fb pixel Česko, ráj Jihokorejců: Ročně jich sem zavítá přes 400 tisíc. Může za to podprůměrný seriál z roku 2005 – G.cz
Vyhledávání

Česko, ráj Jihokorejců: Ročně jich sem zavítá přes 400 tisíc. Může za to podprůměrný seriál z roku 2005

+ DALŠÍ 2 FOTKY + DALŠÍ 3 FOTKY

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč je Praha dlouhodobě vyhledávanou destinací jihokorejských turistů? Českou republiku v roce 2018 navštívilo přes 400 tisíc turistů z Jižní Koreje. Zamýšleli jste se někdy nad tím, proč tomu tak je? Může za to například i podprůměrný seriál Milenci v Praze z roku 2005.

Martin Miko
Martin Miko Aktualizováno 22.9.2021, 00:06

Jihokorejci nás milují

Když v roce 2005 filmoví producenti natočili jihokorejský seriál Milenci v Praze, který se logicky částečně odehrává i v našem hlavním městě, spustili tím něco naprosto nečekaného. Jihokorejští turisté se začali v hojném zajímat o Prahu a navštěvovat ji. V podstatě se jedná u Korejců o druhé nejvíce navštěvované evropské město hned po Paříži. Architektura Prahy je natolik uchvátila, že dokonce ve městě Soul postavil jeden podnikatel repliku Staroměstské radnice s orlojem a udělal z ní restauraci. A to vše jen kvůli tomu, že kdysi Prahu navštívil a budova ho zaujala.

Jihokorejci naše hlavní město milují natolik, že podniky ve své zemi pojmenovávají českými názvy. Zní to neuvěřitelně, ale od roku 2004 se počet jihokorejských turistů, kteří navštíví Českou republiku, ztrojnásobil. Zatímco před 17 lety jich do Česka přiletělo 130 tisíc, v roce 2018 to bylo přes 400 tisíc.

Mezi milovníky Prahy patří i oblíbený jihokorejský básník Ko Un, o kterém se dlouhodobě hovoří jako o možném kandidátovi na zisk Nobelovy ceny za literaturu. V jedné jeho sbírce se dokonce objevila i báseň, jež nese název Moje Praha. Ko Un dokonce v roce 2011 navštívil Prahu a měl přednášku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Co se týče seriálu Milenci v Praze, tak ten měl prý na na Jihokorejce největší vliv. V roce 2005 ho dokonce vysílala TV Nova a čeští diváci seriál hodnotili poměrně negativně. Podle nich si totiž Korejci myslí, že Praha se skládá jen z historických památek a luxusních hotelů, což jsou samozřejmě i hlavní záběry v Milencích v Praze. V seriálu se objevil i český herec Jan Révai.

Ano, tohle jste určitě nevěděli. Poučte se ještě víc a přečtěte si o Beyond Meat, ze kterého se stal absolutní fenomén po celém světě.

Podobné články

Doporučujeme

Další články