Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česko

Babiš v OSN: Cílem Česka je stát se lídrem v inovacích. Boj za klima nesmí být na úkor prosperity

Premiér Andrej Babiš v projevu na Valném shromáždění OSN foto: Reuters

New York - Zaoceánská cesta premiéra Andreje Babiše dospěla ke svému hlavnímu bodu. Ve středu večer (ve čtvrtek ráno středoevropského času – pozn. red.) vystoupil v rozpravě na Valném shromáždění OSN v New Yorku. Svůj projev se rozhodl pojmout jako „reklamu“ pro Českou republiku i jako přihlášení se k aktivnější mezinárodní roli, zvláště při řešení návratu uprchlíků do Sýrie.
  7:04

Babiš zastupuje Miloše Zemana, který dostal pozvánku jako prezident. Přítomné hlavy států mají při určování pořadí projevů v rozpravě přednost. Mnoho z nich, včetně slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, tak mluvilo už v úterý.

V úvodu Babiš připomněl 30. výročí sametové revoluce a dvacáté výročí vstupu do NATO. Vrátil se i k úspěchům první republiky a odkázal na Václava Havla a Karla Čapka.

Celý projev Andreje Babiše na Valném shromáždění OSN

Následně popsal současné ambice České republiky: „Naším cílem je stát se evropským lídrem v inovacích a umělé inteligenci a zemí, která bude pro zbytek světa příkladem.“

VIDEO: Babiše překvapil tón projevu 16leté aktivistky ke státníkům. ‚Neměli bychom se strašit tím, že vymřeme'

Značnou část projevu se premiér věnoval nutnosti připravit svět na klimatickou změnu. Vrátil se i k pondělnímu vystoupení šestnáctileté švédské aktivistky Grety Thunbergové. 

„Má mnoho zajímavých postřehů. Přesto si nejsem jist, že emocionální, teatrální či hysterická, někdy dokonce až agresivní řeč vede k racionální diskusi. A je to od ní nespravedlivé zobecnění, že nikdo nic nedělá. To není pravda. Mnoho z nás dělá to, k čemu jsme se zavázali.“

Životní prostředí i prosperita

Poté Babiš rozvedl své pojetí klimatické otázky – bojovat za snížení emisí musíme, ale nikoli na úkor prosperity. „Od občanů máme mandát, abychom zajistili udržení prosperujících ekonomik i ochranu životního prostředí,“ řekl.

Podle premiéra není klimatická změna jediným problémem současného světa – miliony lidí stále hladoví a nemají přístup k pitné vodě, žijí v extrémní chudobě a nemají přístup ke vzdělání ani základní zdravotní péči.

Andrej Babiš během projevu v OSN.
Slavnostní recepce prezidenta USA. Zleva Andrej Babiš, Donald Trump, Melania...

Babiš během návštěvy Spojených států opakovaně mluvil o tom, že Česko má být aktivnější na mezinárodní scéně. Ve svém projevu toto téma rozvedl.

Podle českého ministerského předsedy by Evropská unie měla být aktivnější při řešení zahraniční politiky, mezinárodního obchodu a migrace na Středním východě a v Africe. Měly by se podle něj zapojit „všechny členské státy, nejen ty největší a předseda Evropské komise, jako tomu bylo v posledních pěti letech“.

Babiš pozval ukrajinského prezidenta do Prahy, s Erdoganem chce řešit migraci

V této souvislosti Babiš připomněl, že klíčovým problémem současnosti je nadále migrace. Česká republika se dlouhodobě angažuje v Sýrii, kde – jako jediná země EU – udržela v Damašku otevřenou ambasádu po celou dobu trvání občanské války v zemi. Nyní hodlá Babiš pomoct při prosazování plánu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na vytvoření bezkonfliktní zóny v severní Sýrii podél hranice s Tureckem.

„Osobně podporuji jeho plán,“ zdůraznil Babiš, který se s Erdoganem včera sešel v newyorském hotelu Peninsula ještě před pronesením svého projevu v OSN.

V uvažované bezpečnostní zóně by měly postupně vyrůst byty, školy a další infrastruktura, aby se tam mohli vrátit syrští uprchlíci, kteří nyní pobývají na území Turecka v počtu okolo čtyř milionů lidí. Tím by se snížil migrační tlak.

Kritici tohoto plánu se obávají, že Erdogan vytlačí z tohoto území Kurdy. Ankara považuje Stranu kurdských pracujících (PKK) a ozbrojené kurdské milice (YPG) za teroristy.

Na plánu o vytvoření bezpečnostní zóny pro návrat uprchlíků se již v srpnu letošního roku shodl turecký prezident se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem. Od uzavření dohody se však dosud nic nezměnilo a k vytvoření bezkonfliktního území zatím nedošlo.

USA totiž v Sýrii spolupracují s kurdskými vojenskými silami, se kterými bojovaly proti Islámskému státu (IS). Američané tak zatím vyčkávají, jak se k plánu Ankary postaví další členové koalice proti IS, jako Francie či Velká Británie. Jejich stanoviska však nadále zůstávají neznámá, stejně jako postoj Ruska, které v Sýrii bojuje po boku režimu Baššára Asada. Samotní Syřané Erdoganův nápad odmítají, jelikož podle nich jde o narušení suverenity a územní celistvosti.

Podle informací LN se premiér Babiš setkal v New Yorku i s ministrem zahraničí Sýrie. Zajímal se právě o názory oficiální vlády v Damašku na možnosti řešení tamního konfliktu a návratu vyhnaného obyvatelstva.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...