Nová kniha Naomi Klein: ”Zapáleni, aneb žhavá obhajoba nové zelené politiky“

Je zřejmé, že důraz na osobní (nad)spotřebu a snaha řešit krizi na úkor jednotlivců je spíše zástěrkou, kterou nám neoliberalismus mává před očima. Je třeba změnit systém a zdá se, že mladí lidé to začínají chápat.


V březnu tohoto roku v Miláně, Paříži a Montrealu protestovali žáci a studenti s kartonovými cedulemi:
„Není žádná planeta B! Nepalte nám budoucnost. Náš dům hoří!“ Odhady hovoří o 1,6 milionech účastníků demonstrací.

„V té samé chvíli v Mosambiku nedošlo k žádným studentským stávkám. 15. března se celá země připravovala na vpád Cyklonu Idai, jedné z nejhorších bouří v africké historii, která přiměla lidi, aby se uchýlili na vrcholky stromů, stoupající voda nakonec zabila více než tisíc lidí. A pak, jen o šest týdnů později, stále v troskách, byl Mosambik zasažen cyklónem Kenneth, další rekordní bouří,“ uvádí ve své nové knize “On fire” Naomi Klein

Ekonomický model, který vznikl na konci roku 1600, když anglická vláda „prodala Indii“ za jednu anglickou libru nově vzniklé firmě East India Company, je v různých obměnách a pod různými názvy stále praktikován. Naomi Klein již ve své starší knize Kapitalismus proti klimatu říká: „Naše ekonomika je ve válce s mnoha formami života na Zemi, včetně lidského. Podnebí, aby nezkolabovalo, potřebuje omezení využívání zdrojů lidmi.“ V květnu 2019 zveřejnil IPCC dokument, ve kterém jeho předseda, Sir Robert Watson, uvedl: „Zdraví ekosystémů, na kterých my i všechny ostatní druhy závisíme, se zhoršuje rychleji než kdykoli předtím,“ a dále: „Podkopáváme samotné základy ekonomik, živobytí, zajišťování potravin, zdraví a kvality života na celém světě. Ztratili jsme čas. Musíme jednat hned…“

Je zřejmé, že důraz na osobní (nad)spotřebu a snaha řešit krizi na úkor jednotlivců je spíše zástěrkou, kterou nám neoliberalismus mává před očima. Je třeba změnit systém a zdá se, že mladí lidé to začínají chápat. Vlna mobilizace mládeže, podnícená demonstrací žáků a studentů v Parklandu na Floridě za požadavek přísné kontroly vlastnictví zbraní poté, co tam bylo v únoru zavražděno 17 lidí, je vlnou spontánní a plnou naděje. Pokračuje v hnutí mládeže Fridays for Future.

Naomi k tomu říká: „Možná nedokážeme splnit náš původní cíl, ale každý zlomek stupně oteplování, kterému jsme schopni zamezit, je vítězství, a každá politika, kterou jsme schopni vyhrát, činí naši společnost humánnější, čím více můžeme zvrátit nevyhnutelné šoky a bouře, které přijdou, aniž by sklouzly do barbarství. Protože mě opravdu děsí to, co vidíme na našich hranicích v Evropě, Severní Americe a Austrálii, tak si nemyslím si, že je náhodné, že koloniální státy osadníků, a země, které jsou motorem tohoto kolonialismu, jsou motorem toho dění. Vidíme začátky éry klimatického barbarství.“


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!

Kniha přestavuje nejen shrnutí fakt z analýz současnosti, ale je, jak název napovídá, ohnivou osobní interpelací na nás všechny. Tato kniha by měla být v každé knihovně a pokud možno v každé rodině.

K tématu:
http://e-republika.cz/article3975-Bez-loga-a-bez-sv%C4%9Bdomi-O-nove-knize-Naomi-Kleinove
http://e-republika.cz/article3928-Nova-kniha-Naomi-Kleinove-aneb-Nesta%C4%8Di-%C5%99ici-ne
http://e-republika.cz/article4115-Jak-va%C5%99ila-li%C5%A1ti%C4%8Dka-ka%C5%A1i%C4%8Dku-na-atomove-bomb%C4%9B-a-dotovanem-uhli

Související články:

Převzato z e-republika.cz

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
21 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Dana
Dana
28. 9. 2019 0:23

