Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Nabarvene ptaceV CineStar na Smíchově nás bylo  minulou ve středu po poledni deset. Zastoupena mladá, střední a starší generace, nikdo neodešel během promítání. Na konci zazněl spontánní potlesk. Denně film shlédne průměrně 80 diváků…

Představa tří hodin bez přestávky je zneklidňující. Čas člověk postupně přestane vnímat, jak si ho silný příběh podmaňuje a doslova „vypíná“ z dnešní nenormální doby. Film připomíná neměnnou podstatu člověka, schopného těch nejhorších zvěrstev, kdy pudy a emoce vzbuzené dobou potlačují lidskost a zdravý rozum. Je aktuálním připomenutím, že nic netrvá věčně a že se zdánlivé nevratné doby mohou vrátit rychleji než tušíme, či jsme vůbec ochotni připustit. Uprchlická krize je jedním ze signálů. Režisér Václav Marhaul psal scénář roky před uprchlickou krizí…    

Film má hluboký filosofický rozměr, který dnes dokáže vnímat jen menšina. Je dalším důkazem, jak mnoho lze říci obrazem, hudbou - a mlčením. Připomíná nám smysl života a význam naděje, bez které  život pozbývá smyslu.

Jediné negativum filmu vnímám v jeho délce, která převyšuje „informační kapacitu“ běžného diváka a tím přístupnost široké veřejnosti, byť závažnost tématu délku legitimuje. Věřím, že i dvouhodinový film by na závažnosti a působnosti nic neztratil ze své síly. Ta už je oslabena úvodními 20 min. reklam…  Škoda, že v českých kinech nejsou přestávky, běžné v západních kinech, které vnímání a působení především takovýchto filmů, zesilují a umocňují.

Bohužel měli, tuším Stalin či Mao-Ce-tung, pravdu: „Smrt jednoho člověka je tragédie, smrt milionů statistika.“

Příběh malého chlapce, putujícího válečnými zónami, který se stává předčasně dospělým, nám to nemilosrdně připomíná. Velké zločiny vznikají vždy, když se malé z počátku neřeší a přehlížejí. Umožňují tak postupné narůstání síly zla. Stává se tak nakonec nekontrolovatelnou a ohrožující nás všechny. Dnes se svět nachází v situaci, kdy se ke vzniku dalšího světového konfliktu opět nahromadilo kritické množství sil zla. Film je Memento mori pro dnešní svět a výzvou každému z nás. Největším momentem a mementem filmu pro mne bylo nabarvené padající ptáče z nebe…

„Vše, co je pro vítězství zla nezbytné, je to, že dobří lidé nic neudělají.“ Edmund Burke

 

Jan Šinágl, 28.9.2019   

* * *

Vyskočme z online kolotoče dokud je čas!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentáře   

-2 #1 Jan Šinagl 2019-09-29 11:12
Bezvadně napsané. Děkuji.

Jsme a zůstaneme hovada. Násilí a expanzionismus jsou základem chování asijských kultur. Učedníky ve vraždění Napoleona a Hitlera, překonali mistři násilí a expanzionismu Stalin a Mao-Tse-tung. Děláme si peklo na zemi. Začali jsme klackama a kyji, pokračovali praky, pistolemi, puškami, granátomety, tanky, bombami. Teď budeme brzy mít rakety s atomovým pohonem, které obletí planetu. Vždy přijde pohroma, kterou si připravíme sami. Jako ti co nic nedělají a mají rádi smrad a teplíčko až po supervrahy s ideologickými "přesvědčivými důkazy". Nejsme schopni se domluvit. Jsme schopni vyrábět zbraně všeho druhu a státnicky se podvádět a vytvářet napětí. Lepší by bylo těleso z vesmíru, které by zbytek přeživších donutilo ke společné nápravě, nežli nekončícími válkami se ujišťovat, která strana má pravdu. Hledání pravdy pomocí zbrojení, podvodů, vyhrůžek, hoaxů a falešných ideologií je rakovinou pro lidskou rasu.

K.Mrzílek

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)