Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babišová: Dceru šikanují. Politika přináší i plácání po zadku a závist, tvrdí poslankyně

Autor: for - 
29. září 2019
05:02

Rozpadající se rodina, děti pod nátlakem spolužáků i kopy nevyžehleného prádla - to vše přináší některým ženám politické angažmá. Sněmovna má ve svých řadách 45 žen, patří k nim i Andrea Babišová (ANO), která Blesk Zprávám svěřila, že její dcera prožívá kvůli své matce perné momenty. Poslankyni Evu Fialovou (ANO) zase stála kariéra partnera. Političky se shodují, že se sukní to občas není jednoduché a občas se i setkají s argumentem: Ona má své dny. Pirátka Olga Richterová oponuje, že s podobným jednáním se osobně nesetkala a spoustu problémů jde vyřešit pokorou i placenou výpomocí v domácnosti. 

„Někdy se stane, zvlášť při vehementní argumentaci, že muži ve Sněmovně zmíní ‚Ty máš své dny‘, nebo ‚Ty ses blbě vyspala‘. Opravdu tam ty tendence jsou, když nemají čím argumentovat, ale to se neděje na jednání výboru, to by si nikdo nedovolil,“ řekla poslankyně Andrea Babišová (ANO) Blesk Zprávám na otázku, zdali se ženy setkávají s určitou formou shazování kvůli pohlaví.

Politička se na semináři o skloubení rodinného a pracovního života také svěřila s tím, že její politická kariéra má vliv na život jedné z jejích dcer. „Ve třídě, kam dcera chodí, je 10 romských dětí a neodpouští jí úspěch. Co doma slyší, tak  to prezentují ve škole a museli jsme to řešit i přes učitelku. Nechceme ale jít do otevřeného sporu, ve finále bychom ublížili dítěti,“ odtajnila Blesk Zprávám moravskoslezská poslankyně. Dodala, že pokud se dcera nedostane na gymnázium, budou muset řešit přesun na jinou školu. 

(zleva) Poslankyně za ANO Eva Fialová z Ústí nad Labem, Andrea Babišová z Moravskoslezského kraje, Monika Červíčková z Prahy a Eva Matyášová z Královehradeckého kraje promluvy o rodinném životě a strastech s politickým angažmá (zleva) Poslankyně za ANO Eva Fialová z Ústí nad Labem, Andrea Babišová z Moravskoslezského kraje, Monika Červíčková z Prahy a Eva Matyášová z Královehradeckého kraje promluvy o rodinném životě a strastech s politickým angažmá | Anna Kočicová/Poslanecká Sněmovna

Realita: Partner závidí nebo ho nebaví prát 

Babišová není jedinou ze 45 poslankyň ve Sněmovně, kterým politické angažmá mění osobní život od základů, ačkoliv se jmenovkyně premiéra Andreje Babiše chlubí, že její manžel je jí plnou oporou a bez něj by byla ztracená, řada jejích kolegyň takové štěstí neměla. 

„Manžela Andree závidím. Já jsem ještě vdaná, ale brzo tomu tak nebude. Nežijeme spolu rok už rok. Měl od začátku sklony mi závidět, a to už když jsem byla předsedkyně krajské České lékařské komory. On je sice také OSVČ a měl zisky, ale nějak to nedokázal polknout, že jsem se někam dostala,“ zmínila Eva Matyášová (ANO), která zastupuje ve Sněmovně Hradec Králové. Smutně dodává, že je čeká soud a i tahanice o peníze.

Skloubení politického a rodinného života prostě není žádný med. Podle poslankyň není jednoduché žít s partnerkou, která musí mít v diáři naplánované i časy, kdy může dát prát, kdy žehlit a kdy vlastně bude doma. 

Blesk Zprávy oslovily i dvojnásobnou maminku a místopředsedkyni Pirátů Olgu Richterovou, ta se ale s tvrzením některých poslankyň rozchází. „To je věc organizace práce. Na domácích pracích se mají přece podílet oba partneři a v tomhle si myslím, že je v pořádku zaplatit pomoc. Myslím si ale, že u nás panuje nedůvěra k tomu, aby mi někdo v domácnosti pomáhal. Třeba já mám štěstí, že mám takovou perfektní paní chůvu, která je se mnou od začátku a pomáhá mi s malým i v domácnosti,“ řekla Richterová Blesk Zprávám. 

Richterová rovněž oponuje v tom, že by se setkala s určitou diskriminací kvůli pohlaví. „Já to osobně nezažila, ale nevím, jak to funguje v ostatních stranách. Jednou jsem viděla, jak poslankyni poplácal stranický kolega po zadku a to mi nevhodné přišlo. Podle mě je ale hlavním tématem bariéra pečujících a zdravotně indisponovaných osob,“ doplňuje Pirátka.

Podle Babišové ale není jednoduché být v době, kdy zasedá Sněmovna, několik dní mimo domov a doma pak řešit další, jinou politiku. „Skloubení šestitýdenního cyklu, kdy jste v Praze ve Sněmovně a na jednání výborů, není pro každého. Opravdu to vyjde tak, že po šesti týdnech mám čas na krajské záležitosti a jsem doma – to ale hned chodí pozvánky na akce, kam mám přijít, kde mám něco otevřít nebo kde se vyfotit,“ doplňuje Babišová. 