Jeste ze se pan Machacek zminil o zlych Evropanech, co nechteji vpoustet na sve uzemi chudacky z Afriky, pac Evropani jsou sobci bez moralniho presvedceni. Dle Naomi je povinnosti kazdeho lidskeho tvora, aby se uskrovnil a zaradil do kolektivu globalni humanity. V knize je detailne popsano, jak zli a kruti jsou Evropane (a Americane): „““In much of Europe and the Anglosphere, this hardening is already well under way. The European Union, Australia, and the United States have all embraced immigration policies that are variations on “prevention through deterrence.” The brutal logic is to treat migrants with so much callousness and… Číst vice »

Martin (už bez taky m)
28. 9. 2019 9:02

Tohle je napsáno dle mého gusta… Případ jedné Grety aneb Věřte nevěřte http://casopisargument.cz/2019/09/27/pripad-jedne-grety-aneb-verte-neverte/ A jdu kosit ovečkám a stříhat stromky… Naštěstí nám tu popršelo, a letošní léto nebylo tak teplotně a suchem hororové jako loňské. Ovoce se moc neurodilo, ale nějaké „svépomocné“ vlastní jostové marmelády jsem nadělal, rybíz, borůvky taky byly, zelenina +- rozumná, ani brambory a mrkev hryzci a hraboši nestihli sežrat všechny. Pórek a celer byly a jsou ještě stále pěkné, salátů jsem rozdal blízkým a hodným sousedům přes 40. Cukety se také roznesly a rozvezly, jen těch hrušek a jablíček by mohlo být více. A švestky?? Letos… Číst vice »

Bety
Bety
28. 9. 2019 14:49

Na Nové republice jsem v diskuzi ke Gretě četla: „Kdyby ji tam nechtěli,
tak by tam nebyla.“
A ta její celosvětová náhlá proslulost ekologické ikony by také nebyla.
Už jen tohle by nás mělo přimět k tomu, abychom zpozorněli.

Dana
Dana
28. 9. 2019 16:12

To jste napsal hezky, Martine, zakotveni v prirode je nejlepsi pojistka proti svetovemu blazneni.. Berte prosim v uvahu, ze i jinde existuji lidi, kteri si zachovavaji „selsky rozum“. Rozpor je v tom, ze velmoc jako USA ma jine, pro mnohe pozorovatele z vnejsku tezkopadne a drtici zpusoby, jak si zachovat svuj zivotni prostor. To uz tak chodi. Ja se staram o blaho sve nove vlasti, vy jiste mate padny duvod si zachovat svuj zivotni styl a identitu.. Proto musim hajit i ja mou hroudu. A kdyz na to prijde, snazim se vystrnadit dobrose*y jako je treba Soros, na pevninu evropskou.… Číst vice »

racek
racek
28. 9. 2019 22:07

V jednom má článek pravdu. Přírodní zdroje se vyčerpávají velice rychle. A hnutí které nás chtějí zachránit pracují tak, že je vyčerpávají ještě víc. A školáci protestují proti klimatické změně, která si ovšem z nich nic nedělá. Ona je totiž ryze přírodním jevem a člověk ji ovlivňuje v míře nepatrné. A ti co investovali biliony tolárků do biotechnologií, které bohužel se neosvědčují a bez mohutných dotací nefungují, nacházejí novou výzvu. Počasí. Poručíme větru dešti. Jako my zamlada … A znovu to někdo zaplatí. Stát a my poplatníci. Tedy vlastně zase jen my. .. A to, že zeměkoule je zoufale přelidněná… Číst vice »

PPK
PPK
29. 9. 2019 4:01

Milý racku, vůbec nemáte pravdu, protože dokázat svá tvrzení realitou skutečností schopen nikdy nebudete. Zatím jste jen schopen tady napsat svůj názor v něco věřícího človíčka a event. opsat nějaké cintáty „autorit“. Kdybyste totiž v hlavě zapnul logiku, tak si uvědomíte význam věty, kterou tu výše napsala Bety: „Na Nové republice jsem v diskuzi ke Gretě četla: „Kdyby ji tam nechtěli, tak by tam nebyla.“ Takže, milý racku, zapamatujte si, prosím: Nikdy neprokážete fyzikálními fakty, že „přírodní zdroje se vyčerpávají velice rychle“. Planeta má totiž gravitaci a hmota a chemické prvky těch zdrojů nikdy nikam do kosmu neodletí, jen podle… Číst vice »

