Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pracoval pro giganty, pak přišly dluhy. „Zázračné dítě“ Lukáš Hakoš (†31) spáchal sebevraždu

Podivuhodný obchodní a bohužel i životní příběh má za sebou Lukáš Hakoš
 (Autor: Info.cz)
Autor: tva - 
27. září 2019
13:58

Podivuhodný obchodní a bohužel i životní příběh má za sebou Lukáš Hakoš. Jeho startup měl potenciál zařadit se po bok těch neúspěšnějších, jejichž příběh začal v Česku. Patří mezi ně Avast nebo Kiwi.com. Namísto toho se pohádkový sen o byznysu letos úplně zhroutil a Lukáš Hakoš, jemuž mnozí přezdívali „zázračné dítě“, spáchal sebevraždu. V pátek se koná jeho pohřeb.

Nesporné dovednosti prokázal Lukáš Hakoš už v devíti letech, kdy si začal psát s Billem Gatesem. Tomu navrhl, jak vylepšit Outlook, e-mailový klient Microsoftu. Na střední škole už nadaný Čech začal vyvíjet programy – na živnostenský list jeho otce. Do širšího povědomí se pak dostal svým prostým a výjimečným nápadem, na kterém stála jeho společnost Clever Monitor. Ve firmě byl Hakoš jednatelem a pětinovým vlastníkem.

Mezi její klienty měla patřit automobilka BMW, filmové studio Walt Disney nebo americká NASA. Později se ukázalo, že část těchto referencí byla vymyšlená. Kdy se ale Hakošovy podnikatelské vlohy vlastně poprvé projevily? Ještě v době „prefacebookové“ přišel na způsob, jak rozeslat taháky mezi studenty celého ročníku. „Outlook v té době dokázal poslat na méně adres, než kolik bylo studentů. Proto jsem vymyslel způsob jak to obejít a taháky jsem všem doručil,“ smál se tehdy v rozhovoru pro web Info.cz.

Zkreslené výsledky hospodaření a insolvence

Podobné řešení tehdy hledali i na ministerstvu zahraničí, později se ozvali i z BMW. Od té doby mladý programátor na svém know-how intenzivně pracoval. V roce 2011 založil se společníkem Václavem Pelcem firmu Gemliot, ze které se o tři roky později stal Clever Monitor. Jejich ambicí bylo prostřednictvím umělé inteligence proměnit svět marketingu tak, aby newslettery jejich klientů odpovídaly naprosto přesně tomu, co chtějí jejich zákazníci.

Umění se prodat, kterým Hakoš vládnul, se však brzy ukázalo jako zdaleka ne vše potřebné. Navzdory velkému počtu investorů se firmě po finanční stránce vůbec nevedlo a brzy se dostala do dluhové spirály. Součástí nešťastného konce společnosti Clever Monitor byly i značně nadsazené finanční výsledky hospodaření. Hakoš podle webu FAEI.cz zkresloval i další údaje.

Zadlužená firma tak skončila v insolvenci, z níž se snažila dostat dalším nečestným způsobem – majetek se snažila vyvést na jiné spřízněné subjekty. Příběh tak mohl skončit, jenomže před pár dny přišla z okolí Lukáše Hakoše nešťastná zpráva – podle tří nezávislých zdrojů se rozhodl vlastní rukou svůj život ukončit. 

Pavelos ( 30. září 2019 11:37 )

Ano, kauza Clever Monitoru byla známá, dostala se i na web Rizi­kove­dluho­pisy­.cz. Těžko říct kdo za ty jejich problémy přesně mohl. Ukončení života ale nikomu nepřeju, je to hrozné..

prudentiacz ( 28. září 2019 22:15 )

Nebo Elizabeth Holmes (firma theranos) s takovým tím doktorským obličejíčkem, to bylo to samé. Jedničkáři, jedničkářky a nakonec jsou z nich zhovadilci. Holmes ovšem ráda svůj život s ostudou dožije. Nebo se vdá a už nebude Holmes.

prudentiacz ( 28. září 2019 22:04 )

Jedničkář to nezvládl, protože do byznysu vždy patřili trojkaři. Ty jsou dostatečně inovativní s velkou schopností improvizace. Jedničkáři se u nich mají zaměstnávat, nebo to dopadne takhle.

T54d67 ( 28. září 2019 20:15 )

Vy jste hnusná lůza.

Stalin ( 28. září 2019 12:25 )

Byl to hňup už od pohledu je dobře že umřel byl to opravdu podvodník a zloděj který uměl dobře lhát ale nakonec se na to naštěstí přišlo tak budiš je mu země těžká nebo pec pořádně horká magorovi

Zobrazit celou diskusi