Jako v pohádce

Brigitte Bardot (85) se narodila do velmi bohaté francouzské rodiny. Žila v centru Paříže nedaleko Eifellovy věže, třikrát v týdnu navštěvovala soukromou školu, léto trávila v Louveciennes, zimy v Alpách. Tři roky se pod vedením nejlepších ruských choreografů věnovala baletu, nakonec ji ale zlákal modeling. Svou kariéru začala v 15 letech a hned se objevila na titulní stránce Elle. Pokořila tak vrchol, o kterém si mnohé modelky musí nechat zdát.

Láska jako hrom

Do světa filmu jí pomohl proniknout známý režisér a scénárista Roger Vadim. Rodiče se sňatkem nesouhlasili, a tak na protest strčila hlavu do trouby a pokusila se o sebevraždu. Manželství se sice po šesti letech rozpadlo, ale díky roli ve filmu A bůh stvořil ženu se stala vyhledávanou herečkou, sexsymbolem a konkurencí Marilyn Monroe.

Hudba

Je brilantní zpěvačka. V 60. letech minulého století nahrála dvě alba a s repertoárem šedesáti písní pravidelně vystupovala. Písně si nepsala, ale skládal je samotný Serge Gainsbourg.

Vzor

Jako protipól k Twiggy, která děsila vyhublou postavou, dala obyčejným ženám odvahu ukázat se ve dvojdílných plavkách. Ikonická podprsenka balconette se dodnes přezdívá "bardotka".

Nenasytná

Za svůj život vystřídala stovky milenců i milenek. Nerozlišovala vztahy s muži a se ženami, ale vnímala je jako jednotlivce. Mezi její úlovky patřil Alain Delon, Jean-Paul Belmondo, Jimi Hendrix, Sean Connery, Warren Beatty a božská Marilyn Monroe. Učarovala i československému sochaři Miroslavu Brožkovi.

Matka

Ve svých 25 letech se stal jejím vyvoleným francouzský herec Jacque Charrier, se kterým otěhotněla. Odradil ji od potratu a byla svatba. Musela rodit doma, protože novináři obléhali její dům a znemožnili převoz do nemocnice. Naštěstí se porod obešel bez komplikací a narodil se syn Nicolas.

Bez emocí

Mateřská láska ji ale minula a devět měsíců po porodu se znovu pokusila o sebevraždu. Péči o syna nechala na bedrech manžela a vrátila se na výsluní. Později se neudržela a za výrok o těhotenství musela synovi vyplatit vysoké odškodné. „Těch devět měsíců, to byla noční můra. Bylo to jako nádor, který se živil z mého těla. Nedočkavě jsem čekala na moment, kdy se ho zbavím. Raději bych přivedla na svět psa."

Pro němé tváře

Po ukončení kariéry a stažení se z Hollywoodu v roce 1973 se přestěhovala do francouzského města Saint-Tropez a v roce 1986 založila nadaci bojující za práva zvířat, která funguje dodnes. Na druhou stranu byla známou rasistkou a komentáři proti muslimům nešetřila.

Zásadová?

Už téměř padesát let je praktikující vegetariánkou. Je to ale jediné, co zapadá do zdravého životního stylu. Cigarety si jako správná Francouzska neodpustí a za den jich vykouří desítky. Nezastavila ji ani rakovina prsu, se kterou bojovala v roce 1983.

Jedinečná

B.B. se stala skutečným symbolem Francie, když stála modelem pro bustu Marianne, která symbolizuje francouzskou revoluci, cestu ke svobodě a je dodnes na každé radnici. I když se o ní mluví jako o ikoně, ona sama se zpětně vnímá jako oběť své vlastní krásy a uměle vytvořené image.