Americký národní tým měl celý závod pevně pod kontrolou. Ve velmi dlouhém, těžkém a deštivém závodě nenechal nikoho odjet do dlouhého úniku. Američané od startu chytali nástupy a už 104 kilometry před cílem udělali první velké dělení v prudkém stoupání Cray Hill. Kromě mnoha dalších to odnesl i Bruno Štoček, český reprezentant. 

Američané pokračovali v aktivním pojetí a 55 kilometrů před cílem zavelel Quinn Simmons k útoku. Ujela pětice závodníků, kromě Simmonse také Magnus Sheffield (USA), Lewis Askey (VB), Carlos Rodriguez (Španělsko) a český závodník Pavel Bittner. 

Bittner jel chytře, věděl, že v dlouhém závodě nemůže vyrovnaně spolupracovat s Američany, snažil se šetřit síly na konečné okruhy v Harrogate a věděl, že v hlavním poli je stále síla stahovat únik. Střídali se Němci a Italové, ale únik najel na tři cílové okruhy s náskokem 37 sekund.   

Jezdci v pelotonu spolupracovali a 33 kilometry před cílem dostihli uprchlíky, kromě Simmonse, který zabral a odjel sám. Bittner se udržel v hlavním poli, kde jel také Jakub Bouček. Nedlouho předtím odpadl z pelotonu vyčerpaný Mathias Vacek. 

Simmons na nic nečekal a jel naplno. 25 kilometrů před cílem najel náskok 50 sekund a bylo už docela jasné, že se za ním jede jen o druhé místo. 20 kilometrů před cílem zaútočil z pelotonu Ital Alessio Martinelli. Italové byli společně s Američany jediným týmem, který měl kolektivní sílu, ale u všeho byli pozdě a neměli štěstí. Martinelli si ale dokázal vytvořit náskok, Simmonse však nijak neohrožoval.

Quinn Simmons získal další juniorský titul pro Spojené státy po 28 letech. 56 sekund na na něj ztratil Alessio Martinelli. O třetí místo spurtovala čtyřčlenná skupina, která ujela soupeřům v posledním okruhu. Nejrychlejší byl Magnus Sheffield, který těsně porazil Nizozemce Enza Leijnseho, pátý skončil Gianmarco Garofoli z Itálie a šestý Nor Vegard Stokke. 

Další skupina také spurtovala a Jakub Bouček si dojel pro deváté místo za Alfredem Georgem (VB) a Dánem Fredrikem Wandahlem. První desítku uzavřel Belgičan Milan Paulus. Vyčerpaný Pavel Bittner si dojel pro velmi dobré 19. místo, avšak především zaujal aktivním a chytrým závoděním a juniorem bude i příští rok. Bruno Štoček a Jakub Ťoupalík dokončili v grupettu se ztrátou 17 minut. Mathias Vacek nedokončil.