InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ron Hutchinson: Moje tango – divadelní drama

    sobota 20.4 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Vernisáž výstavy obrazů Jakuba Sajlera

    sobota 20.4 14:00 - Městský úřad – Sloupová síň, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Kovářově si užívali Jídlobraní

 Autor: L. Kolářová

    Autor: L. Kolářová

KOVÁŘOV - V domácnostech v Kovářově na Písecku se v sobotu pravděpodobně nevařilo. Kdo by se taky vařil s obědem, když v 11.00 vypuklo na kovářovské návsi Jídlobraní. Sousedské setkání, na kterém se každý chlubí nějakou dobrotou své vlastní výroby, uspořádaly Monika Hrochová a Aneta Gillová poprvé předloni. Akce se setkala s velkým úspěchem a navštěvuje ji rok od roku víc a víc lidí. Letos se vařilo a ochutnávalo na 24 stanovištích. Každý si svá jídla sám nacení, lidé nakupují a výtěžek byl i letos určen pro organizaci Apla Jižní Čechy, která pomáhá rodinám s dětmi s autismem. Na prvním ročníku se pro Aplu "vyvařilo" 17 200 korun. Loni už skoro 39 tisíc. A navrch k tomu sousedé z Kovářova i okolních obcí se společně potkají a popovídají. Od pěti pak k tomu hrála místní kapela Kazach.

 

Přinesené jídlo rychle mizelo. Monika Hrochová s maminkou Růženou připravily guláš z deseti kil masa a hodinu po zahájení akce měly sotva půlku. Navíc nabízely sepekovské ovocné knedlíky - borůvkové nebo jahodové. Hned na vedlejším stanovišti smažil placky ze škubánkového těsta starosta Pavel Hroch. Přiznal, že těsto mu připravila a vymíchala manželka, ale placky prý už tvořil sám. 

K vidění a ochutnání byly pokrmy od tradičních jako je třeba krkonošské kyselo, zelňačka, guláš nebo bramboráky, až po cizokrajné dobroty jako sushi, burgry anebo stoprocentní raw dezerty, tedy čerstvé, v nichž nic neprojde vyšší než 40 stupňovou teplotou. Raw dezerty nabízely Lenka Frýdlová s Magdalenou Novosadovou a děti z tvořivého ateliéru pro rodiče s dětmi, který provozují každý čtvrtek od půl desáté na nové faře. 

A vyslance místního kulinářského umění tu měly i okolní obce - například Miroslav Barda z Bratřejova u Petrovic přivezl výborné domácí paštiky a Lukáš Komárek z Hrejkovic s Marcelou Křížovou z Přeštěnice nabízeli párky z rostlinné alternativy masa seitanu. 

Přehlídka dobrot z Jídlobraní se těžko popisuje, víc napovědí fotky a úplně nejlepší je být u toho. Tak zase příští rok? Víc už v Milevských novinách, které budou informovat i o letošním výtěžku pro Aplu.  

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace