Hlavní obsah

Světová premiéra! Muži se poměří se ženami

Michal Osoba (Dauhá)Právo

Bitvy pohlaví byly dosud na vrcholné atletické úrovni jen předmětem nejrůznějších exhibic, dnes poprvé se muži a ženy utkají i v rámci mistrovství světa. Premiéru na seniorské úrovni si odbude smíšená štafeta na 4x400 metrů, která bude za rok i součástí olympijského programu v Tokiu.

Foto: ČAS - Aleš Gräf

Takto se radovalo americké smíšené kvarteto z vítězství na World relays v Jokohamě.

Článek

Každá výprava včetně té české nasadí dva muže a dvě ženy, lhostejno, v jakém pořadí. A tak můžou být k vidění i neobvyklé výjevy.

„Na Evropských hrách v Minsku běžely na úseku Lady Vondrové samé holky a jeden chlap. Ten postupně všechny předbíhal, Lada byla vepředu, tak na ni dotíral, ale ona ho nenechala, takže v cílové rovince zametl. To jsme si říkaly, že půjde domů kanálama,“ s úsměvem vzpomíná čtvrtkařka Tereza Petržilková.

Roli tak může hrát i taktika, nicméně většinaa týmů volí nasazení mužů na první a poslední úsek. „Asi to také tak budeme držet, takže myslím, že se zase tak často kluk a holka nepotkají,“ očekává trenér Jiří Kmínek, který má českou smíšenou štafetu na povel.

Novinka má potenciál

„Ve výsledku stejně musí běžet všichni rychle, spíš může hrát roli, kdo je třeba jak šikovný na seběhu a kdo se zbytečně nešťouchá,“ vypráví Kmínek.

I atleti si novinku oblíbili. „Má potenciál, je zajímavá. Tím, že je na začátku šampionátu, jsem o ní neuvažovala, kdyby byla na konci, možná by se to dalo. Jak se běží poprvé, budou medaile docela zadarmo, i našim věřím na dobré umístění,“ hlásí překážkářka Zuzana Hejnová.

Mužské úseky poběží Jan Tesař a Patrik Šorm, ženské Lada Vondrová a Tereza Petržilková. Nejlepších osm štafet se nominuje na olympijské hry do Tokia.

Reklama

Související témata: