Den, kdy letadla zastavil papamobil. Před deseti lety přijel papež do Brna

  12:08
Přes sto tisíc lidí před deseti lety mířilo na brněnské letiště, aby na vlastní oči zahlédli tehdejšího papeže Benedikta XVI. K poutníkům třikrát promluvil česky a vždy hovořil o naději.

„Svatý otec v Brně je, s námi se tu poměje.“

„Dnes ví každé mrně, že je papež v Brně.“

I těmito hesly vítalo před deseti lety na tuřanském letišti papeže Benedikta XVI. přes 120 tisíc poutníků.

Letadlo se Svatým otcem dosedlo na letištní plochu v neděli 27. září 2009 před půl desátou ráno. Po přivítání nasedl do svého papamobilu, aby požehnal poutníkům. V následné bohoslužbě pak promlouval o naději, o kterou touží každý člověk opřít svou budoucnost.

„Nejvíce mi utkvěla v paměti slova: ‚Historická zkušenost ukazuje, k jakým absurditám dospěje člověk, když vyloučí Boha z horizontu svých rozhodnutí a svého jednání. Je nutné svou svobodu stále znovu a znovu zaměřovat k dobru‘,“ vzpomíná brněnský biskup Vojtěch Cikrle, který papeže před deseti lety vítal.

Varhaníkovi odnesli noty

S návštěvou Svatého otce v Brně je úzce spjat i architekt Marek Štěpán, autor výtvarného řešení plochy letiště. Na realizaci měl tři měsíce.

„Bylo to velmi rychlé, intuitivní a radostné. Mám takovou žlutou vzpomínku – jak jsme jezdili ve žlutých vestách po obrovském areálu kontrolovat probíhající práce. Nebo vzpomínku růžovou, jak jsem jel foukat ke sklářům koule na kříž a pak je z montážní plošiny osazoval,“ vzpomíná.

Dvanáctimetrový kříž, na němž skleněné koule symbolizovaly pět ran Kristových, stál během bohoslužby v areálu letiště a později byl vztyčen pod Petrovem. Podobně jako velká kotva – symbol naděje, která dnes dominuje přístavu lodí na Brněnské přehradě.

Přímo na pódiu se objevila soška Tuřanské madony.

„Byla to velká radost, že byla vybraná zrovna naše Panna Maria. Měla policejní doprovod z kostela až na pódium, kam jsme ji umisťovali ještě za úplné tmy,“ vzpomíná tamější farář Luboš Pavlů.

Obrovská vzdálenost ale neumožnila, aby návštěvníci sochu viděli zblízka, a tak na ni dnes, když už zase visí nad oltářem kostela, upozorňuje. „Poutníci a turisté jsou mile potěšeni,“ říká kněz.

Kromě bohoslužby, čtení evangelia v češtině a papežské promluvy se tehdy zpívaly i žalmy. Jeden v podání varhaníka a sbormistra Ondřeje Mučky z Brna.

„Vím, jak takové akce chodí, takže to nebyl obrovský stres, ale nervozita trochu ano. Hlavně když jsem zjistil, že mi italský ceremoniář odnesl noty,“ směje se. Specifická také byla akustika, respektive to, jak moc se slyšel v ozvěnách.

Žádná letadla nesměla rušit

Samo tuřanské letiště sloužilo především jako záruka bezproblémového přistání a následného odletu papeže i tehdejšího prezidenta Václava Klause.

„Po celou dobu návštěvy se zastavil veškerý letecký provoz, který by mohl tuto speciální událost jakkoli narušit,“ připomíná vedoucí bezpečnostního úseku letiště Radomír Janík, který se na organizaci osobně podílel.

Návštěva papeže v číslech

  • 120 tisíc poutníků přijelo před deseti lety do Brna na mši, kterou sloužil papež.
  • 900 policistů dohlíželo na bezpečnost lidí.
  • 29 pacientů záchranáři ošetřili.

Klára Šturmová z produkce společnosti Rental PRO, která dodávala světelnou techniku, zase vzpomíná, že akce byla mimořádná i díky bezpečnostním opatřením – bezpečnostní prověrkou museli projít jejich lidé, ale i samotná technika.

V pohotovosti bylo devět set policistů. Specifická byla třeba papežova jízda v jeho papamobilu, který jede na rozdíl od vládních kolon pomalu. A jelikož je papež hlava státu i církve, opatření byla náročnější než třeba při návštěvě amerického prezidenta Obamy.

Papežská návštěva ale proběhla v klidu. Zranil se jeden policista při nasedání na koně a policii zaměstnal muž s transparentem „Papež antikrist“ u D1. Jinak řešili hlavně zatoulané starší poutníky. Policejní mluvčí Soňa Svobodová tehdy akci zhodnotila jako jednu z největších, nejvýznamnějších, ale také nejklidnějších.

Bez kolizí se obešla i vypjatá situace po skončení bohoslužby, kdy doprava úplně stála. Nasazeno bylo rekordních 120 autobusů s řidiči a dalších 30 lidí pracovalo v dispečinku nebo navádělo cestující. „V relativně krátkém čase se nám podařilo bez problémů přepravit téměř sto tisíc lidí a podtrhli jsme tím význam hromadné dopravy,“ podotýká provozní ředitel Dopravního podniku města Brna Jan Seitl.

Papeže připomene mše

Zorganizování akce vyšlo Brno na 10 milionů korun. Podle tehdejšího hejtmana Michala Haška (ČSSD) šlo o výjimečnou historickou událost.

„Pro mne byla šancí k setkání křesťanské tradice a moravské pohostinnosti v současném překotném materialistickém světě. Cítil jsem ji jako velkou příležitost k zamyšlení pro každého z nás,“ podotkl Hašek.

Podobná návštěva se v dohledné době nechystá. „Papeže Františka zveme stále, ale nemáme informace, že by měl dorazit do České republiky,“ říká mluvčí České biskupské konference Monika Klimentová.

Lidé si ale návštěvu jeho předchůdce Benedikta XVI. mohou alespoň připomenout. Dnes v 17.30 se v katedrále sv. Petra a Pavla koná při 10. výročí mše. Její součástí je i promítání, vzpomínky účastníků a malá výstava.