Hlavní obsah

Hraním her vydělávají miliony. Do exkluzivního klubu patří nově i jeden Čech

Petr Andrýsek mluví o fenoménu streamování her. Kde se v něm bere tolik peněz?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Je to jako když koukáte na fotbal. Ale pro mladší.

Článek

Je mu 22 a jeho měsíční výplata hravě překoná roční výdělek vysoce postaveného manažera.

Agraelus, jak si říká v online světě Vojtěch Fišar, je tak zvaný streamer – hraje hry a vydělává si tím.

Jak to? Své hraní živě přenáší na internet, vtipně ho komentuje a baví tím své diváky. Denně se tak na jeho vysílání dívají tisíce lidí a někteří z nich mu za to platí. Teď základna jeho platících fanoušků překročila 10 tisíc, což mu zajistilo měsíční příjem přes milion korun.

Streamerův hrubý měsíční příjem z Twitche - bez odečtení podílu platformě a daní.

Je to jako chodit do práce

Úspěch ani peníze ale nepřišly náhodou a hned. Agraelus si svoji pozici roky budoval a dnes vysílá prakticky denně minimálně 6 až 8 hodin v kuse.

„Ono to vypadá hrozně jednoduše – hraje hry a u toho něco povídá, ale ona je to opravdu těžká práce,“ přibližuje život hráčů Petr Andrýsek, který se byznysu kolem streamingu věnuje.

Alfou a omegou je pro streamery pak pravidelnost – diváci musí vědět, že se na svého hráče můžou spolehnout a v daný čas bude hrát. A samozřejmě určitá forma zábavnosti při vysílání.

Nejsou všechna předplatná, co se třpytí (dlouho)

A ještě o jedné věci pravidelné hraní je: svým způsobem jde o každodenní boj o fanoušky. Hlavně o ty platící.

Jejich počet se totiž z měsíce na měsíc mění, podle toho, na jak dlouho si „svého hráče“ zaplatí. Může to být tak klidně jen 30 dní, ale taky třeba celý rok nebo déle. Sledovat hráče jde i zadarmo, ale penězi ho diváci můžou podpořit v tom, aby streamovat nepřestal.

Agraelus se tak sice dostal přes deset tisíc platících, ale za měsíc už to tak být nemusí. Stejně jsou na tom všichni ostatní hráči, kteří na platformě Twitch vysílají.

Fanouškovská základna českého hráče ovšem roste každý měsíc, takže se dá čekat, že si nové fanoušky udrží, nebo mezitím získá nové, a tím si zas udrží vysoký výdělek.

Základní měsíční předplatné je 5 dolarů. Streamerům ovšem většinou celá částka, kterou sledující posílají, nezůstává. Část rovnou nechávají portálu, kde vysílají a peníze pak samozřejmě musí taky zdanit. Uváděné zisky hráčů jsou tak jakýmsi ekvivalentem tržeb firmy, nebo výdělků v hrubém.

Kolik musí nechat portálu Twitch záleží na vzájemně domluvě. Většinou jde o polovinu z 5dolarové částky. Pokud má ale streamer fanoušků a hlavně sledujících hodně, nechá mu Twich klidně celých 5 dolarů, aby ho u sebe udržel a lidi se k jeho sledování vraceli.

Další peníze pak streameři často vydělávají skrz portál YouTube, kam nahrávají třeba různě upravené, nebo zkrácené verze svých streamů. Jde opět klidně o desítky až stovky tisíc korun hrubého měsíčně, na které si díky tomu přijdou.

Hry jako zlatý důl

Počítačové hry už dávno nejsou doménou náctiletých kluků, kteří se s nimi zavírají ve svých pokojích. Jde o multimiliardový byznys, který strhl miliony hráčů po celém světě. Stále víc i dívek.

„Loni herní byznys přerostl hodnotou hudební a filmový průmysl dohromady,“ vysvětluje Andrýsek.

Firmy vydělávají hlavně na prodejích her, hráči si pak vydělávají streamingem nebo na turnajích, kterých se účastní, aby zápolili mezi sebou.

Na žebříček nejúspěšnějších streamerů a na celý rozhovor s Petrem Andrýskem se podívejte ve videu nad článkem.

Aktualizace článku

Do původního znění článku jsme doplnili část s mezititulkem „Nejsou všechna předplatná, co se třpytí (dlouho)“, ve které vysvětlujeme způsob, kterým streameři na platformě Twitch peníze vydělávají a kolik jim z nich zůstává. Ve videu ke článku jsme upravili pasáž „žebříček nejlépe vydělávajících streamerů“ tak, aby bylo jasné, že Agraelus nepatří svými výdělky na 6. místo světového žebříčku, ale že jsme ho jen zařadili na 6. místo ve videu (pro porovnání s nejlepší světovou pěticí). Ve chvíli, kdy měl Agraelus přes 10 tisíc platících fanoušků, byl mezi zhruba 50 celosvětově nejúspěšnějšími streamery na platformě Twitch.

Reklama

Doporučované