Hlavní navigace

Příčiny padání vlasů hledejte až 6 měsíců před tím, než začaly padat

28. 9. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Souvisí stres s padáním vlasů? Ztenčuje laser pleť? Je akné po čtyřicítce normální? Zničí botox trvale nervová spojení? Jak poznám, že je piha nebezpečná? Na dotazy, kladené pacienty v ordinaci kožního lékaře, odpovídá dermatoložka Naděžda Vojáčková.

Naděžda Vojáčková, dermatoložka Laserového centra Anděl, odpovídá na pět otázek, s nimiž se setkává ve své ordinaci.

1. Padání vlasů a stres

Začaly mi hodně padat vlasy. Může to mít spojitost se stresem před čtyřmi měsíci?

Padání vlasů má mnoho různých příčin a příčiny padání vlasů máme hledat tři až šest měsíců před tím, než začaly padat. Stres se udává jako jedna z těchto příčin. (Přečtěte si více o dalších příčinách padání vlasů, vlivu léků na padání vlasů a možnostech řešení padání vlasů.)

Galerie: Proč nám padají vlasy?

2. Pleť a použití laseru

Je pravda, že po laseru budu mít tenčí pleť?

Účinky laserového záření na pleť závisí na typu použitého laseru. Cévním laserem se ošetřují rozšířené cévky a červené skvrny, depigmentačním alexandritovým laserem se zesvětlují pigmentové skvrny, frakčním laserem se vyhlazují jizvy.

3. Akné po čtyřicítce

Přestože jím zdravě a o pleť pečuji, důkladně ji čistím, objevuje se mi na bradě často akné. Je to po čtyřicítce normální?

Jedná se o formu akné, akné dospělých. Udává se, že až pět procent čtyřicetiletých žen trpí akné. Většinou se jedná o recidivující výsevy zánětlivých ložisek, v hloubce uložených, bez komedonů. Doporučuje se cílená lokální léčba, případně i celková. Tuto léčbu už řídí dermatolog. (Více v článku Jak se zbavit akné v dospělosti? Zásadní je ošetření na noc.)

4. Vliv botoxu

Nemůže mi botox zničit trvale nervová spojení?

Účinek botoxu je přechodné částečné přerušení přenosu na nervosvalové ploténce, což způsobí, že se sval, do kterého byl botulotoxin injekčně podán, přestane nadměrně stahovat. Účinek je přechodný. (Další informace o botoxu najdete v článku Je botox bezpečný? Nejčastější mýty ze světa estetické medicíny.)

Galerie: Co umí botulotoxin

5. Kdy je piha nebezpečná

Jak poznám, že je piha nebezpečná?

U pigmentových znamének hodnotíme určité parametry, podle kterých se dělí na ta běžná a ta nebezpečná. Tyto parametry jsou velikost, tvar, okraje a barva. Velikost nad 5 mm, nepravidelný tvar, neostré okraje a tmavá hnědá, černá barva či nepravidelné rozložení pigmentu jsou nejdůležitější znaky pro nebezpečná znaménka. Při jakémkoli podezření je vhodné si nechat znaménka zkontrolovat dermatologem. (Přečtěte si téma Vyřízli vám znaménko. Jak se z něj pozná rakovina?)

Galerie: Patologie – tady zkoumají vaše znaménka

Odborná spolupráce:

MUDr. Naděžda Vojáčková

Dermatoložka, působí v Laserovém centru Anděl. Specializuje se na pigmentové névy a kožní nádory, jejich diagnostiku a léčbu. Věnuje se také problematice otoků lymfatického původu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).