Gatta
Gatta
29. 9. 2019 7:44

Re PPK – chemické prvky se planetárně neztratí, ale třeba u toho uhlíku je obrovské množství možností jeho podoby – od diamantů, prěs půdní humus až trěba po otravný plyn … A také vždy záleží na využitelné, potřebné či bezpečné koncentraci. Stejně je pozoruhodné, jak rychle spolehlivě se ty řídící myšlenky z to jo tajemného centra moci dostanou až k nějaké mlaďounké redaktore ČTV … Přemístění – otázkou je zda se na problém díváme lokálně nebo globální. Na Zemi jsou opravdu místa liduprázdná a přitom i obyvatelná, na druhé straně opravdu oblasti přelidněné. Jak je to globálně to nevíme, ale… Číst vice »

Gatta
Gatta
29. 9. 2019 7:47

Oprava: „Přemístění “ správně „Přemnožení“
To je tak, když s píše z androidu…

PPK
PPK
29. 9. 2019 15:37

Gatto, mj. píšete: „Sebevyspělejší společnost může existovat jen za předpokladu dostatečného množství potravin.“ To je pravda, a proto si položte otázku: Co udělá vše živé na planetě, když se změní podmínky? Přizpůsobí se. Co tedy například udělá stádo desítek slonů nebo tisíce bůvolů v Africe, když svůj dosavadní prostor v savaně vypasou? Přesunou se jinam a ve vypaseném prostoru zanechají uhynulé staré kusy a trus, které pak v období dešťů tu půdu pohnojí. No a za rok tam zase nová tráva a další vegetace vyroste. A stádo tak stále po krajině cestuje a po čase se na stejná místa opět… Číst vice »

Dana
Dana
29. 9. 2019 15:54

Ano, prelidneni v urcitych oblastech, kde lidi zeme neuzivi, je jadro ohromneho problemu. Mala kamenita policka miliony hladovych nenasyti.. Oproti tomu, Ceska republika a evropske staty by mohly mit vic deti, zrovna tak Rusko, statum by to prospelo.. Nelze ale nutit rodiny mit deti, zrovna tak jako nemuzeme jinym deti zakazovat. Je to zacarovany kruh. Potravinova sobestacnost? Africky stat Zimbabwe byl dlouha leta povazovan za „obilnici“ Afriky. Bili farmari byli ale neoblibeni, domorodci je povazovali za otrokare a kolonialisty a tak pudu zemedelcum sebrali a rozdelili mezi sebou. Ze si pudu budou obdelavat sami. Vysledek zname, hlad v Zimbabwe a… Číst vice »

PPK
PPK
29. 9. 2019 16:08

No, kdyby pravda mohla fackovat ty, kteří ji překrucují, to by na světě bylo fialových a oteklých tváří stárnoucích bílých můůžů …

Gatta
Gatta
29. 9. 2019 17:44

Re PPK – jo, jo – lidé dříve také migrovali – kočovali. Koik že to bylo prérijních indiánů v severní americe, nebo beduínů v dnešní palestině … ? Vy stále narážíte na rozpor „elit“ a „lidského stáda“. Na nemorální zneužívání mocenského postavení elit. Jistě, je to takřka historickým pravidlem, ale jako vše je to věcí míry. Lidé už od tří kusů vždy musí mít (přirozené nebo i nucené) nějaké vedení – tedy 1+2. Ve dvou lidech (v párech) se obbykle vedoucí úloha dělí podle činností nebo časově. Problémem je výběr elit a možnost jejich korigace „když se zblázní“. Zastupitelská demokracie… Číst vice »

PPK
PPK
29. 9. 2019 19:31

Re Gatta – Máte pravdu, že každé společenství musí mít nějaké vedení, jinak nastane chaos a úpadek. Píšete též, že je to věcí míry a určité řešení vidíte v osvícenosti řídící síly. Dobrá, co však zajistí optimum míry? Podle mne je to motivace vedoucí síly; vést nejen kvalitně, ale především spravedlivě. Máte pravdu, že lidská společnost klidně oželí demokracii a přijme třebas i monarchii, bude-li především spravedlivá. Kdo však v takové roli obstojí a co musí být toho předpoklad, aby takové řízení obstálo ku spokojenosti celku? Logicky mi vychází dvě podmínky: 1/ Jestliže řídící síla je neschopná nebo nespravedlivá, pak… Číst vice »

