Památník se dočká přezlacení, vzniká i nová dlažba

Památník se dočká přezlacení, vzniká i nová dlažba
TISKOVÁ ZPRÁVA
 

 
 

Vyškov, 27. září 2019 – 17. listopad. Klíčové datum pro náš národ. Uzavření českých vysokých škol nacisty v roce 1939 a začátek sametové revoluce v roce 1989, která vedla ke svržení totalitního režimu v Československu. Před památník Obětem komunismu v Brněnské ulici pokládají každoročně právě na podzim jako výraz hluboké úcty představitelé města, zástupci politických stran, nejrůznějších organizací i široká veřejnost květiny. Nyní, 30 let od největšího předělu v našich novodobých dějinách, se místo dočká opravy.

 

Památník byl do parkové zeleně v prostoru před volnočasovým střediskem Maják instalovaný po roce 1989. „Nemůžeme si něco připomínat v nedůstojných podmínkách, platí to zejména pro chodníky v okolí a zeleň. U samotného památníku chystáme jeho mechanické očištění, přezlacení písmen a opravu okolní žulové dlažby. Výměny se dočká i upevnění na věnce. Stávající chodníky zmizí a nahradí je zámková dlažba včetně nových obrubníků. Trasy ponecháme. Počítáme rovněž s opravou městského mobiliáře,“ vyjmenoval vyškovský místostarosta Josef Kachlík.

 

Práce zahrnují také úpravu zeleně. „Důvodem k zásahům je především nevhodná kompozice veřejné zeleně, která svým způsobem snižuje celkové vyznění, a tím i význam památníku. Dominantní borovice zůstanou, počítáme ale s novou výsadbou. Nejvíc peněz bude nicméně stát oprava chodníků a mobiliáře,“ zmínil místostarosta Kachlík s tím, že celkové náklady mají být téměř půlmilionové.

 

Podle něj je důležité nezapomínat na hrdinství těch, kteří bojovali a dodnes ještě v některých zemích stále bojují za svoji svobodu a nezávislost. „Vážíme si všech, kteří nám svou statečností umožnili, abychom svobodně žili, dýchali, studovali, rozhodovali se,“ dodal místostarosta s tím, že práce na památníku Obětem komunismu a jeho okolí budou hotové právě do letošního významného data.


Památník

 
Zodpovídá: Bc. Michal Kočí
Vytvořeno / změněno: 27.9.2019 / 27.9.2019

Počet návštěv: 740
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém