Hlavní obsah

Úžasný moment! Totálně vyčerpaného vytrvalce táhl na šampionátu do cíle soupeř

Dauhá
Aktualizováno

Byl to krásný důkaz, že férovost a kamarádský přístup nejsou ani ve světe vrcholového sportu prázdnými pojmy. Na atletickém světovém šampionátu v Dauhá se při prvním rozběhu na pět kilometrů roztleskali i ti diváci, které zatím dění na ploše stadionu Chalífa příliš nezajímalo. Co se dělo?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Braima Suncar Dabo z Guiney Bissau pomáhá Jonathanu Busbymu z Aruby na stadionu Chalífa.Video: sntv

 
Článek

Souboj o vítězství v rozběhu mezi Etiopanem Selemonem Baregou a Keňanem Jacobem Kropem hlasitě oslavovaly takřka fotbalovými chorály skupinky fanoušků obou afrických vytrvaleckých velmocí, ale zajímavé věci se děly i na druhém konci startovního pole.

Na trati už byli jen dva běžci, kterým rozhodčí zvonili do posledního kola. Jonanthan Busby z karibského ostrova Aruba s komfortním náskokem před posledním Braimou Suncarem Dabem z africké Guiney Bissau. Jenže na protilehlé rovince viditelně vyčerpaný Busby začal únavou klopýtat, zdálo se být otázkou času, kdy spadne na dráhu.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Braima Suncar Dabó z Guiney Bissau předvedl v Dauhá šlechetný sportovní čin.

Když se k němu ale Dabó přiblížil, místo aby ho předběhl a připsal si skalp aspoň jednoho soupeře, chytil Busbyho kolem pasu a pokračoval s ním v běhu. Třiatřicetiletý arubský běžec už se sotva držel na nohou, a tak ho Dabó musel podpírat a zhruba 250 metrů ho do cíle takřka nesl.¨

„Můj cíl tu byl reprezentovat co nejlépe moji zemi a jsem rád, že jsem tomu klukovi mohl pomoct,“ vyprávěl Dabó. „Viděl jsem, že neběží dobře a předklání se, tak jsem si říkal, že mu pomůžu,“ popisoval v portugalštině.

Paradoxně byl vítězem jejich minisouboje Busby v čase 18:10,68, protože cílovou čáru protnul v předklonu, ale pro diváky i soupeře byl hlavním hrdinou šestadvacetiletý africký vytrvalec. Vyšťavený Busby si ještě z posledních sil zmáčkl za cílem stopky, než se sesunul k zemi, ale po chvíli v doprovodu lékařů odešel.

„Za cílem mi poděkoval, ale jak trpěl, moc nemohl mluvit. Stejně nemluvíme stejným jazykem, tak bychom si příliš nepopovídali,“ usmál se Dabó.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Vyčerpaný Jonathan Busby za cílem rozběhu na 5000 m.

Dabó stejně jako Busby žádný oficiální čas v tabulkách dosud uvedený neměl, na šampionát byli pozváni jako jediní zástupci svých zemí, protože se nikdo jiný nekvalifikoval.

Busby byl nakonec diskvalifikován podle pravidla 144.3 f. To zapovídá fyzickou pomoc jiným závodníkem, která pomáhá při pokračování v soutěži směrem vpřed.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.