Hlavní obsah

Do Babišova snu o městě plném úředníků se nabourává další politický miliardář

Vizualizace Letňan na základě Sehnalovy studie.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér si po sporech s Hřibem vyhlédl pozemky, na nichž stojí letňanské výstaviště.

Článek

Sen premiéra Andreje Babiše o úřednickém městečku v Letňanech vtáhl do hry o mnohamiliardovou vizi dalšího velkopodnikatele s politickým angažmá. Klička, díky níž se Babiš chtěl vyvléct ze sporů o pozemky s primátorem hlavního města Zdeňkem Hřibem, se totiž přímo dotkla byznysu finančníka a realitního magnáta Pavla Sehnala, který oživil před posledními parlamentními volbami politickou značku ODA. A je také místostarostou Letňan.

Premiér totiž po sporech s Hřibem o pozemky, které vlastní Praha a primátor za ně požaduje mimo jiné peníze na dostavbu okruhu, má zájem o jiné, které patří Výzkumnému a zkušebnímu leteckému ústavu. Ten spadá pod ministerstvo financí a vlastní parcely hned vedle těch, kde chtěl premiér stavět původně.

A na nich stojí letňanské výstaviště PVA Expo Praha, které provozuje jedna z pěti desítek Sehnalových firem – společnost ABF. „Není na místě, aby ten areál někdo rušil nebo boural,“ řekl na páteční mimořádné tiskové konferenci generální ředitel ABF Tomáš Kotrč. „To výstaviště popravdě řečeno nelze zrušit, ty budovy jsou moje, mám tam 700 milionů ve stavbách,“ přitakal Sehnal.

Pavel Sehnal k iniciativě výstavby vládní čtvrti.Video: Seznam Zprávy

Sehnal představil vlastní vizualizaci využití pozemku o rozloze přes 30 hektarů. Zahrnul v ní vládní čtvrť pro 10 tisíc úředníků, ale i bytovou zástavbu o kapacitě 40 až 50 tisíc nových obyvatel Letňan nebo administrativní centrum pro 15 000 zaměstnanců jako pracovní příležitost pro ty, co by se přistěhovali.

Foto: ABF.

Sehnal svůj návrh prezentoval Babišovi, Hřibovi a šéfce Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřině Arajmu. „Reakce byly různé, ale z obou stran je zájem jednat – na mě tak jednání působila,“ řekl k tomu, jak se primátor s předsedou vlády na jeho projekt dívali.

Jakýkoli projekt, ať už původní, Sehnalův nebo vize stavby na pozemcích leteckého ústavu bez ohledu na Sehnala, závisí pořád na dohodě Prahy a premiéra. I kdyby totiž vládní projekt nevznikal na pozemcích Prahy, musí hlavní město změnit územní plán, aby tam mohly vysoké budovy vyrůst.

„Věřím tomu, že se oba dohodnou, my se předkladem studie snažíme dát na stůl materiál, který má míru podrobnosti a odbornosti, aby se z něj dalo vycházet,“ řekl Sehnal.

V návrhu je obsažena i nemocnice. Právě ta byla klíčovým sporem mezi Hřibem a Babišem a od jejího zahrnutí ve studii si Sehnal slibuje, že by mohla vést ke smíru mezi primátorem a premiérem.

Primátor Hřib po posledním jednání s Andrejem Babišem.Video: Seznam Zprávy

Zdeněk Hřib si kladl jako podmínku k tomu, aby se o stavbě v Letňanech na pozemcích patřících Praze mohlo vůbec začít jednat, že stát zafinancuje dostavbu pražského vnějšího a vnitřního okruhu a postaví novou nemocnici. To Babiš odmítl s tím, že Praha potřebuje traumacentrum, ne nemocnici.

„Nesouhlasím s panem primátorem Hřibem v tom, aby to byla další státní nemocnice. Státních nemocnic máme dost, já jsem pravicový politik a říkám panu primátoru Hřibovi, že by to měla být soukromá nemocnice,“ řekl k plánu postavit nemocnici Sehnal, a reagoval tak na Hřiba, který si na místě přál státní nemocnici.

Reklama

Související témata:

Doporučované