InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Oldies Goldies Párty s DJ Hobo

    pátek 29.3 22:00 - Hradní sklípek, Strakonice

  • Velikonoční farmářské trhy s ukázkami pletení z proutí

    pátek 29.3 9:00 - Drahkov

Zobrazit všechny události
 

Na soběslavské hvězdárně se v pátek od soumraku konala Noc vědců

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

SOBĚSLAV – V pátek 27. září večer se na soběslavské hvězdárně situované nad městem na svákovském kopci sešli lidé u příležitosti celorepublikové vědecko-popularizační akce Noc vědců. Ještě za soumraku zájemci pozorovali velkým dalekohledem Jupiter a Saturn na noční obloze. Pod vedením organizátorů si děti postavily papírovou raketu, kterou potom mohly vystřelit do vesmíru. Dospělí i děti vyplňovali kvíz na téma ekologie. Za odměnu dostali například mapu hvězdné oblohy. Celá akce se letos nesla v duchu motta: Šetrně k planetě.

 

Hlavními organizátory setkání byli Soběslaváci Martin Kákona a Miloš Bučínský. Podílel se také Roman Dvořák z Českých Budějovic. Pomáhali Vilém Raška z Chloumku u Mladé Boleslavi a Josefína Absolonová z Dráchova, která na akci byla s bratrem Damiánem Svobodou. Roman Dvořák studuje elektrotechniku na pražské ČVUT a astronomie je jeho koníček. Vilém Raška studuje střední elektrotechnickou školu v Jičíně. Oba mladíci absolvují pravidelně o prázdninách letní tábor pro středoškoláky a vysokoškoláky: astronomickou expedici v Úpici v Krkonoších. Josefína Absolonová, která pomáhala dětem stavět raketu, studuje v Praze sociologii.

Z dětí na hvězdárnu přišli třeba Antonín Ctibor, který na hvězdárně byl už potřetí. Poprvé přišli Šimon a Antonie Plátovi. Raketu si lepila také Viktorie Němečková, která byla na hvězdárně s maminkou Agnes. Z Tábora na Noc vědců na Svákov přijeli a kvíz vyplňovali manželé Monika a Jiří Švecovi a jejich dcery Leona a Diana.

Od osmi hodin večer Martin Kákona, který pracuje v Ústavu jaderné fyziky Akademie věd České republiky, uvedl svou přednášku s názvem Má cenu létat do kosmu? Nejprve rozebral důvody proč do kosmu nelétat a potom nastínil důvody proč ano.

Více o přednášce přinese týdeník Táborsko.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace