Domov Olga v Blansku slaví pětadvacet let

27. září 2019, ostatní, přečteno: 2906×

Čtvrtstoletí činnosti oslavil koncem září blanenský denní stacionář pro mentálně postižené Domov Olga. Ten podle zakladatelky Jany Kratochvílové vznikl s cílem zlepšit život našich spoluobčanů, kteří mají lehký až středně těžký stupeň mentálního postižení a jsou z blanenského regionu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

25.vyroci-domova-olga-v-blansku-26100-0_550.jpg

Blanenský Domov Olga slaví pětadvacet let činnosti. Foto: O. Požár

„Klienti Domova Olga, což jsou dospělí muži i ženy, u nás mají možnost trávit svůj čas s přáteli a odborným personálem. Nežijí v izolaci, v Domově Olga ztratili ostýchavost k ostatním lidem a naučili se dělat spoustu drobných jednoduchých činností v terapeutických dílnách. Domov Olga se pro ně stal jejich domečkem. Tady je láska a není tady zloba,“ říká Jana Kratochvílová, které významně v její činnosti pomáhá její manžel Jaromír.

25.vyroci-domova-olga-v-blansku-73960-0_550.jpg

Starosta Jiří Crha symbolicky zasadil Strom Jany Kratochvílové na zahradě denního stacionáře Domov Olga. Foto: R. Kuncová Polická

A právě na její počest starosta Jiří Crha a místostarosta Ivo Polák symbolicky zasadili při oslavách 25. výročí založení stacionáře v zahradě domova strom, který nese její jméno. Starosta Janě Kratochvílové a jejímu spolku poděkoval za její práci s klienty a také vyzdvihl její nezlomnou vůli, díky níž vybudovala domov pro postižené lidi. Připomenul také, že město podporuje Domov Olga a bude stacionář podporovat i nadále.

„Milý domove, dáváme ti dnes dárek. Právě jsme pro tebe zasadili strom, krásný kaštan. Budeme o něj pečovat tak, aby se mu dařilo, stejně jako lidem, o které se tady staráme. Věřím, milý kaštane, že se ti u nás na zahradě bude líbit, a že až rozkveteš nádhernými růžovými květy, které vypadají jako rozsvícené svíce, budeš šířit pozitivní energii do širokého okolí. A na to se velmi těšíme. Kéž se ti u nás na zahradě daří! A naším vroucím přáním vždy bylo a bude, aby se pro jeho obyvatele stal tento dům, domovem skutečným. Věříme, že se nám to v těch uplynulých dvacetipěti letech dařilo, a tak si přejeme, aby tomu tak bylo i nadále," přála si u stromu Jana Kratochvílová.

25.vyroci-domova-olga-v-blansku-17154-0_550.jpg

Na slavnosti k 25. výročí Domova Olga byl hostům představen invalidní vozík pro klientku Terezku, který Domovu Olga předal Vladimír Onderka z Innogy. Foto: O. Požár

„Děkuji městu Blansku za podporu. Chci poděkovat i Jihomoravskému kraji a dalším podporovatelům a přátelům,“ byla při slavnosti dojatá Jana Kratochvílová. Ta je předsedkyní spolku Hnutí humanitární pomoci, který je provozovatelem stacionáře v ulici Leoše Janáčka, kde Domov Olga provozuje i kavárnu s nabídkou zákusků a v dílnách klienti vytvářejí třeba tašky z přírodních materiálů, keramiku nebo dřevěné šperky. Patnácté výročí si pak připomíná chráněné bydlení Velan.

25.vyroci-domova-olga-v-blansku-64721-0_550.jpg

V kulturním programu v Domově Olga vystoupila také Ivana Kopecká. Foto: O. Požár

25.vyroci-domova-olga-v-blansku-44422-0_550.jpg

Jana Kratochvílová poděkovala za podporu Domova Olga starostovi Jiřímu Crhovi. Foto: O. Požár

„Jsem tu už pětadvacet let a všichni to tady máme moc rádi. Děkuji tetě Janě a strýčkovi Mirkovi, že si mě vzali do Domova Olga,“ poděkoval při kulturním programu za všechny klienty sedmatřicetiletý Michal. Jana Kratochvílová pak osobně poděkovala keramickými růžemi a taškami všem přítomným přátelům a podporovatelům.

(red)

 

   vložil: Ondřej Požár, tiskový mluvčí / sekretariát starosty