racek
racek
29. 9. 2019 19:32

PPk, víte, ony ty přírodní zdroje se při spotřebování degradují. Např. fosilní paliva vznikala cca 500 milionů let. Spotřebují se během nějaých 200 až 300 let, při současné těžbě. Zásoby uranu jsou také v řádu 100 let. Až se spálí … jistě, množivé reaktory tu dobu natáhnou. O něco. Zatím jich moc není. Takže zplodiny zůstanou, nový uran nebude. A jak je známo, centimetr ornice se tvoří více než 100 let (některé údaje tvrdí, že snad až tisíc let. Zatím se je úspěšně snažíme zlikvidovat ekologickými technickými plodinami. A až budeme požírat tu soju a vytlučeme krávy a prasata, ta… Číst vice »

PPK
PPK
29. 9. 2019 20:00

Re racek – opět je to jen výklad Vašich katastrofických představ a názorů podle „některých údajů“ (zřejmě ekonomů a dalších jim podobných ideologů). Nikoliv přírodních zákonů. No a vida, planeta Země je každým okamžikem jiná a lidé na ní dosud nevymřeli. Právě – oni se naopak už prý dokonce přemnožili! Ostatně, kam fyzikálně a chemicky zmizí ten uran za 100 let, jak píšete? To by mne vskutku zajímalo. Zkusil jste si někdy dosadit jeden jediný gram nějaké teoretické hmoty do Einsteinova vzorce E=m.c na druhou?

Gatta
Gatta
29. 9. 2019 22:29

Re PPK – jen krátce… Ono to moje „Vše je věcí míry!“ může vypadat jako taková universální alibiststická reakce na cokoliv, ale zatím jsem v tomto pravidle nenašel chybu. A ona třeba každá hezká vlastnost sousedí se dvěma nehezkými. Třeba rozumné nakládání s penězi sousedí s lakotou a s marnotratností. Kde je ta míra? To je „otázka za milion „. Ta je totiž v každé situaci, čase a okolnostech jiná. Zákony sami o sobě netvoří moc – skutečná síla a moc si vytváří zákony. A k vymáhání zákonů je potřeba mít nějakou výkonnnou sílu která z těm zákonům teprve dá… Číst vice »

Martin (už bez taky m)
30. 9. 2019 8:11

re Gatta: viz čl. 21 LZPS, – taky jedna možnost. Nejednou jsme tady o něj již „zavadili“… Vaše poznámky jsou většinou velmi případné a trefné. A „pravidlo o míře“ je samo o sobě zákonem- všeobecně platným. Ty ne příliš „dlouhé“ okamžiky (nejen Goetheho Faust by mohl povídat, :-) kdy neplatí totiž netrvají příliš „dlouho“… :-) Vážení- základem není jen FYZICKÝ ZDROJ, nýbrž jeho rozumné využívání, správa a spravedlivé OBHOSPODAŘOVÁNÍ. Na příkladu mnoha ekosystémů bychom mohli ukazovat: např. vodní režim krajiny nebo úrodnost a životaschopnost půdy, nověji snad už i „výrobci dřeva“ pochopili, že ani LES není výjimkou- a pouhý soubor… Číst vice »

Gatta
Gatta
30. 9. 2019 11:22
Dolmen
Dolmen
30. 9. 2019 14:33

Ten boj proti zločinnému oxydu uhličitému mi připomíná boj proti zločinnému komunismu. Mají to zelení ekoteroristi v těch palicích nějak pomotané. Hlavní problém není v oxydu uhličitém, nýbrž v bezuzdném drancování planety. Kapitalismus vykořisťuje přírodu mnohem raději, než lidi, protože ta se nemůže bránit. Nemůže? Ale může, a taky to udělá až tenhle kapitalistický ofenzivní „rozvoj“ narazí na přírodní limity. Pak se ale budou dít věci. Zejména mlaďoši, kteří nemají čas se vzdělávat, protože musí stávkovat za klima – přitom většina nich nedokáže rozlišit klima a klimakterium – padnou na tlamu. Proti komu a čemu pak budou bojovat a stávkovat?… Číst vice »

J. Hruška
J. Hruška
30. 9. 2019 16:28

Zapálení, nebo napálení?