Vicemistrem světa v saunových ceremoniálech je český saunér Ondřej Sochůrek

Na mistrovství světa v saunových ceremoniálech Aufguss WM v Holandsku se prosadili saunéři české reprezentace. Ve velké konkurenci obsadil krásné druhé místo v single kategorii český saunový mistr Ondřej Sochůrek. Další dva české týmy se dostaly až do velkého finále týmové soutěže, kde bylo 8 nejlepších týmů ze světa. Na mistrovství světa soutěžilo nejlepších 32 týmů a 32 saunových mistrů. Ve světě soutěží cca 400 saunérů.

Naši saunéři postoupili z české kvalifikace, která se pořádá jako oficiální Mistrovství České republiky v saunových ceremoniálech v rámci festivalu saunování SaunaFest. Festival proběhl v dubnu v Aquapalace Praha.

První místo  mezi jednotlivci na mistrovství světa obsadila Karolína Jarzabek z Polska a třetí místo patří Róbertovi Židkovi ze Slovenska. V kategorii týmů  patří první příčka polskému týmu následovanému maďarským týmem. Čeští saunéři skončili na krásném čtvrtém a šestém místě.

Mistrovství světa se letos uskutečnilo ve zcela novém saunovém resortu na východě Holandska s názvem Thermen Berendonck. Tento SPA-resort byl vybudován v nákladu přes 45 tis. euro a nabízí ojedinělé saunové zážitky a saunování jak ve vnitřním wellness, tak v obrovské saunové zahradě na břehu jezera.

Saunové ceremoniály jsou novým trendem pro saunová centra a poprvé v nich čeští saunéři soutěžili na festivalu zážitkového saunování SaunaFest v roce 2013. Od té doby máme úspěchy i na světových soutěžích.

Na mistrovství světa máme také zastoupení v hlavní porotě, která je složená ze 14 odborníků v oblasti wellness. Členem poroty za Českou republiku je Pavel Hofrichter. V soutěži odborná porota hodnotí vystupování saunéra a jeho profesionalitu, komunikaci s návštěvníky, práci s pocitovou teplotní křivkou a distribuci tepla, umění práce s ručníky, kterými se rozhání horký vzduch. V sauně jsou velmi důležité vůně, hodnotí se tedy i aromaterapie a každý soutěžící používá 100% přírodní éterické oleje. Odborníci sledují i provedení příběhu, přece jen jde o saunové divadlo, jehož součástí musí být i dobrá atmosféra, kreativita nebo emoce.

V ČR je několik provozovatelů, kteří nabízí pravidelné saunové ceremoniály několik dní v týdnu a jejich nejlepší saunéři soutěží na saunových soutěžích v provedení saunových ceremoniálů. Nejbližší soutěž je sauna Herbal Cup, který České republice má 3 předkola (v Saunii 3.10., v Aquaplaace 10.11. a v Sauna Spotu 8.11.). Evropské finále této originální soutěže zaměřené na peelingové procedury a relaxační a bylinné rituály proběhne v Aqualandu Moravia od 21. listopadu.

Na mistrovství světa Českou republiku reprezentovali saunéři Aquapalace Praha, Sauna Spotu, Infinitu a Sauna Wizzards. Patříme ke světové špičce v tomto krásném wellness oboru. Naši saunéři jsou sdružení v České asociaci saunérů a mají k dispozici celou řadu workshopů a školení pod značkou „Saunový mág“. Saunový mistři si tak zvyšují kvalifikaci, zlepšují svůj um a profesionalitu a tím zkvalitňují svá vystoupení a přinášejí nové zážitky pro návštěvníky wellness a SPA center. Ačkoliv je zážitkové saunování zcela nový obor, je velmi populární mezi návštěvníky saun a do saunových center přivádí nové klienty a obliba zdravého a správného saunování roste.

Příští rok se mistrovství světa AUFGUSS WM uskuteční v právě budované největší sauně na světě, která pojme až 300 saunujících lidí. Její název je Sauna Colosseum a bude součástí saunového centra v polské Czeladzi.

Fotografie zaslal Pavel Hofrichter – děkujeme.

Ondřej Sochůrek jako Billy EliotPetr Staněk a Kačka ŠmídováEliška BlažkováTereza Madaraszová

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka