The Capitals: Slovinsko chce zablokovat vstup Chorvatska do Schengenu

© Sarantis Michalopoulos / EURACTIV.com

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí.

///

LUBLAŇ / ZÁHŘEB

Chorvatsko do Schenghenu? Ne. „Právní stát je jeden z klíčových principů, které musí státy, jež se chtějí stát součástí Schengenského prostoru, ctít. To kromě jiného zahrnuje také respektování a vynucování mezinárodních dohod a rozsudků mezinárodních soudů,“ řekl Miro Cerar, slovinský ministr zahraničních věcí v New Yorku. Reagoval tím na zprávu, že Evropská komise dala Chorvatsku zelenou pro vstup do Schenghenu.

Jeho sdělení je jasné – Chorvatsko musí začít respektovat rozhodnutí arbitrážního soudu ve věci společných hranic.

V roce 2009 se země dohodly na tom, že jejich spor o kousek území a námořní hranici má rozhodnout mezinárodní arbitráž. Výsledkem mělo být odblokování chorvatského vstupu do EU.

Chorvatsko nicméně odstoupilo z arbitrážního procesu poté, co média informovala o tajných schůzkách slovinského soudce arbitrážního soudu se slovinským představitelem.

Slovinci se obávají, že chorvatský premiér Andrej Plenković bude za vstup země do Schenghenu silně lobbovat na schůzce s Jeanem-Claudem Junckerem. Lublaň zároveň poukazuje na členství Junckera i Plenkoviće ve fraci EPP. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

///

BERLÍN

Je německý zákon o datech v souladu s evropským právem? Zásadní verdikt v otázce ochrany dat měl tento týden vydat německý Spolkový správní soud v Lipsku, který projednával dvě žaloby od poskytovatele internetu a poskytovatele telekomunikačních služeb. Firmy se brání povinnosti uchovávat data, což musí od vlny teroristických útoků před několika lety. Německá vláda tvrdí, že zachování dat je klíčové v boji se zločinem.

Soud se však místo rozhodnutí obrátil na Evropský soudní dvůr, který rozhodne, jestli je německý zákon v souladu s Listinou základních práv EU. (Alicia Prager, EURACTIV.de)

///

MADRID

Obchod s potravinami v ohrožení? Podle španělského ministra zemědělství Luise Planase by Velká Británie měla po brexitu – s dohodou či bez ní – zajistit nepřerušený vývoz a dovoz zemědělských produktů.

Planas připomenul, že Španělsko už pracuje na záložním plánu pro zmírnění negativních následků brexitu, který by zasáhl všechny hospodářské sektory, zejména cestovní ruch a agrární sektor. Planas se obává především o výrobky rychle podléhající zkáze nebo ovoce a zeleninu. Prohlásil to v exklusivním rozhovoru se španělskou tiskovou agenturou. (EuroEFE.EURACTIV.es)

///

PAŘÍŽ

Google vs. vydavatelé. Google nebude platit online vydavatelům za to, že v rámci své služby Google News zveřejňuje jejich obsah. Povinnost odvádět poplatek mu ukládá evropská směrnice o autorském právu, která ve Francii vstoupí v říjnu v platnost. Aby se společnost poplatkům vyhnula, rozhodla se omezit službu Google News na minimum. (EURACTIV.fr)

///

ATHÉNY

Poctivý restart vztahů. „Turecko může dělat víc v otázce proudu migrantů přes Egejské moře,“ řekl řecký premiér Kyriakos Mitsotakis v rozhovoru pro Bloomberg po „úspěšném“ jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem v New Yorku. „Chceme poctivě obnovit a vylepšit řecko-turecké vztahy,“ vyjádřil se Mitsotakis.

Do Řecka přichází nejvíce migrantů a uprchlíků za poslední dva roky. Jen za poslední týden bylo podle řeckých médií více než 750 lidí zachráněno z moře nebo se dostalo na břeh po vlastní ose. (Athénsko-makedonská tisková agentura, EURACTIV.com)

///

VARŠAVA

Kdo má nejlepší kampaň? Méně než 5 % Poláků si myslí, že nejzdařilejší volební kampaň má Občanská platforma (KO, EPP), největší opoziční strana. Vyplývá to z výzkumu IBRiS. Vítězem studie je naopak strana Právo a spravedlnost (PiS, ECR) s 57,1 %.

Z průzkumu výzkumného institutu Pollster vyplývá, že pokud by se dnes konaly volby, strana PiS by získala 45 %, Občanská platforma 26 %, Levice (S&D) 14,1 % a Polská koalice (PSL a Kukiz’ 15) 7 %. Krajně pravicová konfederace by se do parlamentu se ziskem 5 % dostala také. Volby se v Polsku konají 13. října. (Mateusz Kucharczyk, EURACTIV.pl)

///

BRATISLAVA

Žádná změna. Žádný ze čtyř návrhů zákona o potratech neprošel slovenským parlamentem. Jeden z nich svému schválení unikl jen kvůli jedinému hlasu. K přijetí zákona nepomohla ani nedávná demonstrace proti potratům, které se zúčastnilo zhruba 50 tisíc lidí.

Zelený fond. Slovensko vůbec poprvé v historii přispěje do mezinárodního Zeleného klimatického fondu. Příspěvek by měl dosáhnout výše 2 milionů amerických dolarů. Slovenský ministr životního prostředí László Sólyomos se k tomu včera v New Yorku zavázal podpisem dohody.

Fond je jedním z klíčových nástrojů pro adaptaci na měnící se klimatické podmínky v rozvíjejících se zemích. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

///

PRAHA

Další pochybná dotace. Pardubická krajská policie se zabývá trestním oznámením, které podalo ministerstvo práce a sociálních věcí na chemickou firmu Synthesia ze skupiny Agrofert kvůli dotacím z evropského sociálního fondu, napsala ČTK. Synthesia jako velký podnik by neměla na dotaci nárok, a tak angažováním malého zámečnictví se její šance zvýšily. Firma sice díky tomu dotaci získala, ale poté, co na případ upozornila Evropská komise, bylo proplacení dotace zastaveno. Výsledek prověřování lze očekávat za několik měsíců. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

///

SOFIE

Bulharsko chce přilákat investice z Jižní Koreji. Bulharsko chce, aby Jižní Korea v zemi investovala 1,5 milionu eur do stavby továrny na baterie do elektromobilů. Oznámil to premiér Bojko Borisov při oficiální návštěvě Číny. Bulharsko má v plánu baterie prodávat do několika hlavních evropských firem. Bulharští zástupci se proto snaží zapůsobit na velké investory v automobilovém průmyslu, soustředí se například na společnost Volkswagen či Hyundai. Podle posledních zpráv si ale koncern Volkswagen vybral pro stavbu továrny Turecko. (Krassen Nikolov, EURACTIV.bg)

///

BUKUREŠŤ

Hlasování o nedůvěře vládě. Opozičním stranám se podařilo sesbírat 237 podpisů nezbytných pro vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. Podle lídra hlavní opoziční strany PNL (součást EPP) by se hlasování mohlo konat na počátku příštího týdne. (EURACTIV.ro)

///

ZÁHŘEB

33 případů spalniček od začátku roku. Chorvatský Institut veřejného zdraví (HZJZ) ve středu oznámil, že od začátku letošního roku zaznamenal 33 osob nakažených spalničkami. Z tohoto počtu bylo 12 osob neočkovaných, pět osob očkovaných jen první dávkou vakcíny, pouhé dvě osoby byly očkovány dvěma dávkami a u 14 z nich nejsou informace známé.

Ministr Milan Kujundzic ve středu řekl, že situace okolo záhřebské epidemie spalniček není vážná. Lidé by ale měli být obezřetní a nechat se naočkovat. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

///

BĚLEHRAD

Srbové nejí zdravě. Více než 75 % Srbů si myslí, že zdravá strava je důležitá, ale jen 4 % říkají, že jí zdravě. Vyplývá to z průzkumu potravinářského řetězce Delhaize Serbia. Podle průzkumu také jen 15 % respondentů čte pravidelně a pečlivě etikety na obalech, 70 % tak činí pouze příležitostně. Zároveň ale 55 % dotázaných říká, že se při koupi produktů řídí tím, co je psáno na obalech. (beta.rs,EURACTIV.rs)

///

SARAJEVO

EBRD chce v Bosně větrné farmy. Evropská centrální banka pro rekonstrukci a rozvoj (EBRD) je připravena letos v Bosně a Hercegovině investovat 300 milionů eur. EBRD chce rozšířit své investice v energetickém sektoru, aby podpořila využívání obnovitelných zdrojů energie. Bosna a Hercegovia má totiž velký potenciál pro větrnou energii. Prohlášení banky přišlo vzápětí poté, co se Bosna rozhodla pro výstavbu nového bloku tepelné elektrárny Tuzla, která je největším znečišťovatelem v zemi. Projekt by měl být financovaný Čínou. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

///

Kalendář