pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Millerův dům na uničovském náměstí se stal kulturní památkou

Uničov na Olomoucku má novou kulturní památku, stal se jí Millerův dům stojící na rohu Masarykova náměstí. Na seznam ji zařadilo ministerstvo kultury na návrh památkářů, kteří oceňují jeho význam po architektonické, urbanistické, umělecké a historické stránce. V budově, jejíž nedílnou součástí je dobové vestavěné zařízení interiéru, včetně pokojových kachlových kamen, nyní sídlí úředníci několika odborů zdejší radnice. Informoval o tom mluvčí olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu Vlastimil Staněk.

Dvoupodlažní měšťanský dům z počátku 20. století stojí na historickém centrálním náměstí a v současné době jej využívají úředníci radnice. Sídlí zde například odbor investic a regionálního rozvoje, stavební či živnostenský úřad nebo odbor školství a kultury. Spolupráce Dr. Emila Millera a Zdenka Vodičky dala vzniknout dalším významným objektům města jako například nové budově dnešní polikliniky, dodal mluvčí olomouckého pracoviště NPÚ.

„Dům je kvalitním příkladem romantizujícího historismu s novogotickými prvky a řadou zachovalých řemeslných detailů. Způsob velkorysého provedení odpovídá myšlence jeho původního účelu, kdy měl dům sloužit jako sídlo uničovského muzea. Historie, která měla být hlavní náplní objektu, se odrazila v celkovém výrazu domu, kterému dominuje rejstřík novogotických prvků," uvedl mluvčí Staněk.

Majitel objektu Emil Miller si jako stavitele zvolil domácího architekta Zdenka Vodičku, který se do roku 1910 podílel na provádění obnovy hradu Bouzov podle návrhu německorakouského architekta Georga von Hauberrissera. Tato zkušenost se podle památkářů odrazila i na stavbě samotného domu, která začala v roce 1911. Stavitel přitom využil i stejné řemeslné dílny.

Památkáři oceňují i to, že se dochovala řada drobných řemeslných detailů. V přízemí se nacházejí zdobná kachlová kamna zhotovená v neorenesančním stylu z poslední čtvrtiny 19. století. Zachována zůstala i většina oken, dveřních i vitrážových skleněných výplní a v některých částech i původní keramická dlažba. „Mezi řemeslnými prvky vyniká posezení s dřevěným obložením, ze kterého vystupuje jemná řezba sedící dívky," doplnil Staněk. Dodal, že majitel pojmenoval dům Martha Haus, na památku jediné dcery, která zemřela ve věku 22 let počátkem roku 1911.

Autoři | Foto Google Maps

Štítky ČR, památky, Uničov, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.