Jiří Suchý (87) ze Semaforu: Tragická smrt syna a manželky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Jiří Suchý (87) ze Semaforu: Tragická smrt syna a manželky

Jiří Suchý
Jiří Suchý (Petr Novak, Wikimedia)

Věděli o tom jen ti nejbližší. Principál divadla Semafor Jiří Suchý (87) o temných momentech ve svém životě veřejně zatím nemluvil. Dokumentaristce Olze Sommerové (70) ale prozradil osud své ženy Běly Suché (†47) a prvního synka.

Nebylo pro něj jednoduché mluvit o tom do kamery, ale chtěl, aby byl jeho životní příběh kompletní. Svou první manželku Bělu, kterou poznal v roce 1957 a byla to jedna z prvních žen, které vůbec kdy miloval, přežil o čtyřicet let. A bohužel mu odcházela před očima. „Jednoho dne bylo Bělině čím dál tím hůř, tak šla raději do nemocnice na rozbor krve. Měla strach, že to dopadne blbě, a měla pravdu. Byla to leukemie,“ vyprávěl Suchý režisérce Olze Sommerové (70), když o něm točila celovečerní dokumentární film s názvem Lehce s životem se prát


Radil i léčitel
„Měla ukrutné bolesti, hlavně v holenních kostech. Od jednoho léčitele naučil jí to odhladit. Když ji něco bolelo, tak jsem to hladil tak dlouho, až to přestalo,“ zavzpomínal. Konec ale oddálit nedokázal – tři roky před sametovou revolucí výtvarnice akutní leukemii podlehla. Jiří nepřišel jen o milovanou ženu, ale i o svou největší kritičku, která se mu nebála říct názor do očí. Spolu s ní odešlo i další velké tajemství. Manželům se před synem Jakubem v roce 1964 narodil ještě jeden syn. Záhy po příchodu na svět ale náhle zemřel. „Na světě moc nepobyl,“ konstatoval v dokumentu Suchý.

Svatba v obýváku
Manželské štěstí zkoušel po druhé až na stará kolena. Muzi kant se oženil s o 46 let mladš uvaděčkou ze Semaforu. Prs týnek jí navlékl u sebe doma v obývacím pokoji za účasti starosty Prahy 6. Dvojice spolu ale nebydlela a po sedmi letech to skončilo rozvodem. Markéta (41) toužila po miminku a on jí ho nemohl dopřát. „Už na to nemám věk, tak jsem jí dal volnost. Myslím, že se nehodí, aby můj padesátiletý synek měl ještě sourozence,“ řekl tehdy Suchý webu Prima Style



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.