Hlavní obsah

Vědci do své studie hledají batolata s vrozenou vadou, tzv. valgozitou kotníků

Vědci z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně aktuálně spouštějí nový výzkum zaměřující se na pomoc dětem s vrozenou ortopedickou vadou, takzvanou valgozitou (vyosením) kotníků. Vyvinuli proto prototyp bot, které by měly pomoci urychlit léčbu tohoto problému. Vše chtějí potvrdit klinickou studií, proto nyní hledají batolata s tímto problémem, ale i zdravé děti, které by jejich prototypy bot vyzkoušely, zda skutečně fungují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Valgozita (vyosení) kotníků je vrozená vada, která postihuje pět až deset procent dětí. Standardně se léčí intenzivním cvičením. Vědci se snaží těmto dětem ještě více pomoci, proto vyvinuli speciální obuv, která by měla léčbu výrazně urychlit.

„Máme dva prototypy bot, které budou nosit zdravé děti i děti s diagnózou, abychom zmapovali účinek u obou skupin. Účast ve výzkumu přitom nebude mít pro děti žádná rizika a měření bude zcela bezbolestné,“ vysvětluje Marta Gimunová, vedoucí výzkumu z Fakulty sportovních studií MU.

Rodiče obou skupin dětí se do studie mohou hlásit přes web, kde je k dispozici registrační formulář a všechny informace.

Vědci hledají padesát dětí s diagnózou a padesát dětí zdravých. Z každé skupiny bude vždy polovina nosit zdravotní obuv a polovina ne.

„Momentem, kdy by rodiče své dítě měli přihlásit, je chvíle, kdy se pouští do prvních samostatných kroků, typicky se pustí například nábytku, kterého se při pokusu o chůzi drží. Účast ve výzkumu obnáší tři měření v průběhu sedmi měsíců od prvních kroků dítěte, přičemž každé trvá asi 20 minut, u poloviny účastníků zahrnuje také nošení testované obuvi,“ upozorňuje Gimunová.

Reklama

Výběr článků

Načítám