Muzeum hlavního města Prahy pořádá výstavu Praha 1989 – cesta ke svobodě

Venkovní panelová výstava pod názvem Praha 1989 – cesta ke svobodě představuje veřejnosti osudové okamžiky naší novodobé historie, které se odehrály v hlavním městě a předznamenaly blížící se konec komunistického režimu v Československu.

U příležitosti 30. výročí sametové revoluce připravilo Muzeum hl. m. Prahy před hlavní budovou muzea na Florenci panelovou výstavu pod názvem Praha 1989 – cesta ke svobodě. Výstava připomíná hlavní události tohoto přelomového roku, které jsou neodmyslitelně spojeny nejen s Prahou, ale svým významem zasáhly do života převážné části obyvatel tehdejšího Československa.

Annus mirabilis – rok zázraků, jak bývá toto přelomové období evropských dějin často nazýváno, byl jednoznačně předznamenán vývojem politických událostí v Sovětském svazu, resp. nástupem Michaila Gorbačova do funkce generálního tajemníka ÚV KSSS v roce 1985. Uvolnila se tak cesta nevyhnutelných reforem, které mimo jiné vedly k pádu komunistických režimů v celém východním bloku. Politická garnitura v komunistickém Československu, nastoupivší k moci po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968, se zaklínala hesly o nutnosti přestavby a demokratizace společnosti. Ve skutečnosti však k žádným zásadním změnám nedocházelo. Opoziční skupiny byly pronásledovány, lidé pro své přesvědčení zavíráni do vězení, prakticky neexistovala svoboda slova, vyznání ani projevu, hromadné sdělovací prostředky plnily funkci stranického informačního a propagačního média, ústavou zakotvená vedoucí úloha strany prostupovala všemi sférami politického i společenského života.

Výstava chronologicky představuje prostřednictvím fotografií a letáků ze sbírek Muzea hl. m. Prahy, Libri prohibiti a ČTK výběr z hlavních události celého roku 1989 od lednového Palachova týdne až po prosincové zvolení disidenta a dramatika Václava Havla prezidentem Československé socialistické republiky. Návštěvníci se mohou seznámit s působením a činností nezávislých občanských iniciativ, s peticí Několik vět i s dalšími veřejnými protesty, pořádanými u příležitosti významných dějinných výročí, které předcházely studentské demonstraci dne 17. listopadu a následně sametové revoluci. Samostatný panel je věnován exodu občanů Německé demokratické republiky za svobodou přes pražskou ambasádu Německé spolkové republiky v září a říjnu 1989. Další událostí, která významně předznamenala atmosféru revolučních dnů, bylo svatořečení Anežky České, princezny z rodu Přemyslovců, provázené legendou, „že v Čechách nastane mír, pokoj a blahobyt, až bude Anežka prohlášena za svatou“. Oslava její kanonizace se podivuhodně propojila s očekávanou změnou poměrů. Slavilo se tehdy nejen svatořečení, ale též naděje na návrat svobody a demokracie do našich zemí.

Turistickelisty.cz informovala Martina Hoffmanová, Muzeum hlavního města Prahy


(lh,turistickelisty.cz,foto web MHMP)

PF 2024

29.12.2023 11:15:15

Všem spolupracovníkům, čtenářům a dalším přátelům přeje v roce 2024 vše dobré, pevné zdraví a štěstí nebýt nikdy v nesprávnou dobu na nesprávném místě za redakci webu TuristickeListy.cz autor ...