Close search

Proč mozek věci příliš zjednodušuje? Využívá mentální zkratky

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Jakkoli je lidská mysl výkonná, má také svá omezení. Naše myšlení, paměť, rozhodování, usuzování a zpracování informací podléhají něčemu, co by se dalo označit jako chyby. Potíž je v tom, že si je neuvědomujeme. Žijeme pak v klamu, který vytváří naše mysl, aby nám ulehčila život. Jenže někdy je toho ulehčování příliš. Všichni si ostatně umíme představit, jak to vypadá, když něčí mozek funguje jednoduše...

Rychlost není všechno

Při kognitivních procesech běžně fungují mentální zkratky, které nám mají usnadnit práci. Urychlují celý proces zpracování informací a podnětů v mozku, podporují rychlé rozhodnutí. Jakkoli jsou užitečné, v určitých situacích mohou vést k systematickým odchylkám.

Právě tyto mechanismy, které se označují jako kognitivní zkreslení (cognitive bias), stojí za naší neschopností zorientovat se v současném světě moderních technologií a informačního přetížení. V historii však jistě měly nemalý podíl na přežití člověka jako živočišného druhu.

Co platilo v minulosti, neplatí dnes

Kognitivní zkreslení pomohlo člověku překonat časy, kdy rychlost byla klíčová pro přežití, vysvětluje ve svém článku psycholog Jim Taylor. Tato adaptivní hodnota, která sehrála roli v průběhu evoluce, však ve složitém světě 21. století ztrácí na významu.

V současnosti nejde o nejrychlejší a nejjednodušší cestu k rozhodnutí. Čelíme situacím, kdy je nezbytný spolehlivý úsudek, objektivní pohled, přesnost a správné vyhodnocení informací. Kognitivní zkreslení, která ovlivňují i naši schopnost zpracovávat informace, nás pak vedou špatným směrem.

Týká se to každého

Nezáleží na inteligenci ani mentálních schopnostech, všichni podléháme kognitivním zkreslením. Každý den náš mozek využívá mentální zkratky bez toho, abychom si to uvědomovali. Právě uvědomění, povědomí o existenci těchto zkratek je prvním krokem, jak se jim bránit.

Jak vypadají mentální zkratky konkrétně? Kognitivní zkreslení zahrnuje stovky různých mechanismů. Některé z nich najdete ve fotogalerii.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE: 

Literatura

McRaney, D. Nejste tak chytří, jak si myslíte: Klamou vás média, politici a ze všeho nejvíc vlastní mozek. Praha: BizBooks, 2014.

Nutil, P. Média, lži a příliš rychlý mozek. Průvodce postpravdivým světem. Praha: Grada, 2018.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu