Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Premiéra Johnsona už má dost i vlastní sestra. „Ve sněmovně je to úplně jiný člověk“

Autor: tva - 
27. září 2019
18:15

Podle sestry britského ministerského předsedy Borise Johnsona je jeho chování „trestuhodné“. Johnson zejména během středečního jednání Dolní sněmovny britského parlamentu čelil kritice kvůli tomu, že nazýval snahu zastánců setrvání Spojeného království v Evropské unii jako „akt kapitulace“. Slova odsouzení nenašel jen u svých politických protivníků, ale i u své vlastní sestry Rachel, která pracuje jako novinářka a moderátorka. Píše to britský zpravodajský web Daily Mail.

Veřejnost, včetně členů Johnsonovy Konzervativní strany, pobouřil také středeční premiérův výrok o tom, že „nejlepším způsobem, jak uctít památku zavražděné poslankyně Coxové, by bylo dotáhnout brexit do konce“. Jo Coxová byla zavražděna britským neonacistou Thomasem Mairem během kampaně před referendem o odchodu Spojeného království z Evropské unie v roce 2016. Stala se tak prvním britským zavražděným poslancem vykonávajícím mandát od roku 1990.

Atmosféra v Dolní sněmovně byla horší než při jakékoli jiné debatě, kterou jsem za 22 let zažil,“ komentoval výměnu názorů v zákonodárném sboru předseda Dolní sněmovny John Bercow. Sám by atmosféru v sále prý označil za „jedovatou“.

„Siláctví za účelem získat podporu“

„Můj bratr rád používá výrazy jako ‚porážka’ nebo ‚kapitulace’ v souvislosti se snahou prosadit názor, který v roce 2016 vyjádřilo přes 16 milionů občanů (počet těch, kteří hlasovali pro setrvání Británie v EU – pozn. red.) Je to minimálně velmi nezodpovědné, když používá takový jazyk způsobem, který nabádá k šikaně nebo nedejbože věšení takových lidí,“ řekla Rachel Johnsonová později v televizi Sky News.

Stanici BBC poté sdělila, že chování jejího bratra jí připomínalo „záměrně předstírané siláctví stupňované do takové míry, aby získalo podporu u voličů“. „Je to můj bratr, miluji ho, ale ve sněmovně se chová vždy jako úplně jiný člověk,“ dodala Johnsonová.

Zobrazit celou diskusi