Rodinné zázemí Paula Bernarda nebylo zdaleka tak růžové, jak se zdálo. Jeho otec ve sklepě léta zneužíval Paulovu sestru a matka od rodiny utekla, protože nemohla dále snášet otcovo hrubé chování. Když bylo Paulovi 16 let, prozradila mu, že ho počala s jiným mužem. Paul jí to nikdy neodpustil.

Svoji pracovní dráhu zahájil na slušné úřednické pozici, po večerech však vymetal diskotéky a každou noc trávil s jinou dívkou. Když zrovna nesehnal žádnou, která by mu byla po vůli, počíhal si na nějakou v parku na předměstí Toronta a znásilnil ji. Zjistil přitom, že se mu velmi líbí sadistické praktiky. Přepadené ženy ale pro jeho úchylku neměly pochopení a policii předaly jeho popis i vzorek DNA.

Slepá láska

Policisté ale zpočátku nechtěli věřit, že slušný a inteligentní Paul by mohl být pachatelem tak nízkých činů. Nevěřila tomu ani tehdy 17letá asitentka veterinární kliniky Karla Homolka, která se do Paula slepě zamilovala. Sadismus nakonec přitahoval i ji samotnou. Paulovi dovolila všechno. A dokonce mu začala shánět dívky, na kterých mohl svou touhu patřičně ukojit.

Jednou z nich byla i její vlastní sestra Tammy. Karla ji dala svému příteli doslova jako vánoční dárek. V domě rodičů mladou dívku v noci na Štědrý den opila a uspala tabletami na spaní, aby ji Paul mohl znásilnit. Tammy bohužel koktejl prášků a alkoholu nepřežila - v noci se udusila zvratky.

Policie nicméně tehdy nepojala žádné podezření, a tak Paul s Karlou mohli ve svých orgiích pokračovat. S odstupem necelého roku znásilnili a umučili dvě další mladé dívky; tělo jedné rozřezali a vhodili do jezera, druhou jen tak pohodili do příkopu.

Karla zmátla policii

Mezitím se Karla s Paulem stačili stát manželi a následně se rozhádat tak, že Paul svou ženu surově zmlátil. Ta se obrátila na policii a vžila se do role týrané oběti. Policisté zrovna v té době dokončili rozbor vzorku DNA poskytnutého přepadenou ženou z torontského parku a konečně měli jistotu, že tím hledaným úchylem byl opravdu Paul. Karla jim ale o manželovi prozradila mnohem pikantnější informace.

Vyšetřovatelé s ní uzavřeli dohodu, že ji budou soudit jen za zabití, když jim poví všechny detaily vražd. Domnívali se, že se na nich podílela z donucení a ze strachu, aby ji Paul taky nezabil. Teprve později pochopili, jakou učinili chybu: z videonahrávek pořízených během vraždění bylo zřejmé, že se Karla při mučení obětí dobře bavila a sama se ho dopouštěla. Přesto jí soud kvůli dohodě nemohl uložit více než 12 let vězení.

Psychopatka na svobodě

Právník rodin obětí Tim Danson označil Karlu Homolku za nebezpečnou psychopatku. "Umí hrát před lidmi různé role a každý jí všechno uvěří," varoval Danson, jehož vystrašil fakt, že se Karla dostala na svobodu už v roce 2005. Po propuštění vystudovala psychologii a provdala se za bratra své právní zástupkyně. Dnes žije s novým manželem a třemi dětmi nerušeně ve francouzské části Kanady pod jménem Leanne Bordelais. Podle Dansona je však taková žena pro společnost stále hrozbou podobně jako časovaná bomba. "Nevíte, co se v její mysli doopravdy skrývá," říká právník.

Zatímco Karla vyvázla s lehkým trestem, Paul Bernardo si odpykává trest doživotní. Veškeré jeho žádosti o podmínečné propuštění byly doposud zamítnuty a příbuzní obětí doufají, že se násilník na svobodu nikdy nedostane.