku 2015 rozhodla, že 207 tisíc platit nemáme a máme se soudit," popisuje další vývoj jednatel Semerák. "Žalobu podala paní doktorka Mozgová. My jsme hledali po Táboře právní zastoupení pro tento spor a zdejší právníci nás jeden po druhém odmítali. Nakonec naše zastoupení přijala kancelář doktora Kříženeckého z Českých Budějovic," konstatuje Ondřej Semerák.

Poté začal soudní spor a Bytes se snažil prokázat, že práce obsažené v částce 207 tisíc už byly zaplaceny paušálem. Soudkyně Okresního soudu v Táboře Michaela Bílá dala Bytesu stoprocentně za pravdu. Kamila Mozgová se však odvolala a krajský soud měl názor přesně opačný. Vrátil věc zpět s tím, že se nemá brát zřetel na prvotní smlouvu, má se postupovat podle smluvního dodatku a advokát má dostat za veškerou odvedenou práci zaplaceno podle něj. "Okresní soud pak musel rozhodnout v duchu tohoto právního názoru, takže vlastně otočil o 180 stupňů proti svému původnímu rozhodnutí. My jsme se proti tomu ještě odvolali, ale krajský soud rozhodl v náš neprospěch," zmiňuje výsledek soudního sporu Ondřej Semerák.

Jde to i bez advokátních služeb

Za dobu trvání smlouvy s advokátkou Mozgovou jí Bytes včetně vysouzené faktury vyplatil 3,5 milionu korun. To je částka bez úroků. Jen platby za neukončený rok 2015, kdy byla smlouva vypovězena, se vyšplhaly na 1,1 milionu. "To jsme tu mohli rovnou mít zaměstnaného právníka za 60 tisíc měsíčně a vyšlo by to nastejno. Navíc veškeré přípravné podklady pro paní doktorku Mozgovou stejně dělali naši zaměstnanci. Teď si tuto službu zabezpečujeme sami a myslím, že úspěšně. Nikoho jsme přitom nemuseli přijmout, zvládají to stávající zaměstnanci," říká jednatel.

A odhaluje tak realitu politickoekonomických propletenců, kdy se zakázky a služby zadávaly osobám blízkým politikům. Kauzu přitom ostřeluje svými dotazy právě František Dědič z ODS, která v letech 2007 až 2011 nominovala Miroslava Tenkla do dozorčí rady Bytesu. A v té době se zrodila smlouva na právní zastoupení s Kamilou Mozgovou.

Dotazované náklady soudního sporu, který se táhl čtyři roky, představují pro Bytes částku 601 241 korun. Dozorčí rada Bytesu požádala radu města, aby se vyjádřila, zda se má tato částka uplatňovat jako škoda. Radní doporučili, aby se využilo pojištění uzavřené na případ chybného postupu se vzniklou škodou. Pojišťovna ovšem škodu proplatit odmítla s tím, že Bytes podle jejího názoru postupoval s péčí řádného hospodáře. K tomuto závěru dospěli i radní a rozhodli se, že náklady na nikom uplatňovat nebudou.

Miroslav Tenkl je už znovu zastupitelem i členem dozorčí rady Bytesu, tentokrát pro změnu za hnutí ANO. Jeho partnerka už ale nemá s Bytesem žádnou smlouvu. Odpověď zastupiteli Františku Dědičovi tedy zní - ano, někdejší politické praktiky vyšly město draho. Nezbývá než si odpovědět, kdo za to může. A doufat, že nová garnitura táborských politiků si staré praktiky neosvojí.

 

Diskuse k článku - 5 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Občan-korekce 

    Reagovat

     

    V zákoně o obcích je paragraf cca toho znění. "Zastupitelé vzešlí z městských a obecních voleb mají spravovat majetek města s péčí řádného hospodáře". Tak v Táboře už asi 25 let ani náhodou. V podstatě jsou jaksi všichni jednou nohou a to ti současní v různých věcech žalovatelní. Těch věcí je už docela hodně a jsou běžně veřejnosti známy. Jde už jen o to, kdy se někdo naštve a podá první žalobu tohoto druhu. Pak už to asi pojede samospádem. On nejen Bytes s cenou Tepla cca 720 kč/GJ, ale i TZMT jsou podivný podnik, který dokázal vyšroubovat opravu haly Mírák na cca 200 miliónů korun proti předpokladu původní 110 miliónů, aniž by splnit požadavek chybějící halovou kapacitu. Prohraný soud z minulosti je jedna věc, ale že se nic nezlepšuje je mnohem horší. Ta žaloba by mohla vypadat například takto: Žaluji město Tábor, že svým jednání zapříčinilo nezákonné obohacování zastupitelů v dozorčí radě Táborské teplárny, kteří navíc dopustili neodůvodnitelné zdražení tepla o 290 Kč/GJ. Návrh na rozsudek by mohl vypadat takto: Město je povinno prostřednictvím Bytes s.r.o vrátit žalovanou částku občanům zpětně a žalovaní zastupitelé vrátit přijaté odměny.

    Vloženo 28.9.2019 08:13:36

    • Semerák 

      Reagovat

       

      Doporučuji Vám prostudovat naší výroční zprávu. 83% naší ceny je nákup od teplárny.

      Vloženo 14.10.2019 21:22:03

  • Jája 

    Reagovat

     

    Pěkně napsaný článek. Teď už alespoň všichni víme, co pro nás pan Dědič & kolektiv mj. z minulosti udělal. Ale na prodaný většinový podíl v táborské teplárně je to pořád ještě "malý kšeft". Co myslíte?

    Vloženo 27.9.2019 10:19:40

  • Co k tomu říct, 

    Reagovat

     

    ... z toho je daňovému poplatníkovi tak akorát na zvracení.

    Vloženo 27.9.2019 08:39:10

  • Anonym 

    Reagovat

     

    Pěkný

    Vloženo 25.9.2019 21:30:32

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace