InzerujTEĎ
Brigáda Amfiteátr Milevsko
Pro provozovnu v amfiteátru DK Milevsko přijmeme posily do týmu.
Hledáme brigádníky na DPP pro pravidelnou spolupráci. Vhodné pro studenty od 18 let.
Nástup koncem dubna 2024.
Více na tel.: 702856231 dopoledne
792498871…
1.00 Kč
Kdy a kam
-
Ron Hutchinson: Moje tango – divadelní drama
sobota 20.4 19:00 - Sokolovna, Blatná
-
Vernisáž výstavy obrazů Jakuba Sajlera
sobota 20.4 14:00 - Městský úřad – Sloupová síň, Vodňany
Letní a zimní čas
V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?
V Kovářově si užívali Jídlobraní
28.9.2019 21:27
KOVÁŘOV - V domácnostech v Kovářově na Písecku se v sobotu pravděpodobně nevařilo. Kdo by se taky vařil s obědem, když v 11.00 vypuklo na kovářovské návsi Jídlobraní. Sousedské setkání, na kterém se každý chlubí nějakou dobrotou své vlastní výroby, uspořádaly Monika Hrochová a Aneta Gillová poprvé předloni. Akce se setkala s velkým úspěchem a navštěvuje ji rok od roku víc a víc lidí. Letos se vařilo a ochutnávalo na 24 stanovištích. Každý si svá jídla sám nacení, lidé nakupují a výtěžek byl i letos určen pro organizaci Apla Jižní Čechy, která pomáhá rodinám s dětmi s autismem. Na prvním ročníku se pro Aplu "vyvařilo" 17 200 korun. Loni už skoro 39 tisíc. A navrch k tomu sousedé z Kovářova i okolních obcí se společně potkají a popovídají. Od pěti pak k tomu hrála místní kapela Kazach.
Přinesené jídlo rychle mizelo. Monika Hrochová s maminkou Růženou připravily guláš z deseti kil masa a hodinu po zahájení akce měly sotva půlku. Navíc nabízely sepekovské ovocné knedlíky - borůvkové nebo jahodové. Hned na vedlejším stanovišti smažil placky ze škubánkového těsta starosta Pavel Hroch. Přiznal, že těsto mu připravila a vymíchala manželka, ale placky prý už tvořil sám.
K vidění a ochutnání byly pokrmy od tradičních jako je třeba krkonošské kyselo, zelňačka, guláš nebo bramboráky, až po cizokrajné dobroty jako sushi, burgry anebo stoprocentní raw dezerty, tedy čerstvé, v nichž nic neprojde vyšší než 40 stupňovou teplotou. Raw dezerty nabízely Lenka Frýdlová s Magdalenou Novosadovou a děti z tvořivého ateliéru pro rodiče s dětmi, který provozují každý čtvrtek od půl desáté na nové faře.
A vyslance místního kulinářského umění tu měly i okolní obce - například Miroslav Barda z Bratřejova u Petrovic přivezl výborné domácí paštiky a Lukáš Komárek z Hrejkovic s Marcelou Křížovou z Přeštěnice nabízeli párky z rostlinné alternativy masa seitanu.
Přehlídka dobrot z Jídlobraní se těžko popisuje, víc napovědí fotky a úplně nejlepší je být u toho. Tak zase příští rok? Víc už v Milevských novinách, které budou informovat i o letošním výtěžku pro Aplu.
Autor: Libuše Kolářová
Diskuse k článku - napište váš názorDalší zprávy z regionu
-
Vydejte se za Probouzející se přírodou Milevska a Kovářovska
MILEVSKO A OKOLÍ – Milevský odbor Klubu českých turistů a obec Kovářov pořádají v sobotu 20. dubna cykloturistickou akci a pochod… -
Tudy cesta nevede. Radní v Písku vrátili pořádání příští městské slavnosti Centru kultury
PÍSEK – Letošní slavnost Dotkni se Písku se pod taktovkou externí agentury ještě ani neuskutečnila, ale už teď je jasné, že ta příští se… -
Řidiči, pozor. Na silnicích je dnes velká policejní akce. Víme, kde měří
JIŽNÍ ČECHY - Velká policejní akce s názvem Speed Marathon zaměřená na dodržování rychlosti se koná dnes po celé České republice. Výjimkou…