Přesně z důvodů, které jmenuje její kolegyně, se rozpadl vztah Evy Fialové (ANO) z Ústí nad Labem. „Já jsem obětovala vše politice. Najednou jsem se nemohla starat o děcko partnera a byla jsem kvůli pracovním povinnostem pořád pryč. Partnera to začne nudit, pokud je to normální člověk a neměl s politikou nic společného a co chce řešit raději, jak silným hřebíkem zatluče zrcadlo.  Začne odmítat chodit na různé akce, protože „vy tam jít musíte“ a on tam stojí jako páté kolo u vozu a slyší neustále ty samé příběhy dokola,“ uvedla Fialová, která nedávno vytáhla kolegyni z vlády Janu Maláčovou (ČSSD) za sebou do Ústí. 

Maláčová trefila do černého, Richterová je šťastná 

Na rozdíl od Fialové to ale Maláčová s výběrem partnera „vyhrála“ a už dříve Blesk Zprávám svěřila, že jsou spolu s kolegou ze sociální demokracie Alešem Chmelařem . Nedávno si dokonce užili společnou rodinnou dovolenou v Rakousku. 

Jana Maláčová si v létě užila dovolenou se synem Gustavem a manželem Alešem Jana Maláčová si v létě užila dovolenou se synem Gustavem a manželem Alešem | Facebook/Jana Maláčová

Bez babiček by ale ministryně práce a sociálních věcí byla ztracená, jak sama přiznává. Chmelař má totiž také své politické povinnosti a málokdy se stane, že by neměli manželé v jeden den podobný program. 

„Máme ale poměrně dobře zorganizovanou a strukturovanou domácnost, kde jsou jasně rozdělené úkoly, což nám hodně usnadňuje život,“ pochvaluje si Maláčová chod domácnosti. Přiznává také, že vaří především Aleš, a už se dokonce naučil i prát. Více toho doma ale stále dělá spíše sama ministryně, dodává Blesk Zprávám manžel. 

Další z žen, která prozatím skloubení rodinného a pracovního života bere jako  klidnou věc, je i místopředsedkyně Richterová. „Já jsem nepočítala s tím, že z komunální politiky půjdu do Sněmovny. Myslela jsem, že budu náhradnice a zastupitelka, ale když to přišlo a ta příležitost byla, tak jsem zjistila, že mám zodpovědnost, a hned jsem hledala tu skoro babičku, chůvu, která by mi umožnila pracovat na plno,“ zmiňuje v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Podle ní nejde se zcela starat jak o děti, tak o svého partnera, rodiče a o práci, aby k tomu ještě byla péče o domácnost. „Když začnete za práci v domácnosti platit, zjistíte, jak drahou práci dělají ženy doma zadarmo. Cena péče je nevyčíslitelná a já se mohou plně věnovat rodině, když přijdu domů a je uklizeno,“ míní.

Shoduje se ale s tím, že je zapotřebí mít nadstandardní pomoc od partnera, babiček a okolí, což si může zajistit téměř každý. Richterová zdůrazňuje, že je tato podpora nesmírně důležitá, ona sama měla plnou podporu rodiny a okolí, když vstupovala do politiky. Podle ní by se právě bariéry, kdy jsou ženy pokládány za primární ošetřovatelky, měly zbořit, stejně tak ty bariéry pro zdravotně postižené a nemocné. 

„Zjistila jsem, že aby se situace u nás zlepšila, musím jít do politiky. Měli jsme v rodině vzor, že je normální se angažovat a nebýt lhostejný,“ zmiňuje v rozhovoru své začátky ve vrcholové politice, do které se nahrnula poté, co viděla plačící seniory i lidi, kteří už nevěděli, jak v životě dál.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš a poslankyně a 1. místopředsedkyně strany Olga Richterová. Richterová se nebála vzít své dítě i na sjezd Předseda Pirátů Ivan Bartoš a poslankyně a 1. místopředsedkyně strany Olga Richterová. Richterová se nebála vzít své dítě i na sjezd | Profimedia.cz

Další z poslankyň, která si udržela manželství, Monika Červíčková (ANO) na závěr semináře ještě dodává, že to samozřejmě není jenom situace v politice. Ženy se podle ní s obdobnými problémy setkávají na téměř každém poli byznysu a vyšších pozic. Svěřila se i se vztekem, který občas ve Sněmovně pocítí. 

„Dodnes slyším od přátel a známých: Ježiš, vy tam ani nesedíte a já říkám, pojď se mi podívat do diáře. Když totiž nesedíme v sále, tak v předsálí jede jedna schůzka za druhou. Oběd i rodinná dovolená na více než 12 dní je luxus,“ zmiňuje Červíčková. 

„Práci nám hodně stěžuje i to, že není stanoven jednací řád. Kolikrát se stane, že se svévolně natahuje čas a projednávání se zdržuje. Klidně za Vámi i někdo přijde a řekne, že můžete klidně odejít na záchod, protože budou záměrně číst ze zákoníku práce nebo si vezmou pauzu,“ pobuřuje se poslankyně závěrem. 

 

 

 


amadea ( 29. září 2019 10:10 )

Nechce se mi věřit, že by toto byla slova paní poslankyně Babišové. Nevěřím tomu,že by takto lhala o své dceři, poměrech ve třídě atd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa